ANAF a tăiat sporul de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii antifraudă de la 25% la 5% pentru că nu are suficienţi bani

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a precizat, luni, că a redus de la 25% la 5% sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică pentru angajaţii săi, printr-un ordin intrat în vigoare de la 1 martie, pentru că bugetul instituţiei a fost redus cu 4,6% în acest an faţă de nivelul din 2016, astfel că nu dispune de fonduri suficiente pentru plata sumelor. Sindicaliştii spun însă că decizia este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.
Economica.net - lun, 06 mart. 2017, 11:58
ANAF a tăiat sporul de suprasolicitare neuropsihică pentru inspectorii antifraudă de la 25% la 5% pentru că nu are suficienţi bani

Două ordine semnate de preşedintele ANAF, Bogdan Stan, şi intrate în vigoare la 1 martie anulează sporul de 25% şi introduce un spor de doar 5%, în locul beneficiului anulat.

ANAF precizează că decizia a fost cauzată de lipsa fondurilor.

„În construcţia bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susţină acordarea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenţi. Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuţia anului 2016”, se arată în reacţia transmisă de ANAF.

Totuşi, conducerea ANAF consideră că este necesară acordarea unui spor de măcar 5% din salariul de bază pentru inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală şi a 75% din sporurile pentru orele suplimentare efectuate.

„Mentionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce priveşte modificarea procentului sporului de risc şi suprasolictare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, mai arată comunicatul Fiscului.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, susţine decizia de scădere a sporului de la 25% la 5% este nejustificată, în condiţiile în care riscul în combaterea şi impunerea disciplinei economico-financiare a crescut.

SNFP nu numai că nu este de acord cu această diminuare, dar solicită extinderea aplicării sporului de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi pentru celelalte instituţii cu atribuţii de control şi executare, printre care Agenţia Naţională de Adminsitrare Fiscală, Protecţia Consumatorului, Inspecţia Muncii, Garda Naţională de Mediu şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Decizia conducerii ANAF a fost luată în condiţiile în care execuţia bugetară din primele două luni ale acestui an a fost considerată slabă de economişti.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a avertizat duminică, la Digi 24, că Guvernul va fi nevoit să ia măsuri, dacă cifrele bugetare vor arăta la fel de rău după primele trei luni ca la finele lunii ianuarie, cu venituri în scădere şi o colectare foarte slabă.

Prima ocazie va fi rectificarea bugetară, care poate fi făcută cel mai devreme în iulie, având posibilitatea să reducă cheltuielile sau să crească veniturile, care oricum sunt cele mai mici din Europa, a menţionat Dumitru.

Datele publicate de Ministerul Finanţelor arată că veniturile bugetului general consolidat au fost în ianuarie de 19,2 miliarde lei, echivalent cu 2,4% din PIB, fiind cu 5,7% mai mici faţă de ianuarie 2016.

Încasările din TVA au înregistrat o scădere dramatică faţă de ianuarie 2016, cu 24,8%.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, de 16,2 miliarde lei, au crescut cu 3,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent.

Execuţia bugetară s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde lei (0,37% din PIB), în scădere de la 4,7 miliarde lei (0,62% din PIB) în ianuarie 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...