Băncile elene au vândut bonduri guvernamentale de 4,84 miliarde de euro, un nivel record în ultimii 13 ani

Băncile greceşti au înregistrat în luna mai cel mai semnificativ declin lunar al deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale din ultimii 13 ani, arată datele publicate luni de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 10:46
Băncile elene au vândut bonduri guvernamentale de 4,84 miliarde de euro, un nivel record în ultimii 13 ani

Luna trecută, creditorii eleni au vândut bonduri guvernamentale în valoare de 4,84 miliarde de euro (6,60 miliarde de dolari), după ce au vândut obligaţiuni de 256 milioane de euro în aprilie, înregistrând cel mai cel mai semnificativ declin din august 2011.

În mai, băncile italiene au vândut obligaţiuni guvernamentale de 5,122 miliarde de euro, după ce în aprilie au cumpărat bonduri de 9,463 miliarde de euro. La o valoare de piaţă de 425,80 miliarde de euro, valoarea bondurilor guvernamentale deţinute de creditorii italieni rămâne cea mai ridicată din zona euro.

Băncile din Franţa au cumpărat în mai obligaţiuni guvernamentale de 12,52 miliarde de euro, după ce în aprilie au vândut bonduri de 1,93 miliarde de euro, cea mai mare creştere lunară din ianuarie.

Şi băncile spaniole au cumpărat în mai obligaţiuni guvernamentale de 6,30 miliarde de euro, după ce au achiziţionat în aprilie bonduri de 170 milioane de euro.

Şi finanţarea oferită de Banca Centrală Europeană (BCE) creditorilor eleni a scăzut semnificativ în mai, arată cifrele publicate săptămâna trecută de autorităţile de la Atena.

Potrivit acestor date, suma totală a creditelor oferite de BCE băncilor comerciale greceşti a ajuns la 50,7 miliarde de euro la finele lunii mai, faţă de 135 miliarde de euro în iunie 2012.

Declinul dependenţei băncilor elene de finanţarea BCE reflectă îmbunătăţirea semnificativă a condiţiilor de creditare din Grecia şi evoluţia economiei. În ultimii doi ani, băncile elene au reuşit să returneze aproximativ 85 miliarde de euro sau 63% din lichidităţile primite în cea mai grea perioadă a crizei, în iunie 2012.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...