Se va schimba liderul pensiilor private facultative? Ca număr de clienţi noi, BCR Pensii a surclasat NN Pensii

Fondurile de pensii private încep să aibă o nouă dinamică. Ritmul de creştere al clienţilor noi aduşi în sistem în 2016 de BCR Pensii Private în fondul său cu risc mediu a fost mai mare decât numărul clienţilor noi aduşi de NN în fondul său cu acelaşi profil de risc. Cele două fonduri de pensii private facultative sunt cele mai mari de pe piaţa românească, ambele având cote de piaţă de peste 30%.
Gabriela Ţinteanu - mie, 28 dec. 2016, 21:16
Se va schimba liderul pensiilor private facultative? Ca număr de clienţi noi, BCR Pensii a surclasat NN Pensii

Avantajele unei reţele mari de sucursale bancare încep să se vadă în rezultatele pe care începe să le obţină BCR Pensii Private. Deşi NN Pensii Private rămâne lider necontestat pe ambele domenii de activitate, pensii private obligatorii şi facultative, o analiză atentă a cifrelor existente la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) arată că fondurile încep să evolueze diferit.

Astfel, în primele 11 luni din 2016 numărul participanţilor la fondul NN Optim (fond de pensii private facultative cu risc mediu) a fost de 135.617, cu o cotă de piaţă de peste 33,2% din acest punct de vedere. În cazul BCR Plus în aceeaşi perioadă vom regăsi un total de 123.257 de participanţi şi o cotă de piaţă de 30,2%. Nimic deosebit până acum, cei doi jucători pe piaţa pensiilor facultative strâng împreună peste 60% din piaţa totală, ceilalţi având cote de piaţă de sub 10% în majoritatea cazurilor. Să nu uităm că NN mai are un fond de pensii facultative cu risc ridicat cu o cotă de piaţă apropiată de 10%.

Totuşi, dacă analizăm dinamica noilor înscrişi în sistemul de pensii private facultative vom constata că la BCR Plus avem mai mulţi cotizanţi decât la NN Optim înscrişi în primele nouă luni din 2016. La BCR Plus aveam la sfârşitul lunii decembrie 2015 un număr de 112.847 participanţi, în timp ce la sfârşitul lunii noiembrie 2016 numărul acestora a crescut la 123.257, înregistrându-se astfel 10.410 clienţi noi. Comparativ cu ceilalţi jucători din sistem, cota de piaţă pe segmentul clienţilor noi câştigaţi de BCR Plus în 2016 a fost de 40%. Din acest punct de vedere, am putea spune că liderul pieţei a fost detronat, numărul clienţilor noi înregistraţi de NN Optim fiind de 9.634 clienţi noi în primele 11 luni din 2016, cu o cotă de piaţă de numai 37%.

Explicaţiile care pot fi date pentru creşterea vitezei de atragere a clienţilor noi pe segmentul pensiilor private facultative de către BCR pot fi regăsite într-o schimbare de filozofie a acţionarilor în relaţia cu clienţii. De asemenea, faptul că BCR Fond de Pensii Private apelează la forţa de vânzări reprezentată de sucursalele băncii este o altă explicaţie. Şi poate nu este lipsit de interes şi faptul că, în primele 11 luni din 2016, BCR Plus a avut o rată anualizată a rentabilităţii de 2,65% faţă de 2,38% rata anualizată a rentabilităţii realizată de NN Optim.

Cea mai mare rată anualizată a rentabilităţii a fost realizată de Raiffeisen Acumulare, 2,84%, fond cu grad de risc mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului din Ucraina, într-un interviu în care a vorbit despre perspectivele......
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...