BEI acordă Radiocom un împrumut de 9,78 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii pentru televiziunea digitală

Banca Europeană de Investiţii sprijină extinderea reţelei de televiziune digitală terestră din România, prin acordarea unui împrumut de 9,78 milioane de euro Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii Radiocom, pentru a finanţa parţial digitalizarea infrastructurii terestre, se arată într-un comunicat al BEI.
Economica.net - vin, 14 dec. 2018, 10:58
BEI acordă Radiocom un împrumut de 9,78 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii pentru televiziunea digitală

Decizia vine în contextul implementării Planului de investiţii pentru Europa, aşa-numitul „Plan Juncker”. Împrumutul BEI este sprijinit de Fondul European pentru Investiţii Strategice (FEIS), pilonul financiar al „Planului Juncker”.

Proiectul facilitează tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră în România prin 228 de staţii de emisie şi va fi dezvoltată o reţea de televiziune digitală terestră pe teritoriul ţării, pentru a furniza o acoperire la nivel teritorial de 81% şi pentru populaţie de 94%.

Proiectul sprijină dezvoltarea unei reţele de televiziune digitală terestră bazată pe standardul DVB-T2, pentru a permite tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră în România. De asemenea, investiţia va contribui la o utilizare mai eficientă a a spectrului radio.

„Banca Europeană de Investiţii va finanţa digitalizarea reţelei publice de televiziune terestre în linie cu politicile naţionale şi europene, sprijinind tranziţia către televiziunea digitală terestră. Acesta va facilita dezvoltarea societăţii informaţionale în beneficiul românilor”, a declarat vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell.

La rândul său, comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu, a afirmat că, odată cu acest nou acord, Planul Juncker face o diferenţă foarte vizibilă în viaţa de zi cu zi a românilor, aducând o calitate mai bună a televiziunii în casele lor.

„Sunt foarte mândră de acest nou proiect FEIS şi pot doar încuraja România să utilizeze mai mult oportunităţile majore oferite de Planul Juncker pentru creştere şi locuri de muncă, dar şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor”, a adăugat ea.

Planul Juncker permite BEI să finanţeze operaţiuni care sunt mai riscante decât media investiţiilor sale. Proiectele susţinute prin FEIS sunt adesea puternic inovatoare, fiind asumate de întreprinderi mici, fără istoric de creditare sau grupează necesităţi de infrastructură mai mici în funcţie de sector sau de geografie. Sprijinirea unor astfel de proiecte a obligat BEI să creeze noi produse de finanţare, de exemplu, împrumuturi riscante cu caracteristici de aport de capitaluri proprii sau platforme de investiţii.

În noiembrie 2018, Planul Juncker mobilizase deja investiţii suplimentare de 360 de miliarde de euro, inclusiv peste 2,3 miliarde de euro în România, aproximativ 850.000 de IMM-uri urmând să beneficieze de îmbunătăţirea accesului la finanţare.

România a început, la data de 17 iunie 2015, tranziţia la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom anunţând că demarează etapa de testare a implementării televiziunii digitale în Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

Guvernul a aprobat, pe 10 iunie 2015, o ordonanţă de urgenţă care conţine măsuri necesare pentru asigurarea tranziţiei de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia la nivel naţional.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...