Alte moduri de economisire în comparaţie cu depozitele bancare. Care sunt avantajele şi dezavantajele

Conturile de economii şi investiţiile în titluri de stat şi fonduri de investiţii sunt alternativele la economisirea în depozitele bancare, a căror atractivitatea a fost analizată de Finzoom.ro.
Economica.net - Dum, 04 oct. 2015, 21:06
Alte moduri de economisire în comparaţie cu depozitele bancare. Care sunt avantajele şi dezavantajele

Depozitele aduc un castig real din ce in ce mai mic, chiar negativ in unele cazuri. De exemplu, pentru 1.000 lei ţinuţi într-un depozit bancar timp de un an, se poate câştiga maxim 15 lei, dar se şi poate pierde 85 lei la retragere, din cauza impozitului şi a comisioanelor, a calculat Finzoom.ro.

Dobanda  a scăzut până la un minim istoric (nu mai mare de 3% la lei), statul român ia 16% din venitul dobânzi şi, de anul viitor va lua 5,5%  – contribuţie la asigurari de sanatate (CASS). Comisioanele, de deschidere şi de administrare pot ajunge împreună şi la 90 lei pe an. Se mai adaugă un comision de retragere numerar (la ghişeu) de 0,4% – 0,5% din suma retrasă.

Alternativele la depozitele bancare sunta avantajoase dacă se şine seama de caracteristicile care pot constitui un risc.

Conturile de economii

Conferă flexibilitate economiilor, care pot fi retrase, fără penalizări, ca în cazul retrageri banilor dintr-un depozit înainte de termen. Această facilitate costă, de obicei, iar dobânda este mai mică faţă de cea încasată la anumite termene din depozite.

Totuşi, „conturile de economii pot avea şi dobânzi de 3% şi comisioane zero (de exemplu conturi de economii pentru copii)”, potrivit FinZoom.ro. La fel ca şi depozitele, conturile de economii sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar (FGDB) în limita a 100.000 euro pe deponent şi bancă.

Titluri de stat, obligaţiuni

Sunt de obicei prea scumpă petrnu marea majoritatea a românilor, chiar şi în cazul aşa zisei emisiuni de retail, recent lansate la bursă (1.000 de lei pe tiltlu). Sunt emise şi garantate de stat ceea ce face din ele altenrativa cea mai puţin riscantă în afară de depozite şi conturi de econolmii

Avantajul este că nu sunt impozabile, la vânzarea înainte de termen preţul va şine seama de dobânda neîncasată, dar preţul luat la bursă poate varia mult în funcţie de condiţiile generale de piaţă.

O formă mai accesibilă de investoiţie în tilturile de stat sun tfondurile mutuale, ale căroro tilturi se pot cumpăra cu câteva zeci de lei.

Produsele de economisire-creditare

Sunt două bănci „de locuinţe” pe piaţă, care au produse cu dobanzi fixe de  3% pentru sumele economisite, la care se adaugă anual prima de la Stat de 25% (maxim 250 euro/an).

Fondurile de Pensii

Fie că sunt cu contribuţii obligatorii (Pilonul II) sau facultative (Pilonul III), fondurile de pensii au avut anul trecut randamente de 7-8% (chiar 13% in 2013). Randamentele nu sunt garantate, ci doar contributiile (nete de cheltuielile de administrare). Comisioanele de administrare sunt acum de 0,05%/lună, potrivit Finzoom.ro

Fondurile de investiţii

Fonduril emutuale sunt mai accesibile şi au ieşit de mult (cam de când au intrat marile bănci în joc) dinzona periculoasă a fraudelor.

Au prin definiţie randamente mai mari decât depozitele bancare, de până la zeci de procente pe an la lei, în funcţie de tip şi de conjunctură.

Fondurile de obligaţiuni sunt şi cele mai puţin riscante, în timp ce fondurile de acţiuni pot da profituri mai bune, dar pot înregistra şi pierderi.
Investiţia nu este garantată ca în cazul depozitelor, sau al conturilor de economii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Grupurile europene revin la expoziții. Renault, Stellantis și BMW sunt gata pentru Paris Motor Show 2024
Alături de grupul Renault, un obișnuit al ultimelor expoziții auto europene, grupurile BMW și Stellantis ar putea participa la ediția din acest an a salonului de la Paris....
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro își mai revine: producția de aluminiu a crescut la cel mai înalt nivel din ultimele cinci trimestre
Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa de Sud-Est, a prezentat rezultate operaționale în creștere ...
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia ...
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...