Băncile naţionale preferă tot mai mult aurul în defavoarea dolarului şi a euro

Băncile centrale ale ţărilor din toată lumea  îşi re-echiliberază structura rezervelor internaţionale şi îşi reduc proporţiile de dolari şi euro în favoarea aurului, potrivit unui raport al World Gold Council (WGC).
Adrian N. Ionescu - mie, 20 mart. 2013, 22:03
Băncile naţionale preferă tot mai mult aurul în defavoarea dolarului şi a euro

„Analiza optimizării portofoliilor arată că aurul este una dintre cele mai atractive alternative pentru diversificarea rezervelor, datorită absenţei riscului de credit şi a avantajului unei pieţe lichide“, se spune în raportul  „Strategiile de diversificare ale băncilor centrale“, al World Gold Council (WGC).

Participanţii la pieţele financiare sunt în primul rând interesaţi ca, atunci când se implică într-o tranzacţie, contra-partea să fie capabilă să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Astfel definit, riscul de credit este mai scăzut pe piaţa aurului decât pe pieţele financiare.

Astfel că rezervele internaţionale ale băncilor centrale ale lumii au crescut de şase ori în ultimii 12 ani, până la echivalentul a 12 trilioane de dolari, în 2012.

Proporţia rezervelor internaţionale păstrate chiar în dolari SUA a scăzut de la 62% în anul 2000, la 54% din  totalul rezervelor internaţionale ale băncilor centrale ale lumii în 2012.

Aurul şi-a conservat ponderea de 13%, dar „primele semne ale diversificării în favoarea aurului deja au început să se arate (…)“. Chiar dacă, în ultimii 12 ani, ponderea monedei europene a ocupat tot mai mult din cea a dolarului, ajungând de la 16% la 22%, „începând din 2010, băncile centrale au devenit cumpărătoare nete de aur“, potrivit raportului WGC.

Tendinţa reducerii alocării rezervelor în dolari şi euro se va accentua, potrivit WGC. În anul 2000 suma alocărilor în dolari şi euro era de 78%, în 2012 de 74% şi estimările WGC o coboară spre 65%.

În schimb, băncile centrale au cumpărat în 2012 cu peste 500 de tone de aur mai mult decât au vândut, după ce, cuun an în urmă, achiziţiile nete depăşeau 400 de tone, iar în 2010erau sub 100 de tone.

Băncile centrale au la dispoziţie o piaţă mondială a aurului dezvoltată şi lichidă, cu tranzacţii de peste 3,2 trilioane de dolari, potrivit raportului WGC.

Tot aurul din lume

Aurul extras deja ar încăpea într-un cub cu latura de 20 de metri.

Cea mai mare parte a cererii de aur de anul trecut din toată lumea (47% din 4.405 tone), a fost absorbită de investiţiile de dragul profitului, sau măcar pentru conservarea averii.

Cererea de aur pentru bijuterii a scăzut la 43%, în vreme ce media pe ultimii 5 ani este încă favorabilă bijuteriilor: 49%.

World Gold Council (WGC)  este o asociaţie ai căror 23 de membri sunt cele mai mari corporaţii miniere aurifere, care acoperă 60% din producţia globală.

Te-ar mai putea interesa și
Bolojan: În aceste zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situaţia tuturor companiilor din coordonare și peste tot unde vom constata lucruri care ies în decor le vom corecta
Bolojan: În aceste zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situaţia tuturor companiilor din coordonare și peste ...
Premierul Ilie Bolojan a declarat, miercuri, că în următoarele zile toate ministerele au ca sarcină să verifice situaţia companiilor din coordonare la care statul este acţionar majoritar, iar......
Adrian Nicuşor Nica este noul președinte al ANAF. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial
Adrian Nicuşor Nica este noul președinte al ANAF. Decizia de numire a fost publicată în Monitorul Oficial
Adrian Nicuşor Nica este noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, decizia de numire, semnată ...
Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, nu mai e timp să tăiem cu bisturiul – consultantul economic Adrian Negrescu
Suntem în cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, nu mai e timp să tăiem cu bisturiul – consultantul ...
România se confruntă cu cea mai gravă criză bugetară din ultimii 15 ani, iar pentru a evita dezastrul, Guvernul Bolojan ...
Teren de 10 hectare din București, scos din nou la vânzare. O companie din Israel avea în plan acum 20 de ani să facă cel mai mare cartier de locuințe
Teren de 10 hectare din București, scos din nou la vânzare. O companie din Israel avea în plan acum 20 de ani să facă ...
Dezvoltatorul israelian Ram Global anunța înainte de criză planuri de sute de locuințe la București, iar pentru terenurile ...