Restaurantele McDonald’s România vor fi cumpărate de un rus. Americanii rămân doar francizori

Un om de afaceri rus va cumpăra toate cele 67 de restaurante deţinute de McDonald's în România. Brand-ul va fi păstrat, ruşii urmând să plătească americanilor taxa de franciză.
Sorin Andone - joi, 26 mart. 2015, 22:03
Restaurantele McDonald's România vor fi cumpărate de un rus. Americanii rămân doar francizori

Toate restaurantele deţinute de McDonald’s România vor fi cumpărate, luna viitoare, de un om de afaceri rus pentru circa 50 de milioane de euro, americanii urmând să iasă din afacere şi să rămână în România doar ca francizori, adică să încaseze lunar taxa de franciză de la noul proprietar. Brand-ul McDonald’s va fi păstrat de noul proprietar, cel puţin într-o primă fază.

Informaţia este oferită de o sursă apropiată conducerii McDonald’s România şi confirmată de către simpli lucrători din restaurante, cărora managerii le-au trasmis deja că vor funcţiona în sistem de franciză pentru un nou patron.

„Este adevărat. Un rus cumpără toate restaurantele din România ale McDonald’s. Din câte ştiu eu, tranzacţia este deja perfectată, preţul fiind de circa 50 de milioane de euro. Lucrurile nu ar trebui să se schimbe radical, restaurantele vor funcţiona ca şi până acum, numai că pentru un alt patron. Nu ştiu numele rusului”, a precizat sursa citată.

Întrebat de ECONOMICA.NET dacă această informaţie este adevărată, Daniel Boaje, director general McDonald’s România a precizat: „Este o situaţie care se pregăteşte din vară, deocamdată sunt speculaţii. Nu am absolut nimic de comentat în plus”.

McDonald’s Corporation operează cel mai mare lanţ de restaurante din România – 67, în 21 de oraşe, dintre care jumătate sunt drive-through. Acestea cumulează afaceri anuale de circa 120 de milioane de euro.

Jumătate din retaurantele pe care americanii le operează în Români, 32, sunt în Bucureşti.

Unităţile cu cele mai mari vânzări din ţară sunt McDonald’s Dristor şi McDonald’s Unirii, ambele cu vânzări de circa 5 milioane de euro anual, ambele din Bucureşti.

McDonald’s România are 4.000 de angajaţi. Anul acesta, compania sărbătoreşte 20 de ani de prezenţă pe piaţa din România.

Veniturile companiei-mamă McDonald’s s-au ridicat în 2014 la 27,441 miliarde de dolari, în scădere cu 2% faţă de anul anterior. Profitul net a fost de 4,758 miliarde dolari, cu 15% mai mic faţă de cel din 2013.

Vânzările au coborât cu 4% în restaurantele companiei, până la 18,169 miliarde dolari, în timp ce vânzările în unităţile în franciză au crescut cu 0,5%.

Rezultatele în scădereale McDonald’s  au adus şi demisia preşedintelui-director general Don Thompson.
Reprezentanţii companiei au explicat că, pe principala sa piaţă, Statele Unite, vânzările s-au redus cu 1,7% în ultimul trimestru al anului trecut. În Europa, vânzările au scăzut cu 1,1% şi în restul lumii cu 4,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...