BERD: Luăm în calcul achiziţia de acţiuni Electrica

Oficialii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare analizează posibilitatea de a investi în achiziţia de acţiuni Electrica, societate care va fi listată în această vară la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de la Londra, a declarat, joi, Louis Borgo, bancher-senior în cadrul Departamentului de energie din cadrul BERD.
Economica.net - joi, 05 iun. 2014, 11:36
BERD: Luăm în calcul achiziţia de acţiuni Electrica

‘Luăm în calcul să investim în Electrica, analizăm această oportunitate, însă nu am luat o decizie până acum’, a spus Borgo, prezent la Bucharest Energy Forum, organizat de Institutul Aspen.

Autorităţile estimează că vor obţine peste 300 de milioane de euro din vânzarea a 51% din acţiunile Electrica în cadrul ofertei publice iniţiale care va începe pe 16 iunie, a declarat, marţi, şeful Direcţiei de Privatizări din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, în prima zi a forumului.

Potrivit acestuia, în sectorul energetic este nevoie de investiţii de 30 de miliarde de euro, sumă care va fi confirmată sau revizuită în toamnă, odată cu lansarea în dezbatere publică a noii strategii energetice a ţării.

‘În domeniul energetic, necesarul de investiţii este de 30 de miliarde de euro. Odată ce vom adopta noua strategie energetică, aceste calcule vor fi actualizate. Vom vorbi în această strategie de proiecte, termene, destinaţia acestor bani‘, a explicat Dumitraşcu.

Anterior, în aceeaşi conferinţă, el a afirmat că fondurile obţinute în urma procesului de listare la bursă a societăţii Electrica vor fi folosite pentru întărirea reţelelor.

Citeste si: Statul vrea peste 300 de mil. euro din oferta Electrica. Investitorii mici pot fi siguri de 1.000 de acţiuni

‘E lesne de văzut spre ce ar trebui să se îndrepte fondurile rezultate din procesul de listare: în primul rând, pentru investiţii în reţele, în al doilea rând – pentru investiţii în reţele, iar pe locul trei – tot pentru investiţii în reţele’, a spus Dumitraşcu.

La finele săptămânii trecute, compania Electrica a publicat, la Bursa de la Londra, anunţul de listare pe piaţa de capital.

Listarea efectivă a Electrica ar putea să se realizeze la sfârşitul lunii iunie, subscrierea urmând să înceapă la jumătatea lunii viitoare, arăta un comunicat al Departamentului pentru Energie.

”Potrivit datelor înaintate de Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat că, la jumătatea lunii iunie, va începe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectivă ar urma să aibă loc la sfârşitul lunii iunie. Electrica intenţionează să solicite admiterea acţiunilor la tranzacţionare pe Piaţa Spot Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti şi pentru ca GDR-urile să fie admise la listare în Lista Oficială a Autorităţii de Listare din Marea Britanie şi la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Londra”, se preciza în comunicatul citat.

Potrivit ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, Departamentul pentru Energie intenţionează să facă din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodată pe Bursa de Valori Bucureşti.

”În acelaşi timp însă, ştim că anumiţi investitori îşi manifestă un optimism rezervat, întrucât ţin cont de conjunctura externă, de ratingul de ţară al României şi de posibilele evoluţii ale contextului geopolitic din regiune. Îi asigurăm pe toţi că Electrica este o companie foarte stabilă, solidă, cu venituri reglementate şi predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu şi lung”, declara Răzvan Nicolescu.

Citeste si: Banii din listarea Electrica vor fi folosiţi pentru investiţii în reţele – Departamentul pentru Energie

Guvernul s-a angajat, în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internaţional, să listeze la bursă, în iunie 2014, furnizorul şi distribuitorul de energie Electrica.

Grupul Electrica este lider în distribuţia şi furnizarea de energie electrică în România. Potrivit ANRE, în 2013, grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrică, reprezentând 39% din energia electrică distribuită în România, către aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, în 2013, grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrică, reprezentând 22,1% din cantitatea de energie electrică furnizată în România, către aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

Electrica a raportat un profit net consolidat (excluzând participaţiile minoritare) de 60 milioane lei la venituri de aproximativ 1,2 miliarde lei după primul trimestru din acest an, potrivit rezultatelor financiare ale companiei, publicate.

La 31 decembrie 2013, compania a afişat un profit net consolidat, cu excepţia participaţiilor minoritare, în valoare de 243 milioane lei, la venituri de aproximativ 5,2 miliarde de lei.

Te-ar mai putea interesa și
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi – studiu
Aproximativ 36% dintre români folosesc smartphone-ul peste 7 ore pe zi, iar 71% consideră esențială bateria de mare capacitate, potrivit unui studiu realizat de Xiaomi în perioada martie-aprilie......
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch ar putea anunţa noi concedieri
Bosch, cel mai mare furnizor mondial de componente auto, a avertizat joi asupra unor noi reduceri de costuri şi de personal, ...
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul american blocat în Congres „nu va putea să schimbe nimic” pe front, susţine Kremlinul
Ajutorul militar pentru Ucraina, blocat în Congresul american de mai multe luni de zile şi care ar urma să fie supus la ...
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – surse
Acordul pentru deminare în Marea Neagră între Turcia, România şi Bulgaria, în continuare neratificat de Ankara – ...
Acordul tripartit pentru deminare în Marea Neagră, încheiat în ianuarie cu România şi Bulgaria, nu a intrat încă ...