Preţul carburanţilor a depăşit din nou pragul de 5 lei pe litru

După reducerea taxării, care a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie şi a condus la o scădere accentuată, preţurile au început din nou nou să crească, chiar dacă în ritm lent.
Economica.net - Dum, 26 feb. 2017, 06:35
Preţul carburanţilor a depăşit din nou pragul de 5 lei pe litru

Preţul motorinei standard a depăşit pragul de 5 lei pe litru, în unele staţii. Astfel, vineri, la staţia Petrom din Bucureşti, de pe Bulevardul Iuliu Maniu, de la ieşirea spre autostrada A1, motorina standard a ajuns să coste 5,01 lei pe litru. Nici preţurile benzinei nu au stat pe loc şi sunt foarte aproape de pragul de 5 lei pe litru. Astfel, tot vineri, la staţia Petrom de pe Calea Dorobanţi din Bucureşti, benzina standard a ajuns să coste 4,99 lei pe litru.

Companiile petroliere ajustează preţurile în funcţie de nivelul de taxare, de cotaţiile internaţionale ale carburanţilor din zona de referinţă (care urmează cotaţiile ţiţeiului) şi de condiţiile de pe piaţa locală.

Eliminarea supraaccizei şi scăderea TVA, măsuri intrate în vigoare la data de 1 ianuarie, s-au văzut în preţuri. România a ajuns să aibă al doilea cel mai mic preţ la benzină şi motorină din toată Uniunea Europeană, la acea data. Preţul mediu al benzinei în România era de 1,049 euro pe litru, iar cel al motorinei este de 1,046 euro pe litru, potrivit statisticilor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor al Comisiei Europene. Potrivit statisticilor de la 20 februarie, în euro, preţurile medii erau de 1,07 şi 1,06 euro pe litru, ceea ce ne plasează pe acelaşi loc în UE.

Recent, Consiliul Concurenţei a demarat o investigaţie sectorială pe piaţa carburanţilor, pentru a analiza de ce preţurile în România, fără taxe, sunt mai mari decât media din Uniunea Europeană.

„Preţurile sunt apropiate în toată Europa şi este ceea ce ne aşteptam, iar faptul că avem resurse este mai puţin important. Problema nu cred că se pune la modul: avem resurse, de ce nu avem preţul mai mic? Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media UE? Aici căutăm o explicaţie, pentru că, tradiţional, preţul în România era un pic sub medie. De undeva de la începutul anului trecut suntem peste medie, vorbim de preţul fără taxe. Cu taxe, suntem jos, statul român taxează mai puţin decât alte state. Unde intervin companiile este partea fără taxe. Este o evoluţie relativ nouă pe care nu o înţelegem pe de-a-ntregul, aşa că am lansat o investigaţie. Ei vor primi o serie de întrebări la care sunt obligaţi să răspundă legal. Vrem să înţelegem exact care sunt schimbările care au dus la această evoluţie, pentru noi surprinzătoare”, a spus preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

La momentul în care Chiriţoiu făcea aceste declaraţii, preţul mediu al benzinei fără taxe era, în România, de 530 de euro pentru 1.000 de euro (preţul mediu în UE este de 526 de euro), iar preţul mediu al motorinei era de 557 de euro (preţul mediu, la nivel european, este de 537 de euro).

Piaţa carburanţilor din România este dominate de OMV Petrom, Romeptrol, Lukoil şi Mol.

Te-ar mai putea interesa și
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată datele unui sondaj realizat de Libris, librărie online de referință pe......
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
Popeyes va deschide la Pitești primul său restaurant din România situat în afara Bucureștiului
La doi ani de la deschiderea oficială a primului restaurant Popeyes în România, brandul originar din statul american Louisiana ...