ASF angajează firmă de actuariat pentru calculul tarifelor de referinţă pentru RCA din 6 în 6 luni

Autoritatea de Supravegehre Financiară (ASF) a aprobat normele privind metodologia de calcul a tarifelor de referinţă pentru asigurarea obligatorie RCA. Conform legii, tarifele de referinţă trebuie calculate de o terţă firmă. După cum ne-au declarat surse din piaţa asigurărilor, ASF va demara o procedură de selecţie pentru a angaja o firmă independentă.
Gabriela Ţinteanu - joi, 17 aug. 2017, 20:05
ASF angajează firmă de actuariat pentru calculul tarifelor de referinţă pentru RCA din 6 în 6 luni

Potrivit legii, tarifele de referinţă trebuie calculate din şase în şase luni în funcţie de indicatorii de daună, în special, aprobate de ASF şi publicate apoi pentru a putea fi consultate de toţii actorii din piaţă implicaţi în proces. După aprobarea acestora, Autoritatea va demara un proces de selecţie pentru a angaja o firmă care să se ocupe cu calculul tarifelor de referinţă, conform procedurii stabilite prin normele metodologice. Tarifele de referinţă se calculează din şase în şase luni.

Nu poate fi vorba despre o prelungire a contractului cu firma Milliman, deoarece în cazul acestei societăţi de consultanţă multe dintre proceduri erau ţinute secrete, iar ASF îşi doreşte transparenţă totală. Acum un an şi jumătate, ASF încheiat cu compania de consultanţă Milliman un contract privind furnizarea de servicii de analiză actuarială a tarifelor practicate de cele nouă societăţi de asigurare autorizate să încheie poliţe RCA, scopul final fiind stabilirea unor tarife minime şi maxime pentru poliţele RCA.

Pe 17 mai 2017, ASF a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele RCA, conform prevederilor OUG nr. 54/2016 şi a normei privind metodologia de calcul a acestora. Acest tarif poate fi utilizat atât de către consumatori, care vor avea astfel la îndemână un instrument de comparaţie pentru ofertele societăţilor de asigurare, cât şi de către asigurătorii care doresc să intre pe piaţa RCA sau de către alte părți interesate.

Publicarea tarifelor de referință contribuie semnificativ la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte și complete, spune ASF.

Tarifele de referinţă au un caracter orientativ şi sunt calculate pe baza datelor cu privire la poliţe (perioada 2012-2016) şi la daune (perioada 2010-2016), furnizate de asigurătorii autorizaţi să practice RCA la data 31.12.2016.

Tarifele de referinţă sunt structurate în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică) și de caracteristicile tehnice (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri) în funcție de categoria vehiculului.

Astfel, la ora actuală, tariful de referinţă pentru o poliţă RCA încheiată pe un an de zile de persoanele cu vârsta între 31 şi 40 de ani, ce deţin un autoturism cu capacitatea cilindrică cuprinsă între 1.201 şi 1.400 cmc, este 506 lei, cu 17% sub tariful de primă maxim, stabilit pentru această categorie, de 610 lei.

Pentru persoane juridice ce deţin un autoturism cu capacitate cilindrică între 1.401 şi 1.600 cmc, tariful de referinţă este 957 de lei, faţă de un tarif de primă maxim de 992 lei (-4%). Pentru autovehiculele destinate transportului de marfă (persoane juridice) cu masa de peste 16 tone, tariful de referinţă este 7.314 lei, mai mic cu 3% faţă de tariful de primă maxim stabilit pentru această categorie (7.534 lei).

Pentru autovehiculele destinate transportului de persoane deţinute atât de persoane fizice, cât şi juridice, cu o capacitate mai mare de 40 de locuri, tariful de referinţă are valoarea de 5.616 lei, cu 15% mai puţin decât tariful de primă maxim care se aplica acestei categorii (6.600 lei).

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...