BEI şi BERD finanţează cu 92 mil. euro pentru prelungirea gazoductului dintre România şi R. Moldova, care ar reduce de Rusia

Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) vor oferi un pachet de finanţare de 92 milioane euro pentru construcţia unei conducte de gaze între actualul gazoduct Iaşi-Ungheni, nefolosit, şi Chişinău, măsură care ar permite furnizarea de către România a unor cantităţi semnificative de gaze şi ar reduce dependenţa Republicii Moldova de Gazprom, potrivit unui comunicat publicat de BERD, informează News.ro.
Economica.net - mar, 20 dec. 2016, 07:40
BEI şi BERD finanţează cu 92 mil. euro pentru prelungirea gazoductului dintre România şi R. Moldova, care ar reduce de Rusia

BEI şi BERD acordă fiecare un împrumut de 41 de milioane euro, iar UE oferă uo finanţare de 10 milioane euro.

Fondurile vor ajunge la societatea de stat Vestmoldtransgaz, care va construi şi va opera conducta de gaz şi interconectorul România-Republica Moldova.

Proiectul va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România şi Republica Moldova, legând Chişinăul, o zonă importantă privind consumul de gaze în ţară, de interconectorul dintre Iaşi şi Ungheni, un oraş din Moldova aflat la graniţa cu România.

Acest gazoduct fost construit în 2014, pentru a permite Moldovei – o ţară care este mai mult de 90% dependentă de importurile de energie – să-şi diversifice sursele de energie.

Ca parte a noului pachet de finanţare, Guvernul Republicii Moldova a fost de acord să pună în aplicare un pachet cuprinzător de reformă pentru a promova liberalizarea pieţei energiei şi consolidarea concurenţei în acest sector.

„Decizia partenerilor noştri de la BERD, BEI şi UE de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău este foarte importantă pentru ţara noastră, deoarece este un pas esenţial în vederea asigurării securităţii energetice a ţării şi depăşirea situaţiei în care suntem dependenţi de o singură sursă pentru aprovizionarea populaţiei cu energie”, a declarat vicepremierul moldovean Octavian Calmîc, care este şi ministru al Economiei.

Dimitri Gvindadze, directorul biroului BERD din Chişinău, a afirmat că gazoductul va permite Moldovei să cumpere gaze naturale de pe pieţele UE şi va promova măsuri care vor ajuta furnizorii de gaze străine pe piaţa Moldovei.

”Acest lucru va permite ţării să îşi diversifice sursele de energie şi va consolida concurenţa în sector”, spune el.

Un sprijin suplimentar va veni de la Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională, care a oferit aproape 600.000 euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate cuprinzător realizat de firma de consultanţă în inginerie Fichtner GmbH pentru a evalua aspectele tehnice, de piaţă, aspectele de reglementare, economice şi de mediu şi sociale ale proiectului.

BERD oferă, de asemenea, o finanţare de grant de 1 milion de euro din fondurile proprii pentru a sprijini punerea în aplicare a proiectului, inclusiv asistenţă juridică şi de reglementare.

În 27 august 2014, de Ziua Independenţei Republicii Moldova, a fost inaugurat gazoductul care leagă reţelele de gaze dintre România şi Republica Moldova, Iaşi-Ungheni, în prezenţa premierilor de la acea dată din România, Victor Ponta, şi Republica Moldova, Iurie Leancă.

Investiţia s-a ridicat la 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane euro au reprezentat contribuţia Uniunii Europene. Gazoductul are o lungime de 43,2 kilometri şi trece pe sub Prut.

Conducta are o capacitate anuală de transport de 1,5-2 miliarde de metri cubi de gaze naturale, suficient pentru a acoperi necesarul de consum al ţării vecine, de aproximativ 1,2 miliarde de metri cubi pe an, însă nu este folosit deloc în prezent, pentru că, potrivit Transgaz, nu au existat contracte bilaterale încheiate în acest sens.

Potrivit unui acord semnat la începutul anului trecut, România s-a angajat să livreze Republicii Moldova în 2015, prin gazoductul Iaşi-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz.

Exporturile au acoperit în realitate numai necesarul de încălzire pentru o iarnă, pentru circa 330 de case. Din primăvara anului trecut, gazul românesc nu a mai ajuns în Republica Moldova, care a preferat să cumpere gaze doar din Rusia.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...