Apărarea, marele câştigător al rectificării bugetare: Armata primeşte un miliard de lei ca să cumpere arme

Ministerul Apărării Naţionale primeşte credite de angajament de un miliard de lei, în urma rectificării bugetare ce urmează să fie aprobată în curând de Guvern.
Mihai Nicuţ - Dum, 07 aug. 2016, 20:53
Apărarea, marele câştigător al rectificării bugetare: Armata primeşte un miliard de lei ca să cumpere arme

„Se autorizează Ministerul Apărării Naționale, în anexa nr. 3/18/29 „Fișa obiectivului/ proiectului/ categoriei de investiții”, la capitolul 60.01 „Apărare”, titlul 71 „Active nefinanciare”, articolul 71.01 „Active fixe”, alineatul 71.01.30 „Alte active fixe”, la fișa cod obiectiv 5 „e. Alte cheltuieli asimilate investițiilor” să majoreze creditele de angajament cu suma de 1.006.063 mii lei”. Prevederea apare în proiectul de act normative referitor la rectificarea bugetară.

Armata nu va folosi neapărat în acest an miliardul de lei. Spre deosebire de creditele bugetare, prin care sumele disponibilizate sunt acordate pentru a fi folosite în cursul anului curent, cele de angajament dau posibilitatea antamării unor cheltuieli în anii bugetari viitori, şi sunt de fapt garanţia că Ministerul Apărării (în acest caz) are resursa bugetară necesară pentru finanţarea chelltuielilor pe anii următori.

Totuşi, pe ce va cheltui Aramata Română un miliard de lei? Răspunsul trimis de Ministerul Apărării la solicitarea ECONOMICA.NET nu conţine chestiuni concrete, dar este clar că se va cumpăra armament.

Iată răspunsul Ministerului Apărării:

„Suma de 1.006.063 mii lei reprezintă credite de angajament aferente proiectelor de investiţii multianuale din categoria armament şi tehnică de luptă, în beneficiul celor trei state majore de categorii de forţe, (terestre, aeriene şi navale) şi al Comandamentului Logistic Întrunit, în conformitate cu Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. Programele vizează atât achiziţii de sisteme de armament, cât şi echipamente de sprijin. Fondurile vor fi angajate şi utilizate, cu deplina respectare a legislaţiei privind achiziţiile publice, iar autorităţile contractante vor da dovada, tot ca şi până acum, de totala transparenţă în derularea procedurilor”.

Respectivul program de înzestrare a Armatei, până în 2026 a fost aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, în luna mai a acestui an.

„O altă decizie pe care am luat-o astăzi în şedinţa Consiliului a fost aprobarea Programului privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă. Scopul Programului este de a asigura capabilităţile necesare Armatei României pentru promovarea intereselor naţionale şi protejarea acestora în faţa riscurilor şi ameninţărilor curente, în dezvoltare şi în perspectivă, precum şi îndeplinirea angajamentelor internaţionale în planul securităţii şi al apărării. S-a concluzionat că demersurile viitoare ale Ministerului Apărării Naţionale pentru implementarea măsurilor stabilite în Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 impun respectarea Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare la 2% din PIB”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după respectiva şedinţă a CSAT.

Potrivit Cărţii Albe a Apărării, document adoptat de Parlament în luna aprilie, alocaţia bugetară pentru Apărare va creşte de la 1,7% din PIB în acest an, la 2% din PIB în 2017, urmând să rămână la acelaşi nivel, ca procent din PIB, până în anul 2026. Potrivit prognozei asociate acestui document, dacă Apărarea a primit în acest an 12,7 miliarde de lei, anul viitor alocarea bugetară totală se va ridica la 15,8 miliarde de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...