Băncile au redus dobânzile la depozite, în iulie, dar au scumpit finanţările noi în lei pentru firme – BNR

Dobânzile practicate de băncile comerciale pentru depozite au scăzut în iulie 2014 faţă de luna anterioară, atât la lei, cât şi la euro, dar finanţările noi, în lei, s-au scumpit, în special cele acordate firmelor, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - mar, 02 sept. 2014, 10:37
Băncile au redus dobânzile la depozite, în iulie, dar au scumpit finanţările noi în lei pentru firme - BNR

Pentru depozitele în lei aflate în sold, instituţiile de credit au redus dobânzile cu 0,1 puncte procentuale, astfel că media acestora a ajuns la 2,94% pe an în iulie 2014 faţă de 3,04% pe an în iunie. La depozitele noi, dobânzile au scăzut de la o medie de 2,43% pe an în luna iunie, la 2,27% pe an în iulie. Dobânzi mai mari au acordat băncile, în iulie, pentru depozitele noi în lei constituite de populaţie pe o perioadă mai mare de doi ani, media acestora fiind de 3,12%, comparativ cu 3,07% cu o lună înainte. De asemenea, se remarcă saltul dobânzilor acordate de bănci firmelor pentru depozitele în lei cuprinse între unu şi doi ani, de la o medie de 0,93% pe an în iunie, la 1,55% pe an în iulie.

La euro, băncile au redus dobânzile în iulie faţă de iunie atât la depozitele noi, de la 1,52% pe an la 1,45% pe an, cât şi la cele vechi, de la 1,83% pe an la 1,77% pe an. În aceeaşi perioadă, băncile au scăzut dobânzile şi pentru depozitele în euro ale populaţiei, de la 1,92% pe an la 1,87% pe an în cazul depozitelor din sold, dar şi pentru cele noi, de la 1,85% pe an la 1,78% pe an. O creştere a fost consemnată la depozitele noi în euro, constituite de populaţie pe o perioadă de peste doi ani, la o medie de 1,89% pe an în iulie de la 1,75% pe an luna anterioară. Astfel, dobânzile pentru depozitele noi în euro constituite de populaţie au revenit aproape de nivelul înregistrat în urmă cu un an, de 1,9% pe an, mai reiese din datele BNR.

La creditele în lei aflate în sold, dobânzile au scăzut în iulie, la 8,3% pe an, de la 8,61% pe an în iunie, ajung cu peste două puncte procentuale sub media practicată în urmă cu un an, respectiv 10,42% pe an. În schimb, pentru împrumuturile în lei nou acordate băncile au solicitat dobânzi mai mari, de 7,28% pe an în iulie, faţă de 7,09% pe an în iunie 2014. Pentru populaţie, împrumuturile noi în lei s-au ieftinit, per ansamblu, la o medie de dobândă de 8,17% pe an, în scădere cu aproape trei puncte procentuale faţă de anul trecut, dar cele pentru locuinţe, cu dobânda fixă între cinci şi zece ani, s-au scumpit cu peste un punct procentual de la o lună la alta, la 6,59% pe an.

Pentru împrumuturile în valută în sold, dobânzile au fost, în medie, de 5,02% pe an în iulie, nivel apropiat atât de cel din urmă cu un an (5,08%) cât şi de cel din luna anterioară (5,1%). La creditele noi, băncile au redus dobânzile la 4,37% pe an în iulie, de la 4,44% pe an în luna anterioară. Dar, pentru populaţie, dobânzile anuale efective pentru creditele de consum noi, în euro, au crescut, la o medie de 7% pe an în iulie, de la 6,93% pe an în iunie şi de la 6,73% pe an în august 2013.

Potrivit datelor BNR, şi pentru creditele noi în euro, cu dobândă fixă între unu şi cinci ani, sub un milion de euro, acordate firmelor, băncile au perceput, în iulie, dobânzi mai mari, de 6,28%, în medie, faţă de 5,6% în iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Bulgaria – Aderarea la zona euro ar putea fi amânată, spune ministrul de Finanţe
Ministrul Finanţelor din Bulgaria, Assen Vassilev, spune că procesul de aderare la zona euro a ţării vecine continuă, dar data exactă a aderării ar putea fi amânată cu câteva luni, în......
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central distribuie de marţi sumele de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen Bank
Depozitarul Central începe, de marţi, distribuirea sumelor de bani aferente Cupon 17 pentru obligaţiunile emise de Raiffeisen ...
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
UE va impune taxe la importurile de cereale din Rusia şi Belarus – Financial Times
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea ...
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Reîncep scumpirile la carburanți. Cu cât au crescut azi prețurile la benzină și motorină
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile la  benzină și motorină, după patru ...