Băncile, obligate să afişeze toate comisioanele aferente tranzacţiilor la bancomate

Prestatorii de servicii de plată vor fi obligaţi să afişeze toate costurile aferente cardurilor de debit şi de credit pentru tranzacţiile la ATM, potrivit unui proiect de ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pus în dezbatere astăzi.
Mihai Banita - mar, 26 aug. 2014, 10:48
Băncile, obligate să afişeze toate comisioanele aferente tranzacţiilor la bancomate

Băncile vor trebuie să afişeze pe ecranul terminalelor ATM, „în ordinea operaţiunilor efectuate de către consumator, toate informaţiile legate de costurile tranzacţiei, dându-i acestuia posibilitatea, de a renunţa asupra efectuării acesteia sau a oricăror operaţiuni ce presupun eliberare de numerar, transfer din cont, plată facturi, sau oricare alte servicii solicitate în mod expres de către consumator şi efectuate prin intermediul ATM”, se arată în proiectul de ordin al ANPC.

Citiți aici reacția băncilor.

În acest moment, băncile nu prezintă nivelul comisioanelor aferent tranzacţiilor de plată, de interogare a soldului sau de retragere numerar pe ecranul bancomatelor. În unele cazuri, interogarea soldului costă şi 0,5 eurocenţi, iar clientul băncii nu ştie dacă această sumă este retrasă din cont înainte sau după afişarea acestuia pe ecran.

Retragerile de numerar de la bancomatele altei bănci vin cu comisioane uriaşe, de care consumatorul s-ar putea să nu aibă cunoştinţă. Spre exemplu, acest comision poate ajunge la 1% din valoarea sumei retrase + 6 lei.

De acest lucru s-au plâns consumatorii la ANPC, care a decis să scrie acest ordin, în urma unui referat.

Ordinul mai prevede afişarea comisioanelor şi a celorlalte costuri în sumă absolută, nu în procente, pentru ca plătitorul să aibă cunoştinţă exact cât are de plată, fără alte calcule matematice.

De asemenea, în cazul blocării/reţinerii cardului de debit/credit la terminalul ATM propriu, prestatorii de servicii de plată vor trebuie să informeze consumatorii, vizual, şi asupra ermenului maxim în care aceştia pot reintra în posesia cardului, precum şi numărul de telefon care trebuie apelat după reţinerea cardului şi intervalul orar în care se poate face sesizarea.

În momentul de faţă, băncile afişează pe carcasa bancomatelor numere de telefon care pot fi apelate non-stop pentru blocarea cardului/sesizarea reţinerii cardului.

Contactat de către ECONOMICA.NET, preşedintele ANPC, Marius Dunca, a precizat că încă nu a avut loc o discuţie cu băncile în care acestea să precizeze dacă pot face tehnic acest lucru, dar că urmează să aibă loc o întrevedere în perioada următoare.

Observaţiile şi propunerile privind proiectul pot fi transmise ANPC în perioada 1 – 19 septembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...