ASF raportează 9.129 de reclamaţii, în S1. Majoritatea nemulţumirilor a vizat piaţa asigurărilor-reasigurărilor

Numărul petiţiilor primite de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în primele 6 luni ale anului, a scăzut cu 0,84%, până la 9.129, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2015, majoritatea reclamaţiilor vizând piaţa asigurărilor-reasigurărilor, arată datele instituţiei, date joi publicităţii, citate de Agerpres. 
Economica.net - joi, 29 sept. 2016, 14:54
ASF raportează 9.129 de reclamaţii, în S1. Majoritatea nemulţumirilor a vizat piaţa asigurărilor-reasigurărilor

Potrivit sursei citate, din totalul celor 9.129 de petiţii transmise pe adresa ASF, 88,99% au vizat piaţa asigurărilor-reasigurărilor, 8,49% piaţa pensiilor private şi 2,52% piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare.

În cazul reclamaţiilor pentru piaţa asigurărilor – reasigurărilor, din cele 8.124 de petiţii (în creştere cu 0,38% faţă de 2015), au fost analizate şi soluţionate 4.960, în scădere cu 2,75% faţă de semestrul I din anul anterior. Din analiza datelor raportate de societăţile de asigurare la ASF, s-a constatat că toate petiţiile analizate şi soluţionate în mod unic pe fiecare petent reprezintă 1,07% din numărul total de daune avizate de asigurători şi 0,035% din numărul total al contractelor de asigurare aflate în vigoare la sfârşitul semestrului I al anului 2016. Totodată, din cele 4.960 de petiţii, 70,24% (3.484) au fost finalizate în favoarea petenţilor.

Referitor la ceea ce au reclamat petenţii, situaţia arată că, în 4.023 de cazuri, a fost vorba despre neplata/plata parţială a despăgubirilor/valorilor de răscumpărare solicitate de asiguraţi/păgubiţi, precum şi solicitări de recalculare a valorii despăgubirilor, respectiv nerespectarea condiţiilor contractuale/normelor RCA.

La nivelul primelor 6 luni ale anului, cea mai mare pondere o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor generale, cu un număr de 4.839, reprezentând 97,56% din total, în scădere cu 3,43% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. În cadrul categoriei asigurărilor generale, ponderea importantă o deţin petiţiile înregistrate pe clasa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto RCA şi Carte Verde (3.835; 77,32% din total, în creştere cu 4,04% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut).

Conform datelor raportate de asigurători la ASF, cele 3.835 de petiţii înregistrate şi soluţionate în semestrul I reprezintă aproximativ 0,076% din numărul contractelor RCA încheiate, respectiv 2,67% din numărul dosarelor de daună RCA deschise în acest semestru.

Din punct de vedere al structurii reclamaţiilor, în funcţie de entitatea reclamată, 99,15% dintre acestea au fost îndreptate împotriva societăţilor de asigurare, iar restul împotriva brokerilor de asigurare.

‘Analizând petiţiile depuse, rezultă că cele mai multe nemulţumiri ale petenţilor au fost constatate pentru societatea City Insurance SA, pentru care s-au primit 1.877 de petiţii (circa 38% din total). Următoarele două societăţi clasate în topul nemulţumirilor exprimate de consumatori se află Asirom VIG SA (704 petiţii) şi Carpatica Asig SA (703 petiţii)’, notează ASF.

Pe de altă parte, statistica Autorităţii relevă faptul că, în primul semestru al anului, au fost înregistrate pentru piaţa pensiilor private un total de 775 de petiţii, în creştere cu 0,78% faţă de semestrul I 2015. Dintre acestea, 14 petiţii au fost clasate, iar pentru analiză au fost luate în calcul 761 de petiţii unice, cu 1,04% mai puţine faţă de primele şase luni ale anului trecut.

‘Din analiza datelor înregistrate la ASF reiese că, în semestrul I 2016, în sistemul pensiilor private au fost înregistrate 739 de petiţii privind Pilonul II (97,1%), în scădere cu 1,86% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015. În acelaşi timp, petiţiile transmise de participanţii care au aderat la un fond de pensii facultative (Pilonul III) au fost în număr de 22 (2,89%), în creştere cu peste 37% faţă de semestrul I al anului trecut’, se menţionează în comunicatul ASF.

În acelaşi timp, pe piaţa instrumentelor şi investiţiilor financiare, au fost depuse la ASF spre soluţionare 230 de petiţii, în scădere cu 33,14% faţă de primele şase luni ale anului 2015. Cea mai mare parte a acestor reclamaţii (200) au fost înregistrate în mod unic pe fiecare petent, analizate şi instrumentate, în scădere cu 41,86% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Ponderea cea mai mare a petiţiilor (64%) este pentru emitenţi, în scădere cu 48,80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În ceea ce priveşte tipurile de operaţiuni, cele mai multe petiţii, respectiv 65 (32,50% din total), s-au referit la nerespectarea drepturilor acţionarilor. Cea mai mare creştere procentuală, de 126,32%, a fost constatată pentru petiţiile care au solicitat verificarea deţinerilor de acţiuni/plată dividende, în semestrul I 2016 înregistrându-se 43 de petiţii pe această speţă, menţionează ASF.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care pot fi acordate sumele forfetare pentru acoperirea costurilor de masă şi......
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...