Ce mai poate recupera România după moartea Nabucco

Acţionarii Transgaz (TGN) au aprobat astăzi un proiect de acord, în urma căruia ar mai putea recupera circa 1,4 milioane de milioane de euro, după lichidarea companiei Nabucco Gas Pipeline International. A cheltuit de 20 de ori mai mult. Reprezentanţii guvernului ar trebui să nu mai lipsească la a doua convocare a AGA extraordinară a TGN, în scopul aprobării acordului de distribuţiei a banilor rămaşi după decesul Nabucco.
Adrian N. Ionescu - vin, 18 iul. 2014, 06:10
Ce mai poate recupera România după moartea Nabucco

Acţionarii Transgaz (TGN) ar trebui să aprobe astăzi Acordul de reglementare a distribuţiei sumelor rămase după lichidarea Nabucco Gas Pipeline International (NIC), între asociaţii companiei Nabucco şi asociaţi ai Shah Deniz. Transgaz este reprezentata României în proiectul Nabucco.

Chiar dacă Secretariatul general al Guvernului controlează majoritatea acţiunilor Transgaz (TGN), adică peste 58% din totalul titlurilor, ieri nu s-a îndeplinit cvorumul necesar pentru derularea AGA extraordinară, care avea ca obiect aprobarea acordului menţionat mai sus, potrivit raportărilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Transgaz (TGN) ar urma să primească puţin peste 1,4 milioane de euro, din banii rămaşi după decesul proiectului Nabucco şi lichidarea companiei de proiect, în virtutea scenariului celui mai probabil rezultat din negocierile ulterioare eşecului proiectului.

Transgaz a pierdut peste 110 milioane de lei (25 milioane euro) cu proiectul Nabucco,  sume care au fost provizionate şi au afectat profitabilitatea companiei.

Nabucco Gas Pipeline International (NIC) ar fi trebuit să construiască gazoductul care să aprovizioneze Uniunea Europeană cu gaze din zona Caspică. Acestea au fost găsite în ultimă instanţă în perimetrul Shah Deniz din Azerbaidjan. Compania de proiect Shah Deniz s-a răzgândit, preferând alt proiect (TAP), dar negocierile privind împărţirea banilor rămaşi după moartea Nabucco nu s-au încheiat.

Între asociaţii Nabucco şi asociaţii Shah Deniz a intervenit o dispută legată de destinaţia banilor rămaşi, de 12,7 milioane de euro. Acordul de reglementare citat prevede ca Shah Deniz să recupereze 6 milioane de euro, iar restul să revină asociaţilor Nabucco.

Transgaz ar urma să primescă peste 1,46 milioane de euro, dacă negocierile se vor încheia cu aprobarea de către toate părţile interesate a Acordului, care prevede recunoaşterea de către Shah Deniz a asumării a jumătate din costurile de lichidare care i-ar reveni.

Există, însă şi un scenariu „negativ”, după cum se arată într-un raport TGN (atasat mai sus), potrivit căruia, dacă Shaz Deniz nu recunoaşte deloc costurile de lcihidare care i-ar reveni, TGN nu ar mai primi decât puţin peste 300.000 de euro.

Sunt încă şanse ca Acordul să fie acceptat de toate părţile interesate, potrivit raportului TGN. „Toţi asociaţii Nabucco (cu excepţia Transgaz) şi ai Shah Deniz au obţinut aprobările interne necesare pentru acdcpetarea termenilor prevăzuţi în Acordul de reglementare”. În cazul neadoptării, arbitraj care ar urma implică riscul nor rezulate incerte şi riscul unei reputaţii negative, potrivit rasportului TGN.

Află mai multe detalii despre povestea eşecului Nabucco în:

Cât plăteşte Transgaz la înmormântarea oficială a proiectului Nabucco, din bugetul de 20 mil. euro

Băsescu spune că i-a transmis lui Van Rompuy „frustrarea noastră” că Nabucco a fost abandonat

Transgaz va împrumuta Nabucco, cu cel mult 3,5 milioane de euro, pentru închiderea controlată

OMV a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor legate de Nabucco Vest

Te-ar mai putea interesa și
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate din ele sunt în Asia....
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ...