UPDATED BCE va achiziţiona titluri de 60 de miliarde de euro pe lună, până în septembrie 2016

Banca Centrală Europeană va cumpăra datorie publică şi privată de 60 de miliarde de euro, până la finele lui septembrie lui 2016, sau până inflaţia va reveni în linie cu ţinta BCE de 2%. Programul va începe din luna martie şi totalizează aproximativ 1.080 de miliarde de euro.
Mihai Banita - joi, 22 ian. 2015, 13:50
UPDATED BCE va achiziţiona titluri de 60 de miliarde de euro pe lună, până în septembrie 2016

Guvernatorul BCE, Mario Draghi, spune că programul este necesar pentru că „dinamica inflaţiei este mai slabă decât cea aşteptată”, iar potenţialul pentru efecte de runda a doua după scăderea preţului petrolului a crescut şi aşteptările inflaţioniste sunt la recorduri minime.

Draghi  a mai spus că BCE va cumpăra datorie până la 25% din fiecare emisiune de oblgaţiuni şi până la 33% din datoria emisă de un stat membru. Maturităţile vor fi de 2 până la 30 de ani.

Achiziţiile se vor face din piaţa secundară, iar statele trebuie să deţină un rating recomandat pentru investiţii, deşi vor exista prevederi speciale pentru ţările aflate în program cu FMI/UE.

20% din riscurile unor eventuale pierderi vor fi suportate la comun de statele membre, în timp ce restul vor fi în dreptul băncilor naţionale prin care se vor face achiziţiile.

Draghi spune că astfel sunt atenuate îngrijorările celor care sunt speriaţi de un posibil transfer fiscal între statele membre.

Dolarul american şi francul elveţian se apreciază faţă de euro pe piaţa interbancară, leul a câştigat teren sub 4,5 unităţi pentru un euro.

Vor fi cumpărate şi bonduri cu randamente negative.

Nu există un tratament special pentru Grecia, spune Draghi, dar achiziţiile ţin de programul pe care ţara îl are cu FMI şi UE, iar eventualele achiziţii vor putea fi făcute abia din iunie, pentru a nu încălca cota de 33%, din moment ce în bilanţurile BCE se mai află şi alte obligaţiuni greceşti.

Draghi este de părere că programul nu va crea bule ale activelor, dar că banca centrală va fi vigilentă. „Ca să ai o bulă, trebuie să ai o creştere dramatică a creditului şi nu vedem asta. Dacă există bule locale, trebuie adresate cu instrumente macro-prudenţiale locale”.

Citeşte mai multe despre programul de quantitative easing şi potenţialele sale efecte.

Euro se depreciază cu cca. 1% faţă de dolar şi franc

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...