Ajunse din urmă de greșelile trecutului, criptomonedele își trag ultima suflare

Cei care încă mai speră la revenirea Bitcoin n-au prea multe motive de optimism. Piaţa monedelor virtuale se află abia la începutul unei pante descendente care ar putea dura câţiva ani, potrivit unei analize Reuters care face o trecere în revistă a situaţiei curente, dar şi a greșelilor din anii trecuţi care umflă acum pierderile investitorilor.
Lidia Neagu - mar, 12 feb. 2019, 19:37
Ajunse din urmă de greșelile trecutului, criptomonedele își trag ultima suflare

Companiile care au emis token-uri sau valute digitale în ultimii doi ani prin oferta iniţială de monede (ICO) ar putea fi nevoite să vândă mai mult din aceste active pentru a-şi finanţa operaţiunile. Există însă o problemă: sunt foarte puţini cumpărători interesați.

După succesul răsunător al ICO în 2017, cu finanțări atrase de peste 6 miliarde de dolari, criptomonedele s-au prăbușit dramatic, cu un declin de aproximativ 85% din valoarea lor totală de piață, de când au atins un vârf de peste 800 miliarde de dolari la începutul anului trecut.

Bitcoin, prima si cea mai bine capitalizată monedă virtuală, a scăzut cu mai mult de 80% de la momentul de maxim, când a atins 20.000 de dolari, în decembrie 2017.

Comisia federală de reglementare a pieței de capital din SUA și alte autorități și bănci centrale din întreaga lume au început să acorde tot mai multă atenție criptomonedelor, provocând tensiuni în rândul investitorilor, îngrijorați de impactul restrictiv al potențialelor măsuri de reglementare. O altă teamă a investitorilor a fost legată de rata de acceptare a valutelor pentru plăți între companiile care emiteau token-uri și investitorii care le-au cumpărat, ceea ce a pus frână la dezvoltarea activelor digitale.

Piața cripto a devenit o prioritate pentru guverne și bănci centrale atât din cauza problemelor pe care le ridică tranzacțiile anonime în lupta împotriva evaziunii și spălării banilor, cât și pe fondul creșterii notorietății monedelor virtuale în rândul micilor investitori, unii dispuși să-și riște economiile în căutarea unui câștig rapid.

Datele de la Dead Coins, o companie care urmăreşte startup-urile care investesc în criptomonede, au arătat că aproximativ 1.000 de astfel de companii au dat faliment în ultimul an sau au renunțat la proiectele din domeniu.

Pentru multe tokenuri digitale aflate încă pe piață, vânzarea volumului deja acumulat ar putea fi imposibilă, având în vedere declinul pieței. Singura speranță pentru ei ar fi o revenire a interesului investitorilor.

„Mulți oameni nu înțeleg pe deplin impactul ofertei abundente pe această piață, mai ales atunci când lichiditatea este atât de scăzută”, a declarat pentru Reuters Ryan Selkis, co-fondator al Messari, o platformă de analiza datelor pentru piața cripto din New York. „Nu cred că cineva are idee despre cât de multă inflație ascunsă este sub forma rezervelor simbolice care vor fi lichidate treptat”.

Datele Messari arată că 71 din cele peste 400 de token-uri urmărite au emis mai puțin de 50% din suma totală vizată in ofertele publice, ceea ce înseamnă că există un flux de active care ar putea fi vândute pe piață sau distribuite într-o formă sau alta.

ZCash, o monedă digitală cu o vechime de peste doi ani, cu caracteristici puternice de confidențialitate, a reușit să plaseze doar 28,05% din totalul ofertei vizate, potrivit datelor furnizate de Messari. Asta înseamnă că oferta de cripto monede s-ar putea tripla în următorii ani, ceea ce ar duce la presiuni asupra valorilor monedelor, cu excepția cazului în care sunt depășite de cerere.

Surplusul de ofertă nu vine doar din partea companiilor care au nevoie să vândă token-uri pentru a-și finanța operațiunile, dar și de la investitorii care au băgat bani in ICO sub formă de contracte futures sau opțiuni de tranzacționare la date viitoare. Ele pot fi vândute, dar nu se găsesc cumpărători.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...