Tramvaiul 41, cel mai folosit mijloc de transport de suprafaţă, va fi deviat până în vara anului viitor, din cauza lucrărilor de metrou

Tramvaiul 41 va fi deviat în zona Pieţei Drumul Taberei (Piaţa Moghioroş) pe o perioadă de 16 luni, din aprilie anul acesta până în iulie anul viitor, pentru lucrări la Magistrala 5 de metrou, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Metrorex.
Economica.net - sâm, 24 feb. 2018, 07:34
Tramvaiul 41, cel mai folosit mijloc de transport de suprafaţă, va fi deviat până în vara anului viitor, din cauza lucrărilor de metrou

„Devierea tramvaiului 41 se va face pe un traseu provizoriu, prin deplasarea locală a celor două linii de tramvai înspre stânga liniei 41 existente (traseul provizoriu al liniei 41 se va îndepărta local cu circa 7 metri faţă de Piaţa Moghioroş – în acelaşi mod cu devierea locală de trafic)”, a explicat Ion Constantinescu, directorul general al Metrorex.

Modificarea va fi făcută doar pe bulevardul Braşov în perioada aprilie 2018 – iulie 2019, a adăugat şeful companiei de metrou. Iar odată cu şinele, va fi deviat şi bulevardul, în intersecţia de la Moghioroş.

Devierea traficului în zonă, inclusiv a celui auto, este necesară pentru lucrări la viitoarea staţie de metrou Parc Drumul Taberei care va avea şapte zone de acces. Şinele de tramvai vor fi mutate pentru execuția a trei zone de acces: A1, B1 – situate pe refugiul de tramvai și B – spre piața Moghioroș. Aşadar, în staţia de metrou se va putea pătrunde direct din refugiul tramvaiului 41, aşa cum se întâmplă acum la Crângaşi.

Conform Metrorex, noua linie de metrou ar putea fi pusă în funcţiune înainte ca lucrările la cele trei accese să fie finalizate. „Stația de metrou Parc Drumul Taberei va putea fi pusă în funcțiune doar cu accesele A, C, D și E, situate adiacent față de Bulevardul Drumul Taberei de la strada Brașov spre stația Romancierilor”.

Inaugurarea liniei de metrou din Drumul Taberei este preconizată a avea loc în trimestrul I al anului viitor. Acest termen depinde însă de semnarea contractului de siguranţă şi automatizare a traficului, care este acum în instanţă. 

În anii trecuţi au mai fost vehiculate informaţii despre devierea tramvaiului 41 pentru lucrări la staţia de metrou Parc Drumul Taberei. Spre exemplu, încă de la începutul lui 2013, pasionaţii de infrastructură din cadrul Asociaţiei Metrou Uşor vorbeau despre un alt plan pentru devierea celui mai circulat tramvai din Capitală.

„Odată cu începerea lucrărilor în zona Parc Drumul Taberei pentru realizarea staţiei si pasajului subteran, linia 41 va fi deviată astfel: Piaţa Presei – Bd. Timişoara traseu normal, apoi se va monta macaz de dreapta spre Bd. Timişoara şi va circula până la Depoul Militari”, scria un membru al Asociaţiei. Pe restul traseului 41 din Drumul Taberei, urma să fie introdusă linia de autobuze 641.

Tramvaiul 41 reprezintă cea mai utilizată linie a Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) şi una dintre cele mai eficiente mijloace de transport în comun din ţară. 
 
Linia 41 a fost înfiinţată iniţial în 1982 pentru a face legătura între Piaţa Presei şi Crângaşi, în 1985 a fost prelungită până în Militari iar în 1987 a fost prelungită pe traseul actual Piaţa Presei – Ghencea. 
 
În octombrie 2002, după un an de lucrări de modenizare, 41 devenea prima linie de metrou uşor din România, cu un regim de circulație prioritar față de traficul rutier. Traian Băsescu, la acea vreme Primar General în Bucureşti, spunea despre modernizarea liniei de tramvai că era „cel mai mare proiect postdecembrist realizat de municipalitatea Capitalei”. 

Dacă iniţial tramvaiele circulau pe acest traseu cu o viteză medie de 14 kilometri pe oră, după modernizare au ajuns la o viteză medie de 22 de kilometri pe oră. 

Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon are trei secţiuni: Eroilor – Drumul Taberei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.

Construcţia Secţiunii 1 a fost demarată în 2011 şi încă nu este finalizată. Tronosul 1 (Eroilor – Drumul Taberei), va avea aproape 7 km lungime, 10 stații şi depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor).

Peste 64.000 de bucureşteni ar urma să beneficieze de noua secţiune, care vor călători între cele două puncte ale oraşului în mai puţin de un sfert de oră.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
Zelenski: Deblocarea ajutorului militar american pentru Ucraina este de o importanță critică
O decizie rapidă a Congresului SUA pentru deblocarea noului ajutor american de peste 60 de miliarde de dolari destinat Ucrainei este de o "importanţă critică", a declarat luni preşedintele......
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul Transporturilor
„Autostrada Ford Otosan”: UMB ar putea finaliza în octombrie lucrările la tronsonul 4 al DEx12 – ministrul ...
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) este luna octombrie ...
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Nou investitor în regenerabile în România: compania finlandeză Korkia vrea să dezvolte un portofoliu de 600 MW în fotovoltaic
Compania finlandeză Korkia și dezvoltatorul român de energie regenerabilă Econous Green Energy au încheiat un parteneriat ...
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Greciei își înrăutățește estimările privind evoluția economiei în acest an
Banca Centrală a Greciei (BoG) a înrăutăţit luni previziunile privind evoluţia economiei, pentru a doua oară din decembrie, ...