Banca Transilvania se extinde în Republica Moldova, unde vrea să cumpere 39% din Victoriabank

Banca Transilvania intenţionează să investească în Victoriabank, a treia cea mai mare bancă din Republica Moldova, dobândind o participaţie iniţială de peste 39% din capitalul social al acesteia.
Economica.net - mar, 07 nov. 2017, 18:04
Banca Transilvania se extinde în Republica Moldova, unde vrea să cumpere 39% din Victoriabank

Conform unui comunicat al BT remis, marţi, Agerpres, este pentru prima oară în ultimii zece ani când o banca din afara Republicii Moldova îşi arată interesul pentru a intra pe piaţă.

‘Tranzacţia va respecta toate prevederile legii pieţei de capital din Republica Moldova, iar BT va avea nevoie de aprobarea Băncii Naţionale a României şi a Băncii Naţionale a Moldovei pentru aceasta investiţie’, se menţionează în comunicat.

Ca urmare a intrării Băncii Transilvania în capitalul Victoriabank, cei doi parteneri – BT şi BERD – vor deţine împreună pachetul majoritar în Victoriabank. În conformitate cu legislaţia în vigoare, aceştia vor face o ofertă pentru achiziţionarea celorlalte acţiuni.

‘Suntem încântaţi să ne alăturăm BERD-ului şi celorlalţi acţionari în demersul de a dezvolta piaţa bancara locală şi de a susţine economia din Republica Moldova. Dorim să replicăm modelul de business BT, succesul pe care îl avem în România. Victoriabank este o banca solidă, bine poziţionată pe piaţa bancară din Republica Moldova. Vedem potenţial de creştere pe liniile de business pe care în mod tradiţional Banca Transilvania are o bogată expertiză – IMM, retail, microcompanii – precum şi în ceea ce priveşte serviciile financiare digitale. Pentru planul nostru ambiţios ne bazăm inclusiv pe continuarea şi dezvoltarea colaborării strategice cu partenerii noştri tradiţionali’, a declarat Horia Ciorcila, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania.

Victoriabank are aproape 30 de ani de activitate în Republica Moldova, 540.000 de clienţi, 1.400 de persoane în echipă şi aproape 100 de sedii. În iunie 2017, Victoriabank avea cel mai ridicat nivel al depozitelor raportate la totalul activelor din întreaga piaţă din Republica Moldova, de 80%, iar raportul credite/depozite era cel mai redus de pe piaţă, de 39%. De asemenea, banca deţinea peste 17% cota de piaţă ca număr de carduri (aproape 285.000), aproape 25% cota de piaţă ca număr de POS-uri şi peste 37% privind rulajele cu cardul la comercianţi.

Banca Transilvania este a doua cea mai mare bancă din România şi nucleul Grupului Financiar BT. Activitatea sa este organizată pe trei linii principale de business: Corporate, IMM şi Retail. Banca are 2,2 milioane de clienţi, peste 7.000 de angajaţi şi peste 500 de sedii. Grupul BT are expertiza în Republica Moldova din 2008 datorită subsidiarei BT Leasing MD, lider de piaţă în Republica Moldova în funcţie de valoarea finanţărilor de mijloace fixe acordate în leasing.

Sursă foto: BizLaw.md

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...