Ben Bernanke crede că Fed ar fi putut fi mai agresivă în combaterea crizei

Cu toate că Rezerva Federală americană a fost criticată pentru măsurile fără precedent pe care le-a adoptat pentru a face faţă crizei financiare mondiale din 2008, fostul preşedinte al Fed, Ben Bernanke, a declarat, marţi, că Banca centrală a SUA ar fi putut face mai mult, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 04 mart. 2014, 17:33
Ben Bernanke crede că Fed ar fi putut fi mai agresivă în combaterea crizei

‘Deşi am fost foarte agresivi, cred că din punct de vedere al politicii monetare am fi putut fi chiar şi mai agresivi’, a spus Bernanke, într-o conferinţă bancară organizată la Abu Dhabi.

Ben Bernanke a fost cel care a condus economia SUA în timpul crizei provocate de colapsul băncii de investiţii Lehman Brothers, în luna septembrie 2008, şi, de asemenea, în timpul celei mai lungi recesiuni de la criza din anii ’30. Răspunsul lui Bernanke la criză a constat în credite de urgenţă în valoare de 3.300 de miliarde de dolari acordate instituţiilor financiare, precum şi în salvarea Bear Stearns şi American International Group.

De asemenea, fostul preşedinte al Fed a redus dobânda de referinţă la nivelul zero şi a demarat mai multe programe de relaxare cantitativă constând în achiziţia de obligaţiuni, care au dus bilanţul Băncii centrale a SUA la suma record de 4.160 de miliarde de dolari.

Ben Bernanke a apreciat că Fed ar fi trebuit să explice mai eficient că salvarea instituţiilor financiare în timpul crizelor financiare are drept obiectiv final ajutarea persoanelor din afara industriei financiare.

‘Pentru a putea să-i ajuţi pe oamenii obişnuiţi, trebuie să faci unele lucruri neplăcute, precum evitarea colapsului unor mari companii financiare… Prin evitarea colapsului sistemului protejăm economia şi oamenii obişnuiţi. Însă, acesta este un argument dificil de explicat şi nu cred că ne-am descurcat atât de bine pe cât am fi putut’, a adăugat el.

Acestea sunt primele declaraţii publice ale lui Bernanke după ce mandatul său de opt ani în fruntea Fed s-a încheiat pe 2 februarie.

Fostul şef al Fed a glumit pe tema noii sale poziţii, spunând că, acum, poate vorbi mult mai liber despre criză decât atunci când era preşedintele băncii, iar pieţele financiare depindeau de fiecare cuvânt al său.

‘Pot să spun orice vreau’, a glumit Bernanke, în faţa a circa 1.000 de bancheri şi profesionişti din domeniul financiar.

În plus, Bernanke este şi mai bine plătit pentru declaraţiile sale. Citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, Reuters susţine că Bernanke a primit cel puţin 250.000 de dolari pentru discursul său la această conferinţă organizată de Banca Naţională din Abu Dhabi. Practic, este vorba despre o sumă mai mare decât salariul de 199.700 de dolari pe care l-a primit anul trecut de la Fed.

Sursele citate de Reuters susţin că suma primită de Bernanke este identică cu cea acordată predecesorului său, Alan Greenspan, care a ţinut şi el un discurs la o conferinţă similară organizată la Abu Dhabi, în 2008.

Te-ar mai putea interesa și
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat sâmbătă ministrului slovac al Sănătăţii, informează agenţiile......
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...