Amenzi de peste 1 milion de lei, aplicate pe piaţa comunicaţiilor electronice în 2017 şi până în prezent – ANCOM

Valoarea amenzilor aplicate de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pe parcursul anului 2017 şi până în prezent, a depăşit 1,05 milioane de lei, cele mai multe fiind înregistrate pe piaţa comunicaţiilor electronice, reiese din datele arbitrului telecom, publicate marţi.
Economica.net - mar, 20 mart. 2018, 13:05
Amenzi de peste 1 milion de lei, aplicate pe piaţa comunicaţiilor electronice în 2017 şi până în prezent - ANCOM

În intervalul de referinţă au fost efectuate circa 4.700 de controale atât pe piaţa comunicaţiilor electronice, cât şi a serviciilor poştale.

Potrivit sursei citate, pe piaţa de comunicaţii electronice, ANCOM a efectuat 2.643 acţiuni de control în anul 2017, în urma cărora a transmis contravenienţilor 221 de notificări şi a aplicat 588 de avertismente şi 73 de amenzi, în cuantum de 749.500 de lei.

Cele mai multe sancţiuni (25), în valoare totală de 154.000 de lei, au fost aplicate furnizorilor de reţele de tip CATV pentru nerespectarea condiţiilor prevăzute în Autorizaţia Generală. De asemenea, nouă amenzi în valoare totală de 60.500 de lei au fost aplicate operatorilor care deţin licenţe de utilizare a frecvenţelor radio.

Pe lista neregulilor cel mai des întâlnite se află: nerespectarea prevederilor din documentele de autorizare (licenţe de utilizare a frecvenţelor şi autorizaţii de asignare a frecvenţelor), precum şi cele referitoare la operarea staţiilor de radiocomunicaţii.

‘Restul de 39 de amenzi, în cuantum de 535.000 de lei, au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de televiziune şi radiodifuziune sonoră (RTV), furnizorilor de servicii de telefonie, respectiv furnizorilor de servicii de transmisiuni de date şi acces la internet. Principalele nereguli găsite au fost nerespectarea datelor tehnice, parametrilor ori condiţiilor cuprinse în autorizaţiile tehnice (RTV), portabilitatea numerelor (telefonie) sau despăgubirile aplicabile şi procedura de aplicare a acestora în cazul nerespectării nivelurilor de calitate (ISP)’, se arată într-un comunicat de presă al ANCOM.

În plus, Autoritatea a aplicat, în luna octombrie 2017, cea mai mare amendă de pe piaţa de comunicaţii electronice, în valoare de 200.000 lei, societăţii Telekom România Mobile Communications S.A., pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la portabilitatea numerelor.

Pe de altă parte, pe piaţa echipamentelor radio, ANCOM a efectuat 895 de controale, în urma cărora au fost aplicate 79 de avertismente şi 11 amenzi în valoare totală de 102.500 de lei. Cea mai mare amendă a fost în valoare de 15.000 lei şi a fost aplicată în patru cazuri, în toate fiind vorba despre utilizarea echipamentelor radio destinate să producă interferenţe prejudiciabile.

Nu în ultimul rând, pe segmentul serviciilor poştale, arbitrul telecom a efectuat, anul trecut, un număr de 912 de acţiuni de control, fiind aplicate 21 de avertismente şi opt amenzi, în cuantum de 55.000 de lei. Frecvent, s-a constatat nerespectarea obligaţiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Din totalul controalelor, 459 au vizat Compania Naţională ‘Poşta Română’ (CNPR) în calitatea sa de furnizor de serviciu universal, în urma acestor acţiuni fiind aplicate patru avertismente, precum şi două amenzi în cuantum total de 25.000 de lei pentru nepredarea către destinatar sau persoană autorizată a trimiterilor poştale cu confirmare de primire (una dintre amenzi), precum şi pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţă internă (cea de-a doua amendă).

Cea mai mare amendă din piaţa de servicii poştale, în cuantum de 20.000 de lei, a fost aplicată CNPR în luna noiembrie 2017, pentru nerespectarea condiţiilor minime de calitate pentru trimiterile de corespondenţă internă. În cazul celorlalţi furnizori de servicii poştale, principalele nereguli au fost neinscripţionarea trimiterilor poştale cu data depunerii acestora în reţeaua poştală, modificarea tarifelor încasate între momentul acceptării şi livrării trimiterilor.

Statistica ANCOM arată, totodată, că, în primele trei luni ale anului 2018, au fost realizate 237 de controale pe piaţa comunicaţiilor electronice, a serviciilor poştale şi a echipamentelor radio, în urma cărora a transmis patru notificări şi a aplicat 35 de avertismente şi şase amenzi, în valoare totală de 145.000 de lei. Din acest total, 140.000 de lei au fost reprezentate de sancţiuni pe piaţa de comunicaţii electronice şi 5.000 de lei pe piaţa serviciilor poştale.

În ceea ce priveşte piaţa echipamentelor radio, ANCOM a efectuat, în primele trei luni ale anului, 22 de controale şi a aplicat un avertisment pentru nerespectarea compatibilităţii electromagnetice a unui proiector LED cu senzor.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...