BVB: Profit net preliminar în scădere cu 41%, în 2015, pe fondul unei activităţi mai slabe de tranzacţionare

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a consemnat, în 2015, un profitul net preliminar de 7 milioane de lei sau 0,91 lei pe acţiune, în scădere cu 41% faţă de anul precedent, pe fondul unei activităţi mai slabe de tranzacţionare.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 12:29
BVB: Profit net preliminar în scădere cu 41%, în 2015, pe fondul unei activităţi mai slabe de tranzacţionare

‘Piaţa de capital a înregistrat o activitate de tranzacţionare mai puţin intensă în 2015, pieţele de acţiuni generând tranzacţii în valoare de 9 miliarde de lei (inclusiv ofertele), cu 32% sub nivelul înregistrat în 2014. Segmentul instrumentelor cu venit fix a avut o evoluţie mult mai bună, datorită mai multor tranzacţii, inclusiv oferta de vânzare a obligaţiunilor emise de Primăria Bucureşti şi emisiunea de titluri de stat dedicată investitorilor de retail, prima de acest gen din ultimii 10 ani’, potrivit raportului preliminar postat pe site-ul BVB.

De asemenea, veniturile operaţionale totale ale Bursei au fost în diminuare anul trecut, cu 35% faţă de 2014, valoarea lor fiind de 17,73 milioane de lei.

‘Activitatea mai slabă de tranzacţionare, lipsa unor tranzacţii semnificative şi comisioanele de tranzacţionare mai reduse au condus la o scădere cu 35% a veniturilor operaţionale preliminare comparativ cu anul precedent. Cheltuielile operaţionale preliminare au urmat aceeaşi tendinţă, însă s-au diminuat într-un ritm mai lent, determinând un declin cu 71% al profitului operaţional, până la un nivel de 3,2 milioane de lei’, se spune în raport.

Veniturile din servicii ale companiei au fost de 17,21 milioane de lei, cu 36% mai scăzute faţă de anul precedent, factorul determinant al acestei evoluţii fiind diminuarea cu 43% a veniturilor din tranzacţionare până la 13,14 milioane de lei, care au reflectat activitatea de tranzacţionare mai slabă şi efectele reducerii de comisioane devenită efectivă în octombrie 2014.

Piaţa de acţiuni, inclusiv Piaţa Reglementată şi AeRO, au generat tranzacţii în valoare de aproape 9 miliarde de lei, inclusiv oferte, cu 32% sub nivelul raportat pentru 2014, când oferta publică iniţială pentru Electrica a marcat un reper dificil de atins. Excluzând ofertele, scăderea a fost de 16%, determinată de creşterea aversiunii la risc a investitorilor faţă de pieţele de frontieră şi emergente, se menţionează în documentul citat.

Pe lângă tendinţa nefavorabilă a valorii tranzacţiilor, veniturile din tranzacţionare au reflectat comisioanele mai scăzute percepute de BVB începând cu trimestrul al patrulea al anului 2014. Pentru tranzacţiile executate cu acţiuni pe pieţele regular, această scădere a fost de aproximativ 15%. Pieţele au înregistrat, de asemenea, modificări în structură, tranzacţiile negociate (de tip deal) reprezentând 17% din valoarea totală de tranzacţionare a Pieţei Reglementate din
2015, faţă de 45% înainte de implementarea reducerii de comisioane.

Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 10% faţă de 2014, la un nivel de 14,49 milioane de lei, în principal datorită diminuării costurilor cu personalul, a cheltuielilor ocazionate de organizarea de evenimente şi deplasări, a cheltuielilor cu provizioanele, cu TVA fără drept de deducere şi a comisioanelor datorate ASF. Pe de altă parte, cheltuielile cu amortizarea au avansat la 1,15 milioane de lei, cu 50% peste valoarea înregistrată în 2014, ca urmare a investiţiilor în imobilizări corporale şi necorporale finalizate în 2014 şi 2015.

Profitul operaţional a fost de 3,24 milioane de lei, mult sub nivelul înregistrat în anul precedent.

‘Acest declin a fost parţial compensat de veniturile financiare nete care au crescut semnificativ în urma înregistrării dividendelor de la entităţile
afiliate (Depozitarul Central) şi a diferenţelor favorabile nerealizate din diferenţe de curs valutar’, se menţionează în raport.

La sfârşitul lunii decembrie 2015, activele totale ale BVB erau de 97,56 milioane de lei, în scădere cu 6% faţă de începutul anului, după ce începând cu luna iunie 2015 compania a plătit dividende către acţionarii săi.

Activele imobilizate au crescut cu 8,3 milioane de lei de la începutul anului, până la 76,77 milioane de lei, BVB continuând să achiziţioneze instrumente financiare clasificate ca deţinute până la maturitate.

Activele circulante au atins un nivel de 20,79 milioane de lei, cu 14,72 milioane lei mai reduse faţă de începutul anului. Scăderea a fost determinată în principal de plata dividendelor din profiturile nete ale anilor trecuţi şi de achiziţiile de titluri de stat pe termen lung. Aproape 90% din activele curente sunt reprezentate de numerar, echivalente de numerar şi depozite bancare, în valoare absolută de 18,25 milioane lei.

Toate datoriile companiei sunt pe termen scurt şi, la sfârşitul lunii decembrie a anului 2015, erau în sumă de 3,43 milioane lei, valoarea incluzând datorii către acţionarii societăţii (dividende de plată), datorii către diverşi furnizori, estimări pentru concediile neefectuate de către personalul societăţii, alte obligaţii faţă de bugetul statului şi bugetul asigurărilor sociale, neexigibile la sfârşitul perioadei analizate.

Capitalurile proprii au ajuns la 94,12 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de începutul anului, în urma înregistrării profitului net acumulat în cursul anului.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...