Allianz: România se situează pe locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita

România se situează pe locul 41 într-un clasament global din perspectiva activelor financiare nete per capita, cu un nivel de 4.230 euro, în urcare cu patru locuri faţă de anul 2000, potrivit celei de-a şasea ediţii a 'Global Wealth Report', publicat de Grupul Allianz, care analizează situaţia activelor şi datoriilor gospodăriilor private din peste 50 de ţări, transmite Agerpres.
Economica.net - joi, 01 oct. 2015, 13:41
Allianz: România se situează pe locul 41 în topul global, din perspectiva activelor financiare nete per capita

În România, activele financiare brute au crescut anul trecut cu 3,3 procente, iar activele financiare nete cu 5,1% – ambele mai lent decât media statelor membre UE din Europa de Est. După o scădere de 1,8% în anul 2013, datoriile au scăzut cu încă 1,2 procente anul trecut. Ca o consecinţă, rata datoriilor (datorii ca procent din PIB) a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, până la 23,8 procente. Atât îndatorarea relativă, cât şi cea absolută în România se situează mult sub media regională; în statele membre UE, rata datoriilor a ajuns în medie la 32,9%, în vreme ce rata datoriilor per capita totalizează 3.370 euro, media din România fiind de aproximativ 1.640 euro.

Ponderea relativ mică a regiunii în clasa de mijloc la nivel global este reflectată de topul celor mai bogate 20 de ţări (active financiare nete per capita): nicio ţară din Europa de Est nu se află încă în acest top 20. Mai mult, dincolo de top 20, Europa de Est are o imagine mixtă. Dacă unele ţări au urcat în top faţă de anul 2000 – ţările baltice de exemplu-, altele au coborât cu cinci sau chiar mai multe locuri, aşa cum este cazul Croaţiei, Poloniei şi Slovaciei. Cu active financiare nete per capita în medie de 4.230 euro, România s-a situat pe locul 41 în topul internaţional, urcând patru locuri.

‘Astfel de topuri nu trebuie luate drept adevăr absolut. Cu toate acestea, evoluţiile pe termen lung sunt semnificative, iar mesajul este clar. Evoluţia regională a activelor financiare este departe de a fi omogenă. Există diferenţe uriaşe între ţări, multe dintre ele mai au mult de recuperat’, explică Michael Heise, economist şef în cadrul Allianz.

Conform concluziilor raportului, în anul 2014 au fost depăşite pentru prima dată trei praguri în evoluţia activelor financiare: activele financiare globale nete ale gospodăriilor private au depăşit pragul de 100 trilioane de euro, activele financiare private ale Chinei le-au depăşit pe cele ale Japoniei şi numărul celor care se încadrează în clasa de mijloc la nivel global, a ajuns la un miliard.

Activele financiare nete globale ale gospodăriilor private au crescut cu 7,1% în anul 2014. Creşterea robustă la care am asistat în anii anteriori a continuat, cu toate că într-un ritm mai lent. Din ce în ce mai mult, creşterea este determinată de gospodăriile care au accelerat procesul de economisire; în Asia şi America, bursele au continuat să impulsioneze creşterea. Acest lucru a determinat activele financiare globale brute să atingă un nou nivel record de 136 trilioane de euro – mai mare decât valoarea tuturor companiilor listate la bursă în întreaga lume şi a tuturor datoriilor suverane.

Mai lent decât activele financiare, datoriile globale ale gospodăriilor private au crescut cu 4,3 procente, până la un total de 35 trilioane de euro anul trecut, conducând la o creştere a datoriei globale până la cel mai înalt nivel atins de la izbucnirea crizei financiare. Dacă extragem datoria din activele financiare brute, vom obţine o nouă cifră record pentru activele financiare nete, de peste 100 trilioane la finalul anului 2014, ceea ce arată o creştere de 8,1 procente comparativ cu anul anterior.

La fel ca în anul anterior, creşterea activelor financiare la nivel de regiuni diferă foarte mult. Campionul absolut în ceea ce priveşte creşterea rămâne Asia, unde activele financiare nete au crescut cu 18,2% în anul 2014.

Principalul factor determinant al acestei evoluţii crescătoare a fost creşterea accentuată (şi câteodată nesustenabilă) a titlurilor de valoare, în special în China. În celelalte două regiuni în dezvoltare ale lumii, Europa de Est şi America Latină, pe de altă parte, evoluţiile au fost mult mai estompate: activele financiare au crescut cu 8,6% (Europa de Est), respectiv 4,2 procente (America Latină).

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...