BCE reduce finanţarea pentru băncile greceşti pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii

Banca Centrală Europeană (BCE) a redus joi plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti (ELA), după ce restricţiile asupra mişcărilor de capital şi acordul dintre Guvernul de la Atena şi creditorii internaţionali au dus la diminuarea retragerilor de depozite din bănci, transmite Reuters.
Economica.net - joi, 17 sept. 2015, 11:22
BCE reduce finanţarea pentru băncile greceşti pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii

Banca Centrală a Greciei (BoG) a anunţat că plafonul ELA a fost redus cu 0,2 miliarde de euro, de la 89,1 miliarde de euro până la 88,9 miliarde de euro, scrie Agerpres.

Este pentru a treia oară în decurs de o lună când BCE reduce finanţarea de urgenţă oferită băncilor greceşti. În urmă cu două săptămâni, nivelul maxim al ajutoarelor de urgenţă ce pot fi acordate băncilor greceşti a fost redus cu 600 de milioane de euro, la cererea Băncii Centrale a Greciei.

După ce premierul Alexis Tsipras a introdus restricţii asupra mişcărilor de capital, retragerile de depozite din băncile greceşti au încetinit până la aproximativ 300 milioane de euro în luna august, în condiţiile în care în lunile precedente deponenţii greci au scos peste 43 de miliarde de euro din conturile lor bancare, sau 26,5% din totalul economiilor.

‘Reducerea plafonului cu 0,2 miliarde de euro, cerută de BoG, reflectă îmbunătăţirea nivelului lichidităţilor creditorilor eleni, pe fondul reducerii incertitudinilor şi a stabilizării ieşirilor de numerar’, se arată în comunicatul Băncii Greciei.

Creditorii eleni se bazează pe finanţarea de urgenţă pe care o primesc de la Banca Centrală a Greciei, cu acordul BCE, începând din luna februarie a acestui an, când au fost excluse de la operaţiunile obişnuite de finanţare derulate de BCE, din cauza întârzierilor apărute în negocierile dintre Guvernul de la Atena şi creditorii săi internaţionali.

După reuniunea de politică monetară din data de 3 septembrie, preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că este prea devreme să fie reintrodusă o derogare care să permită, din nou, accesul băncilor greceşti la finanţarea obişnuită oferită de BCE. În plus, derogarea ar permite, teoretic, Greciei, să fie inclusă în programul de achiziţii de obligaţiuni demarat de BCE în luna martie. Cu toate acestea, o decizie cu privire la această derogare nu este aşteptată până când nu va fi format un nou guvern grec, după alegerile legislative de duminică.

Grecia a evitat luna trecută intrarea în incapacitate de plată după ce a primit un nou program de asistenţă internaţională, cel de-al treilea. În cadrul Mecanismului european de stabilitate (MES) – ‘zidul de protecţie’ al finanţelor Europei, înfiinţat în 2012 ca răspuns la criza financiară globală – se va putea aloca Greciei, în următorii trei ani, o sumă maximă de 86 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi, cu condiţia ca autorităţile elene să pună în aplicare reforme menite să rezolve dificultăţile fundamentale cu care se confruntă economia şi societatea Greciei.

O sumă de 25 de miliarde de euro din ultimul program de asistenţă acordat Greciei de creditorii internaţionali, în valoare de 86 de miliarde de euro, a fost alocată pentru recapitalizarea băncilor elene până la finele acestui an.

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele două proiecte finalizate deja la noi. Interviu cu John Stuart, CEO DRI
Divizia de regenerabile a celui mai bogat ucrainean vrea de nouă ori mai multe capacități în România, după primele ...
John Stuart este CEO al  DTEK Renewables International (DRI), divizia de regenerabile a conglomeratic energetic ucrainean DTEK, controlat de Rinat Ahmetov, cel mai bogat ucrainean. DRI este din ce......
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim pleacă de la conducerea Allianz-Țiriac Pensii Private începând cu data de 30 aprilie 2024
Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă de la conducerea companiei începând cu data de 30 aprilie 2024, ...
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila finalizează tranzacția prin care a preluat Parmafood
Aquila, distribuitorul pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a finalizat tranzacția ...
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași vrea să își crească substanțial productivitatea cu ajutorul digitalizării. Contract cu un gigant din IT
Antibiotice Iași (ATB) vrea să își crească productivitatea cu 25% până în 2030 cu ajutorul accelerării procesului ...