Ce locuinţe se ieftinesc de la 1 ianuarie 2016

Veste bună pentru cei care vor să cumpere un apartament nou, mai scump şi mai mare de la anul. Noul Cod Fiscal ce va intra în vigoare în prima zi a anului viitor permite creşterea plafonului de preţ pentru care se poate aplica TVA redusă de 5%. 
Andrada Ghira - Dum, 20 dec. 2015, 22:00
Ce locuinţe se ieftinesc de la 1 ianuarie 2016

Românii care vor să-şi cumpere apartamente mai mari şi mai scumpe, dar până în valoarea de 100.000 de euro, vor plăti mai puţin şi asta pentru că de la 1 ianuarie TVA va fi redusă de la 24% la 5%. 

Noul Cod Fiscal prevede creşterea valorii unei locuinţe noi pentru care se aplică TVA de 5%, de la 380.000 de lei, cât este în prezent, la 450.000 de lei. Cota de TVA de 5% a fost introdusă în decembrie 2008, iar valoarea locuinţei pentru care se aplica nu a fost modificată până acum, deşi leul s-a depreciat în raportul cu moneda europeană. 

Şi cei care vor cumpăra apartamente care nu se încadrează la TVA de 5% vor plăti mai puţin: TVA scade anul viitor de la 24% la 20%. 

Pe cine ajută noul TVA de 5%

Majorarea plafonului îi ajută pe cei care vor o locuinţă mai mare, în zone semi-centrale, acolo unde preţurile la apartamente se apropie şi depăşesc 100.000 de euro.  

„Această creştere este de fapt o actualizare. 380.000 de lei provin dintr-o perioadă în care un eruo era 3,8 lei. Mai bine mai tarziu decât niciodată, şi evident că va permite construcţia de produse de mai bună calitate, pentru că în Bucuresti era difcil să oferi un apartament de bună calitate care să se încadreze în TVA de 5% şi care să coste până în 80.000 de euro. În Bucureşti terenul e mai scump, iar dacă vrei să faci şi calitate, te costă. Nu aş spune că acest prag este suficient, dar este o măsură bună, care va aduce apartamente de mai bună calitate în piaţă, pe segmentul locuinţelor medii şi low”, este de părere Mihnea Şerbănescu, managing director DTZ Echinox.

Dar majoarare acestui plafon de preţ pentru care se poate aplica o TVA de 5% îi ajută şi pe dezvoltatorii care au rămas cu un stoc de apartamente construite înainte de criză, cu suprafeţe mari, dar şi pe cei aflaţi în insolvenţă. Spre exemplu, anul viitor va putea fi cumpărat un apartament din Asmita Gardens, care costă 91.000 de euro, cu TVA de 5%. Şi apartamentele cu trei camere din Ibiza Sol, vor putea fi cumpărate cu TVA de 5%. Acum, un apartament cu trei camere costă 99.000 de euro. Ambele proiecte au fost construite de dezvolatori, firmele au intrat în insolvenţă, iar în cazul Asmita, proiectul a intrat în portofoliul băncii. 

Avantajaţi sunt şi dezvoltatorii care vor vinde cu TVA de 5% locuinţele al căror preţ este astăzi mai mare de 84.500 de euro. Spre exemplu, cu TVA de 5% vor putea fi cumpărate şi apartamente în proiectul Cortina Residence, început înainte de criză şi preluat de investitori români. Apartamentele cu două camere au un preţ de 94.000 de euro. 

Vor profita dezvoltatorii? 

Unii dezvoltatori vor fi tentaţi să profite de această majorare a plafonului de aplicare a TVA de 5% şi să opereze o majorare de preţ.

„Foarte mulţi visează la chestia asta, numai că, eu cred în forţa pieţei de reglare. Evident că orice dezvoltator, dacă poate să facă profit doar din pix, o face. Pe de altă parte, nu cred că piaţa îl va lasa să facă lucrul acesta aşa uşor, vorbim totuşi de o piaţă foarte concurenţială”, mai spune Şerbănescu. 

Dezvoltatorii de apartamente au pariat în perioada de criză pe un rulaj rapid al vânzărilor, iar o creştere de preţ va exista, însă într-o măsură limitată, mai spune Şerbănescu. 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim......
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o instalație inovatoare pentru captarea și utilizarea carbonului VIDEO
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă ...
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a investit 530 milioane de lei în anul 2023
Distrigaz Sud Reţele a realizat în anul 2023 investiţii totale în reţeaua de distribuţie a gazelor naturale în valoare ...
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Programul de finanţare Electric Up 2, cu un buget de 450 de milioane de lei, va fi aprobat de Guvern, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba aproba programul de finanţare "Electric Up 2", cu un buget de 450 de milioane de lei, pentru sprijinirea ...