Bilanţurile băncilor europene, împovărate de credite neperformante de 944 de miliarde de euro

Băncile europene se confruntă cu o problemă importantă, care nu vrea să dispară: credite neperformante (NPL) de 944 de miliarde de euro (1.170 miliarde de dolari), care împovărează bilanţurile lor, se arată într-o analiză realizată de Bloomberg.
Economica.net - mie, 14 feb. 2018, 17:42
Bilanţurile băncilor europene, împovărate de credite neperformante de 944 de miliarde de euro

Problema este presantă în ţările cele mai afectate de criza datoriilor suverane. Grecia, care ar urma să iasă din programul de asistenţă financiară în august, domina lista împrumuturilor neperformante ca procentaj din totalul creditelor.

Economiştii avertizează că din cauza NPL este din ce în ce mai greu pentru bănci să împrumute bani, ceea ce le afectează câştigurile. Autorităţile europene încearcă să forţeze creditorii să vândă sau să deprecieze creditele neperformante, dar nu s-au pus de acord care este cea mai bună metodă, unii investitori fiind dezamăgiţi de lipsa progreselor în acest domeniu.

Cel mai ridicat nivel al creditelor neperformante se înregistrează în Italia (224,2 miliarde de euro), Franţa (142,2 miliarde de euro), Spania (131,4 miliarde de euro), Grecia (112,3 miliarde de euro), Marea Britanie (67 miliarde de euro) şi Germania (58,4 miliarde de euro).

Băncile italiene şi-au stabilit obiective privind reducerea NPL prin vânzarea portofoliilor sau deprecierea activelor.

Intesa Sanpaolo SpA, cea mai mare bancă a ţării în funcţie de capitalizarea bursieră, a început procesul de reducere a NPL în urmă cu doi ani şi intenţionează să accelereze ritmul, a anunţat directorul general Carlo Messina. El a adăugat că şi alte bănci italiene fac o treabă bună cu reducerea creditelor neperformante iar anul acesta se vor înregistra progrese suplimentare.

Şi UniCredit SpA a anunţat recent că a finalizat cu succes un proiect complex privind vânzarea unui portofoliu masiv de credite neperformante. Conform proiectului, numit FINO (eşecul nu este o opţiune), UniCredit şi-a redus sub 20% expunerea la portofoliul de credite neperformante, ceea ce i-a permis să notifice Banca Centrală Europeană (BCE) de intenţia sa de a recunoaşte ‘transferul de risc semnificativ’ începând cu 31 martie. În 2016, banca a demarat proiectul FINO, privind vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro.

În urma recesiunii care s-a încheiat în 2014, băncile italiene au rămas cu credite neperformante de 349 de miliarde de euro.

Banca Centrală a Italiei a anunţat că îmbunătăţirea pieţei imobiliare a ajutat la reducerea riscurilor pentru instituţiile financiare, iar indicatorii de vulnerabilitate pentru bănci ar trebui să continue să scadă în următoarele trimestre.

Per ansamblu, băncile europene şi-au redus creditele neperformante cu mai mult de 280 de miliarde de euro, de la sfârşitul lui 2014.

Banca Centrală Europeană (BCE) intenţionează să solicite băncilor din zona euro să pună deoparte mai mulţi bani pentru a acoperi creditele neperformante.

NPL afectează bilanţurile băncilor şi limitează creditarea, o problemă pentru BCE, deoarece creditarea anemică contracarează stimulentele pe care banca vrea să le ofere prin dobânzile reduse. Problema băncilor este că nu există o piaţă reală pentru creditele neperformante, astfel că vânzarea acestor credite le-ar provoca pierderi semnificative şi le-ar obliga să strângă capital, o opţiune costisitoare având în vedere preţul scăzut al acţiunilor băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...