Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 mai, creează haos în sistemul sanitar

De la 1 mai, românii care au peste 18 ani vor primi servicii medicale în sistemul sanitar public, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, doar dacă prezintă cardul naţional de sănătate la furnizorul de servicii în contract cu Casa. Laboratoarele, farmaciile, spitalele vor fi în delir din cauza acestei schimbări, ne spune medicul Sandra Alexiu. Activarea cardurilor şi validarea serviciilor în SIUI sunt operaţiuni greoaie şi cronofage; cei care refuză cardul sau nu l-au primit încă nu pot primi servicii decontate de la 1 mai; mulţi medici din rural nu au nici acum internet la cabinet - iată câteva dintre cele mai mari probleme ale sistemului cardului care creează şi mai multă dezordine în sistem. 
Cristina Şomănescu - mie, 29 apr. 2015, 08:16
Cardul naţional de sănătate, obligatoriu de la 1 mai, creează haos în sistemul sanitar

Aproximativ 13,6 milioane de asiguraţi la Sănătate şi-au primit cardurile, până acum, iar în jur de 500.000 sunt aşteptaţi la medicul lor de familie sau la CAS să le ridice, au spus pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAS.

Sistemul cardului naţional de sănătate îşi propune, în principal, să elimine frauda din sistemul sanitar (precum serviciile pe care unii dintre medici le decontează la CAS, în prezent, şi pe care pacientul, titularul de drept, nu le-a primit de fapt) prin obligativitatea prezentării documentului electronic la fiecare furnizor în contract cu CAS, pentru a putea obţine servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Cel puţin declarativ, de la 1 mai, pacientul are control total asupra serviciilor decontate pe care le primeşte, el fiind singura persoană care ştie PIN-ul cardului său pe care îl introduce în cititorul de carduri de fiecare dată când primeşte servicii decontate de CAS (la medicul de familie, la farmacie, la laborator, la spital).

În realitate, acest deziderat pare fantezist şi restricţionează accesul unor categorii de pacienţi la asistenţă medicală decontată de CAS. Concret, pacienţii vârstnici, cu demenţe, schizofrenie sau alte afecţiuni care îi aduc în situaţia în care uită sau greşesc PIN-ul cardului de cinci ori consecutiv ajung ori să plătească serviciile primite, ori să piardă mult timp la medicul de familie, pentru a le debloca, pentru ca ulterior să revină la farmacie, laborator, spital să primească serviciul pe care îl solicitaseră iniţial.

Iată care sunt cele mai mari probleme ale sistemului cardului naţional de sănătate semnalate de Societatea Naţională de Medicina Familiei:

Ai peste 18 ani, nu ai (încă) card sau refuzi cardul şi vii la medic cu adeverinţă de asigurat, atunci nu poţi primi servicii medicale decontate de CAS

Doctorul Sandra Adalgiza Alexiu ne-a spus că în oricare dintre aceste situaţii medicul de familie nu poate acorda pacientului servicii decontate de CAS, pentru că legea nu prevede explicit paşii procedurali pe care medicul trebuie să-i urmeze ca să poată valida consultaţiile acordate acestor pacienţi.
Pe hârtie, sistemul implementării cardului merge strună. Legea spune că pacienţii care refuză cardurile şi cei care nu le-au primit încă vor primi servicii decontate în baza unei adeverinţe eliberate de CAS, respectiv cu adeverinţă de salariat sau verificarea calităţii de asigurat prin interogarea platformei informatice a CNAS (PIAS). Realitatea invalidează acest deziderat, pentru că nu-i oferă medicului pârghiile legale să poată valida aceste servicii, a spus doctorul Sandra Adalgiza Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, pentru ECONOMICA.NET.

Ai greşit PIN-ul de cinci ori? Ţi se blochează cardul. Deblocarea cardurilor e greoaie şi poate fi făcută doar de medicul de familie.

„Farmaciile, laboratoarele, spitalele vor fi în delir zilele acestea. Va fi început de lună. Laboratoarele au o zi-două plafon (când pot face analize decontate de CAS), vor fi cozi la laboratoare (n. red. pentru analize decontate) şi laboratoarele vor valida tot ce au pe bilet cu cardul. Or, cardul se blochează când introduci PIN-ul greşit de cinci ori consecutiv. Că ai schizofrenie, că ai demenţă, tu singur trebuie să introduci PIN-ul, nu altcineva, spune legea. Pacientul e cel care trebuie să introducă PIN-ul. La medic, la laborator, la farmacie, la spital. Iar dacă greşeşte PIN-ul, cardul se blochează şi legea îl trimite înapoi la medicul de familie ca să-i deblocheze cardul”, a mai spus pentru ECONOMICA.NET doctorul Sandra Adalgiza Alexiu.

Când cardul se blochează, medicul de familie e cel care trebuie să îl deblocheze, spune legea. Procedura de deblocare e greoaie şi e specifică unui IT-ist, iar instructajul a fost făcut pentru informaticieni, nu pentru medici, ne-a mai spus medicul Sandra Adalgiza Alexiu.

Pe de altă parte, e foarte greu să activezi un card. Nu reuşesc să activez decât patru carduri pe zi, ne-a mai atras atenţia medicul de familie Sandra Adalgiza Alexiu.

Informatizarea sistemului sanitar în mediul rural. Un eşec răsunător

„Unii medici din mediul rural din judeţele Botoşani, Vaslui, chiar şi Timişoara, Călăraşi, Teleorman nu au încă internet la cabinet. Aşă că pentru a-şi valida consultaţiile făcute în timpul programului la cabinet sunt nevoiţi să se suie în pod sau să-şi ia laptopul şi să le valideze acasă”, a spus pentru Economica.net medicul de familie Sandra Adalgiza Alexiu. Adică muncă suplimentară şi neplătită, din cauza implementării fanteziste şi cu orice preţ a acestui sistem.

SIUI, sistemul pe baza căruia funcţionează cardul, merge cu intermitenţe.

Inclusiv în Bucureşti, mulţi medici de familie (care au la cabinet internet de mare viteză) fac raportările la ora 1:00 noaptea, pentru că SIUI nu funcţionează în timpul zilei. În intervalul 1-10 ale lunii, mulţi medici de familie nu pot raporta serviciile decât la ora 12:00 noaptea, pentru că doar atunci sistemul (SIUI) funcţionează, ne-a atras atenţia medicul Sandra Adalgiza Alexiu.

Eşti asigurat la Sănătate, ai peste 18 ani, dar nu ai primit card. De ce

Dacă după ce ai interogat platforma informatică a CNAS, afli că eşti asigurat, dar că nu ţi-a fost emis card, vei fi nevoit să mergi la CAS-ul în evidenţele căreia figurezi, să faci o cerere şi să aştepţi, în medie, o lună să îţi fie emis, distribuit cardul de sănătate. Explicaţia pentru această situaţie bizară se referă la faptul că documentele electronice (cardurile) care au fost deja tipărite conţin informaţii vechi de doi ani de zile despre pacient (inclusiv despre calitatea de asigurat a acestuia), ne explică medicul Sandra Adalgiza Alexiu. Adică, dacă în urmă cu doi ani nu ai fost asigurat la Sănătate pentru că nu ai achitat CASS (tu sau angajatorul tău), dar între timp ai redobândit calitatea de asigurat în SIUI, nu ţi-a fost încă emis card naţional de sănătate.
Amintim pacienţilor că în prezent, informaţiile cu privire la calitatea de asigurat şi dacă a fost sau nu emis cardul sunt actualizate în zilele de 26-27 ale fiecărei luni pe platforma informatică a CNAS pe care o puteţi consulta aici.

În prezent, am 36 de carduri de ridicat de la CASMB, în condiţiile în care nu s-au tipărit toate, a adăugat medicul de familie Sandra Adalgiza Alexiu.

De altfel, toate disfuncţiile SIUI sunt preluate în bulgăre de zăpară de sistemul cardului.

Dacă apari cu date neactualizate în SIUI, vei apărea la fel şi pe card. Sistemul cardului de sănătate este construit cu datele despre pacient din SIUI, pe cale de consecinţă, preia toate erorile SIUI.

Cine a câştigat câştigat contractul pentru implementarea cardului de sănătate, în valoare de peste 19 milioane euro

CNAS a atribuit contractul pentru servicii privind soluţia informatică de implementare a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate asocierii de firme HP şi Novensys Corporation. Vorbim despre un contract de peste 87,63 de milioane de lei, fără TVA.
Contractul prevede servicii de dezvoltare software, servicii IT de consultanţă, dezvoltare de software, internet şi asistenţă, servicii de programare şi de consultanţă software, servicii de programare de sisteme informatice şi software utilitare, servicii de analiză şi de programare de sisteme. Contractul a fost atribuit prin licitaţie deschisă, ofertei cu cel mai mic preţ, la data de 23 aprilie 2012 (licitaţia lansată în septembrie 2011 de CNAS). Nouă luni durează contractul, de la data atribuirii lui (aprilie 2012).

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...