Ce efecte a avut „taxa pe suc”. Cazul Mexicului

Există state care deja au introdus taxe pe produsele cu conţinut mare de zahăr, aşa cum a recomandat Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cum este posibil să se întâmple şi în România. 
Economica.net - vin, 19 mai 2017, 19:57
Ce efecte a avut

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut de-a lungul timpului mai multe recomandări statelor urmare a creşterii accelerate a numărului bolnavilor de diabet şi a persoanelor supraponderale. Printre acestea se numără şi măsuri de natură fiscală care au fost deja implementate de unele stat, sau urmează a fi implementate (cazul Marii Britanii).

În Mexic, spre exemplu, Guvernul a introdus începând cu 1 ianuarie 2014 o acciză în valoare de 1 peso pe litru de băutură răcoritoare cu adaos de zahăr. Taxa este plătită de către producători şi a dus la creşteri de preţuri la raft de aproximativ 10%, dar şi efectele asupra sănătăţii populaţiei s-au observat încă din primul an de implementare. Potrivit unui studiu realizat de către Institutul Naţional de Sănătate Publică din Mexic şi Universitatea din Carolina de Nord, SUA, consumul de sucuri cu adaos de zahăr s-a redus cu 6% pe parcursul lui 2014, ajungând în decembrie 2014 la un minus de 12%. 

Au crescut preţurile, s-a redus consumul

Gospodăriile cu cele mai mici venituri au redus consumul cu 9% pe parcursul anului. În schimb, a crescut cu 4% consumul de răcoritoare fără adaos de zahăr şi de apă.

În ceea ce priveşte încasările bugetare din această taxă, în primii doi ani s-au colectat peste 2,6 miliarde de dolari, o parte din bani fiind investiţi pentru construcţia de fântâni în şcoli.

„Guvernele pot lua diverse măsuri pentru a îmbunătăţi disponibilitatea şi accesul la mâncarea sănătoasă şi pentru influenţa alegerile consumatorilor. O măsură cu ajutorul căreia se pot crea programe ample de reducere a consumului de zahăr se referă la taxarea băuturilor cu conţinut adăugat de zahăr. Aşa cum taxarea ţigărilor a dus la reducerea consumului, taxarea băuturilor cu zahăr poate ajuta la reducerea consumului de zahăr”, se menţionează într-un document al OMS.

Diabetul costă lumea 1,7 trilioane de dolari

Din estimările OMS, o taxă de 20% aplicată băuturilor răcoritoare cu conţinut de zahăr poate duce la reducerea consumului cu aproximativ 20%. Măsura ar putea aduce beneficii inclusiv bugetelor statelor, mai notează OMS, având în vedere că în perioada 2011-2030, pierderile din PIB-ul mondial generate direct sau indirect de diabet sunt estimate la 1,7 trilioane de dolari, din care statele cu PIB mare ar pierde 900 de miliarde de dolari, iar celelalte în jur de 800 de miliarde de dolari.

Potrivit OMS, cei care consumă 1-2 căni de sucuri îndulcite pe zi au un risc de a dezvolta diabet tip 2 cu 26% mai mare faţă de cei care nu beau. Numărul diabeticilor a crescut la nivel mondial de la 108 milioane în 1980 la 422 milioane in 2014. De asemenea, în 2014, 39% dintre adulţi erau supraponderali, iar 13% obezi în timp ce 42 de milioane de copii sub cinci ani erau supraponderali sau obezi.

România ar putea introduce acciza pe dulciuri

PSD şi-a arătat deschiderea pentru proiectul de taxare a produselor cu conţinut mare de zahăr ca o soluţie de scădere a consumului de zahăr şi a problemelor generate de acesta, a anunţat, printr-un comunicat Colegiul Pacienţilor, un ONG care a iniţiat o propunere în acest sens. „Miercuri, 17 mai, am avut o intalnire la Camera Deputatilor cu deputatul PSD Costel Lupascu cu care am avut un dialog constructiv în legătură cu un eventual proiect de lege privind accizarea alimentelor cu un conţinut ridicat de zahăr”, se arată în comunicat.

Detalii aici Statul ar putea pune acciză pe suc şi ciocolată

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...