Agenţia de Investigare Feroviară Română, o nouă instituţie în subordinea Ministerului Transporturilor

Ministerul Transporturilor va avea în subordine o nouă instituţie, respectiv Agenţia de Investigare Feroviară Română (AIFR), care va îndeplini toate atribuţiile organismului de investigare a accidentelor şi incidentelor prevăzute în Legea privind siguranţa feroviară, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit Agerpres.
Economica.net - lun, 16 mart. 2015, 19:59
Agenţia de Investigare Feroviară Română, o nouă instituţie în subordinea Ministerului Transporturilor

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea noii instituţii, Agenţia de Investigare Feroviară Română (AIFR) se înfiinţează prin reorganizarea Autorităţii Feroviare Române – AFER, care nu va mai avea în cadrul său Organismul de Investigare Feroviar Român (OIFR) acest organism de anchetă urmând a fi înfiinţat separat, ca instituţie publică în subordinea Ministerului Transporturilor, iar autoritatea naţională de siguranţă, respectiv Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), va continua să funcţioneze, ca organism independent, în cadrul AFER.

În AFER funcţionează patru organisme distincte: Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR), Organismul de Investigare Feroviar Român (OIFR), Organismul Notificat Feroviar Român (ONFR) şi Organismul de Licenţe Feroviare Român (OLFR).

„AIFR este independentă în organizare, structură juridică şi luarea deciziilor faţă de Autoritatea de Siguranţă Feroviară Română (ASFR) şi de orice administrator de infrastructură, operator de transport feroviar, organism de tarifare, organism de repartizare şi organism notificat, autoritate de reglementare a sistemului feroviar şi de orice parte ale cărei interese ar putea intra în conflict cu sarcinile încredinţate AIFR”, se arată în proiectul de ordonanţă.

Noua agenţie va îndeplini toate atribuţiile organismului de investigare a accidentelor şi incidentelor prevăzute la art. 21 din Legea nr. 55/2006 privind siguranţa feroviară, cu modificările şi completările ulterioare. AIFR va putea desfăşura şi alte activităţi stabilite prin hotărâre a Guvernului, în măsura în care acestea nu îi periclitează independenţa.

Agenţia de Investigare Feroviară Română va fi finanţată din venituri proprii, obţinute pe bază de tarife stabilite de consiliul de conducere şi aprobate prin ordin al ministrului Transporturilor, prin convenţii încheiate cu administratorul/administratorii de infrastructură feroviară, gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă, operatorii de transport feroviar, operatorul economic care efectuează operaţiuni de transport cu metroul, operatorii economici care deţin, în proprietate, în leasing sau cu chirie, linii ferate industriale racordate la infrastructura feroviară publică şi/sau la infrastructura feroviară privată deschisă circulaţiei publice, operatorii economici care deţin, în proprietate sau cu chirie, vehicule feroviare care circulă pe infrastructura feroviară, operatorii economici care desfăşoară activităţi conexe şi adiacente transportului feroviar.

Conducerea AIFR va fi asigurată de un consiliu de conducere format din cinci persoane, din care face parte şi directorul general al noii agenţii. Preşedintele consiliului de conducere este directorul general al AIFR.

Personalul Agenţiei de Investigare Feroviară Română care îşi desfăşoară activitatea în cadrul AFER, după reorganizare, se consideră preluat la AIFR şi îşi menţine drepturile şi obligaţiile ce decurg din contractele individuale de muncă în vigoare la data reorganizării.

În ceea ce priveşte salarizarea personalului AIFR, precum şi celelalte drepturi de personal inclusiv drepturile băneşti şi cheltuielile de cazare pentru perioada delegării şi detaşării în altă localitate în interesul serviciului se stabilesc, potrivit proiectului de ordonanţă, prin excepţie de la prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, precum şi de la legile anuale de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, exclusiv în condiţiile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin negociere în cadrul contractului colectiv de muncă la nivelul instituţiei şi al contractului individual de muncă, în limitele bugetului de venituri şi cheltuieli.

Prevederile actelor normative cu caracter general care vizează stabilirea drepturilor salariale colective sau individuale din sectorul bugetar nu sunt aplicabile personalului AIFR, se precizează în proiectul de act normativ.

„Contractul colectiv de muncă va fi înregistrat în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al AIFR. Până la încheierea contractului colectiv de muncă, personalul AIFR beneficiază de drepturile salariale prevăzute în contractul individual de muncă şi alte drepturi avute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe”, potrivit documentului citat.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii au respins mandatul de a forma un guvern
Criză Bulgaria – Vecinii de la Sud de Dunăre sunt tot mai aproape de alegeri anticipate, după ce şi populiştii ...
Partidul populist bulgar 'Există un astfel de popor' (ITN) a refuzat joi mandatul de a încerca să formeze un nou guvern, ceea ce deschide calea pentru preşedintele Rumen Radev de a convoca......
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea mai mare valoare din istorie la cursul BNR
Record după record pentru aur – Cotaţiile pe pieţele internaţionale au sărit din nou de 2.200 dolari/uncie. Cea ...
Aurul creşte azi, 28 martie 2024, şi atinge un nou record la cursul BNR. Este cea mai mare cotaţie din istoria României ...
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Magazinele nu se vor închide în weekend, a anunţat Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, ...
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe soare”
Guvernul a adoptat OUG de modificare a legislației plafonării prețurilor la energie și gaze și a eliminat “taxa pe ...
Guvernul a adoptat Ordonanța pentru modificarea și completarea OUG 27/2022 prin care elimină taxa pe soare pentru prosumatori ...