1EUR=4.6975 RON | Bucureşti 2 º
INDICI BURSIERI
BET
7201,43
0.0023
BETPlus
1080,61
0.0032
BET-FI
34295,74
-0.001
BET-NG
620,50
0.0097
BET-XT
668,51
0.0039
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.33
1,5385%
BRD
10.8
0,0000%
BRK
0.0742
2,4862%
BVB
22.8
1,7857%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
142.9
0,1753%
FP
0.831
-1,6568%
OLT
0.0694
-1,6997%
PRSN
0.0645
0,0000%
SIF1
2.04
0,4926%
SIF2
1.218
0,6612%
SIF3
0.2295
0,8791%
SIF4
0.596
1,0169%
SIF5
2.095
0,0000%
SNP
0.315
1,7771%
TEL
20.5
0,0000%
TGN
336
4,3478%
TLV
1.782
0,0000%

EXCLUSIV Cea mai mare bancă din România, executată silit de către un client

Banca Comericală Română se află în executare silită, după ce timp de mai bine de un an nu a pus în aplicare o sentinţă definitivă a instanţei prin care au fost declarate abuzive clauzele referitoare la dobândă.

Comenteaza
...
Precizări de la BCR: Banca a executat hotărîrile pronuntaţe de instanţele de judecată (update 08 noi, 2012)
"BCR a executat hotaririle pronuntate de instantele de judecata, aspect comunicat executorului judecatoresc astfel incat actiunea mentionata de Dvs nu are temei. Nemultumirile dlui G.V. exced aspectelor dispuse de instantele de judecata, in sensul ca doreste o dobanda mai mica decat cea stabilita prin hotarare judecatoreasca. Mai mult decat atat, BCR a formulat recurs impotriva ultimei sentinte pronuntata intre parti, fiind stabilit termen de judecata la data de 03.12.2012", se arată într-o poziţie a băncii trimisă Economica.net.
Executorul judecătoresc din acest caz: BCR este în continuare în executare silită (update 08 noi, 2012)
"Cei de la BCR ne-au trimis o notă în care spun ca au modificat clauzele contractuale declarate abuzive. Ori, decizia definitivă şi irevocabilă spune că aceste clauze trebuie înlăturate", spun reprezentanţii SEJ Beiuşan, care au confirmat că cei de la BCR "sunt în continuare în executare silită".

Judecătoria Oradea a acceptat cererea unui client al BCR de încuviinţare a executării silite pe 4 septembrie 2012.
G.V. din Oradea a trecut la executarea silită a BCR, după ce banca a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bihor din mai 2011, care a menţinut decizia Judecătoriei Oradea privind existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, anume acelea care definesc dobânda variabilă aplicată creditului.

Clientul, împreună cu soţia sa, a luat un credit imobiliar de 105.000 de euro de la BCR în martie 2008. Dobândă era fixă, de 6,2% în primul an, şi variabilă din al doilea an, după celebra formulă „dobânda curentă este formată din dobânda de referinţă variabilă, care se afişează la sediile BCR, la care se adaugă 1,20 puncte procentuale".

A trecut primul an de credit şi dobânda aproape că s-a dublat, şi după ce nu a găsit nicio explicaţie la bancă, G.V. s-a adresat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor care a constatat existenţa unor clauze abuzive în contractul de credit, lucru confirmat şi de către Judecătorie în iunie 2010 şi apoi de Tribunal în mai 2011.

Instanţa a dispus eliminarea clauzei de mai sus plus cea care spune că "pe parcursul derulării contractului banca poate modifica dobânda fără consimţământul împrumutatului, în funcţie de costul resurselor de creditare, noul procent de dobândă aplicându-se de la data modificării acestuia, la soldul creditului existent" şi încă o clauză care spune că banca poate să modifice comisioanele în funcţie de evoluţia pieţei.

Instanţele de fond şi de recurs au considerat că formulările BCR a acestor clauze sunt inacceptabile şi menite să aducă prejudicii consumatorului, lucru despre care ECONOMICA.NET a mai scris şi în luna aprilie a acestui an în articolul "Clauzele abuzive ale BCR. Pe ce s-au câştigat procesele în instanţă".

Rămas fără clauzele referitoare la calculul dobânzii, contractul a rămas, practic, fără dobândă. Dar BCR nu a rambursat imediat clientului banii încasaţi în contul acestor clauze abuzive, ci a hotărât să îl dea în judecată în noiembrie 2011 prin avocaţii de la NNDKP. Motivul? Clientul nu a vrut să semneze actul adiţional propusă de bancă şi care nu a suportat nicio negociere, act adiţional prin care dobânda devenea Euribor 6M + 4,4 pp.

De la momentul în care primul proces a fost câştigat definitiv şi irevocabil de către client, BCR a continuat să îi perceapă acestuia o dobândă de peste 9% (Euribor 6M + 8,9 pp - formulă aplicată cu forţa de către BCR, fără semnătura clientului, rezultată din implementarea OUG 50/2010). Astfel, clientul a continuat să plătească o rată lunară de aproape 1.000 de euro.

Şi băncile se execută silit

În cele din urmă, cu decizia definitivă şi executorie şi din postura de creditor al băncii, G.V. s-a dus la un executor judecătoresc şi a obţinut aprobarea instanţei pentru executarea silită a a debitoarei BCR, potrivit deciziei publicate pe portalul instanţelor.

Executorul a somat BCR pe 19 septembrie ca în termen de 10 zile să scoată din contract clauzele abuzive şi să plătească cheltuielile de executare de 6.588 de lei, se arată într-un document obţinut de ECONOMICA.NET de la clientul în cauză.

Banca a hotrât să nu atace procesul verbal ci să conteste doar cheltuielile de executare, care ar trebui să fie, în opinia băncii, de 388 de lei, se arată într-un alt document. Această contestaţie se va judeca pe 11 ianuarie 2013.

Clientul BCR spune că este hotărât să meargă până la capăt în războiul său cu banca. „La un moment dat, înainte de recursul din primul proces, le-am propus celor de la BCR să-mi modfice dobânda la Euribor 3M plus o marjă de 3 puncte. Am vorbit cu directorul de sucursală, dar am fost refuzat. Nu am avut cu cine să discut. Acum nu mai vreau, am sentinţă".

G.V. spune că, în cele din urmă, va ajunge să plătească doar principalul de la credit şi că banca îi va restitui toată dobânda încasată, pentru că „nimeni nu îl poate obliga să semneze un act adiţional la credit, dacă nu vrea". Astfel, acesta se aşteaptă ca rata lunară să scadă de la aproape 1.000 de euro la sub 300 de euro.

Până la acel moment, BCR trebuie să plătească daune de 50 de lei/zi către stat până la momentul în care pune în executare sentinţa definitivă. Dacă tip de şase luni executorul nu reuşeşte să oblige BCR să opereze modificările solicitate, atunci daunele vor fi plătite clientului.

Încurcate sunt căile legii

Cei de la BCR precizează că faptul că banca a aplicat decizia Judecătoriei Oradea din cel de-al doilea proces (care nu este însă definitivă) şi a virat banii în contul clientului ar trebui să elimine executarea silită. Însă, după ce în primă fază cei de la BCR au spus că "nu e vorba de nicio executare silită", reprezentanţii băncii nu au putut confirma sau infirma definitiv dacă banca se află sau nu în executare silită.

În procesul în care BCR vrea să oblige clientul la semnarea actelor adiţionale, Judecătoria Oradea a dat prima decizie: „Respinge acţiunea principală. Admite în parte acţiunea reconvenţională". Instanţa spune că nu se poate substitui voinţei părţilor, deci nu poate obliga clientul să semneze actul, dar a decis ca în contract să se aplice dobânda fixă din primul an de 6,2%.

Decizia a fost luată în iulie 2012 şi a fost atacată cu recurs de către ambele părţi, pentru că nici BCR nici clientul nu au cerut o astfel de soluţie – recursul se va judeca într-o lună. Decizia a fost învestită cu titlu executoriu, iar pe aceasta BCR a ales să o pună în aplicare, e drept, la câteva luni distanţă. Astfel, calculând diferenţa dintre dobânda percepută şi dobânda dictată de instanţă (de 6,2%), pe 30 octombrie BCR a virat în conturile clientului aproximativ 14.000 euro, sumă încasată în plus de către bancă începând cu august 2009.

Ce spune BCR

„În fapt, sentinţa a fost pusă în aplicare (întamplător zilele acestea) şi clienţii vor beneficia de dobândă fixă pe toata perioada de creditare de 6,2%. Clientul a fost notificat asupra dreptului bancii de a exercita căile legale pentru obtinerea unei hotărâri corecte.

În urma sesizării ANPC, instanţa a anulat clauza privind dobânda variabilă, fără să pună altceva în loc.
Reclamantul a refuzat toate ofertele băncii, context în care s-a formulat acţiune prin care s-a cerut instanţei să stabilească dobânda în locul părţilor.

Instanţa a respins cererea considerând că nu se poate substitui voinţei părtilor, dar a admis cererea reclamantului privind acceptarea dobânzii fixe din primul an ca dobândă pentru întregul credit.

Împotriva sentinţei s-a declarat recurs, considerând soluţia ca fiind netemeinică şi nelegală. Practic instanţa îşi contrazice propria motivare şi anume aceea de a nu se substitui voinţei părţilor care au stabilit prin contract ca, după primul an, dobânda va fi variabilă", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ionuţ Stanimir, şeful departamentului de comunicare externă al BCR.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
10 nov 00:00
Răspunde | Votează email 0 email
ION
Asa este cu taxele abuzive. Dar dece nu sunt taxati si GUVERNANTII care pun sau MARESC TAXELE taxele, in mod abuziv, dupa ce au epuizat posibilitatile de a saraci bugetul statului?
Sa-i actionam in justitie, asta sa facem.
SE POATE,DAR TREBUIE SA VREM SI SA AVEM CURAJ.
08 nov 17:39
Răspunde | Votează email 3 email
afe
BCR se comporta ca stat in stat. Nu stim si nu ne intereseaza ce conducere are si ce consilieri juridici, dar daca se vor incapatana prosteste sa nu respecte hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, titluri executorii, pe baza carora s-au infiintat popriri pe conturile debitorilor detinute de ea, va plati cu varf si indesat, din aceasta prostie, din bani proprii. A se vedea cazul sentintei penale in ANI-FNI_CNVM. Niste idioti din banca vor plati prostia si incapatanarea din buzunarul lor.
08 nov 13:50
Votează email -1 email
...lucru confirmat şi de către Judecătorie în iunie 2010 şi apoi de Tribunal în mai 2011. Citeşte mai mult pe Economica.net Adaugă comentariu Nume* ...
08 nov 13:32
...Judecătoria Oradea a acceptat cererea unui client al BCR de încuviinţare a executării silite pe 4 septembrie 2012, scrie economica.net. G.V. din Oradea a trecut la executarea silită a BCR, după ce banca a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Bihor din mai...
08 nov 12:26
...în contractul de credit, lucru confirmat şi de către Judecătorie în iunie 2010 şi apoi de Tribunal în mai 2011. Mai mult pe Economica.net ...
08 nov 12:00
...în contractul de credit, lucru confirmat şi de către Judecătorie în iunie 2010 şi apoi de Tribunal în mai 2011. Mai mult pe Economica.net ...
08 nov 11:34
Răspunde | Votează email 4 email
BNR
BNR poate rezolva f usor aceste dispute. Autorizatia de functionare a BCR in RO poate fi restransa intr-o prima faza, suspendata si chiar retrasa ulterior daca BCR nu inceteaza cu aceste sfidari ale clientilor.
08 nov 11:23
Votează email -2 email
...în contractul de credit, lucru confirmat şi de către Judecătorie în iunie 2010 şi apoi de Tribunal în mai 2011. Mai mult pe Economica.net ...
08 nov 10:55
...definitiva a instantei prin care au fost declarate abuzive clauzele referitoare la dobanda, informeaza economica.net. Judecatoria Oradea a acceptat cererea unui client al BCR de incuviintare a executarii silite pe 4 septembrie 2012. G.V. din Oradea a trecut la executarea...
08 nov 10:49
...vă urez La Mulţi Ani Frumoşi. Iar acum, Cele mai bune articole despre bani EXCLUSIV Cea mai mare bancă din România, executată silit de către un client ...
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Acelasi subiect pe ECONOMICA.NET
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Cele mai noi ştiri din Români vs. bănci »
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X