Cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie, peste 50.500 de lei lunar. E al unui argeşean care achită 12.600 de lei ca sa ia pensie publică

Peste 3.300 de români s-au asigurat voluntar la pensie în cursul primelor nouă luni ale anului 2018, fie ca să obţină pensie pentru limită de vârstă, fie ca să-şi completeze venitul asigurat, folosit la calculul pensiei, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP). Cei mai mulţi au plătit contribuţia de asigurări sociale la salariul minim pe economie şi sunt din Bucureşti, Constanţa şi Argeş, reiese din datele trimise exclusiv pentru Economica.net de către CNPP. Cel mai mare venit lunar, pe care un român şi l-a asigurat la pensie din proprie iniţiativă, se ridică la 50.562 lei, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei de Pensii. Omul e din Argeş şi achită voluntar Casei de Pensii peste 12.640 de lei pe lună. 
Cristina Şomănescu - Dum, 16 dec. 2018, 20:09
Cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie, peste 50.500 de lei lunar. E al unui argeşean care achită 12.600 de lei ca sa ia pensie publică

Dacă nu lucraţi, dar vreţi să vă asiguraţi la sistemul public de pensii, puteţi să încheiaţi voluntar cu Casa de Pensii din judeţul în care aveţi domiciliul un contract de asigurare socială. Acest contract poate fi încheiat şi de către oamenii care vor să-şi completeze venitul asigurat, utilizat la stabilirea pensiei.

De asemenea, avocaţii, notarii, personalul clerical şi cel asimilat cultelor din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate în sistemul public, se pot asigura în sistemul public de pensii, pe bază de contract de asigurare socială, potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Persoanele interesate să se asigure voluntar la pensie încheie cu Casa Teritorială de Pensii un contract de asigurare socială în care aleg venitul asigurat la care vor plăti lunar CAS. Acest venit lunar trebuie să fie cel puţin cât salariul minim pe economie. Plata CAS se face lunar, în contul Casei de Pensii cu care a încheiat contractul de asigurare socială. Plata se poate face şi anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni, au explicat oficialii CNPP pentru Economica.net.
Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Teritorială de Pensii.

De la începutul anului 2018 până la 1 octombrie, 3.332 de români au încheiat voluntar contracte de asigurare socială, în baza Legii nr. 263 din 2010, cu modificările şi completările ulterioare, au spus pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice. Numărul persoanelor care au încheiat acest tip de contract cu Casa de Pensii coincide cu numărul contractelor încheiate în perioada antemenţionată, reiese din datele remise Economica.net de către CNPP.

Casele de Pensii au încasat peste 232 milioane de lei în primele nouă luni 2018 de la românii care s-au asigurat la pensie din proprie iniţiativă.

„Suma încasată în 2018, reprezentând obligaţii de plată în baza contractelor de asigurare socială, încheiate facultativ în 2018, precum şi a celor încheiate anterior şi aflate în executare, este de 232.689.257 lei”, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Vârsta medie a persoanelor care au încheiat facultativ contracte de asigurare socială în cursul anului 2018 este de 47 de ani, au mai spus oficialii CNPP pentru Economica.net.

Din aprilie 2018, cei care se asigură voluntar la pensie plătesc CAS aplicată la un venit ales care trebuie să fie cel puţin cât salariul minim pe economie. Aproape 3.000 de oameni au ales să achite CAS la salariul minim pe economie, pentru a se asigura facultativ la pensie.

În perioada 1 aprilie – 1 octombrie 2018, 2.972 de persoane s-au asigurat facultativ în baza contractului de asigurare socială, plătind contribuţia de asigurări sociale la valoarea salariului minim brut pe ţară, garantat în plată, au răspuns pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Începând din 1 aprilie 2018, persoanele care încheie voluntar contracte de asigurare socială plătesc CAS la un venit ales care trebuie să fie cel puţin cât salariul minim brut pe economie. Tot de atunci nu mai există plafon maxim al venitului asigurat facultativ la pensie. 

Cel mai mare venit lunar, asigurat voluntar la pensie, depăşeşte 50.500 de lei lunar.

Un argeşean are cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie din România: 50.562 lei lunar. Acesta plăteşte la pensie, din proprie iniţiativă, circa 12.640 de lei pe lună, în baza contractului de asigurare socială, pe care l-a încheiat cu Casa de Pensii Argeş, au spus exclusiv pentru Economica.net oficialii Casei Naţionale de Pensii.
Al doilea cel mai mare venit asigurat voluntar la pensie se ridică la 30.000 de lei lunar şi e al unui brăilean. În topul celor mai mari venituri lunare asigurate voluntar la pensie urmează cel al unui arădean, de 20.810 lei lunar, cel al unui bucureştean, de 20.237 lei lunar, şi al unui argeşean, care plăteşte CAS aplicată la un venit lunar de 17.533 lei lunar, au spus pentru Economica.net oficialii CNPP.

Cei mai mulţi români care s-au asigurat faculativ la pensie sunt din Bucureşti, Constanţa şi Suceava.

Cele mai multe contracte de asigurare socială, încheiate facultativ de români în acest an, sunt înregistrate la Casele de Pensii din Bucureşti (493 de contracte), Constanţa (241 de contracte), Suceava (153), Argeş (147), Iaşi (140), Prahova (135), Dâmboviţa (117), Dolj şi Cluj (câte 110 contracte în fiecare judeţ), Galaţi (98 de contracte), au comunicat pentru Economica.net reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii Publice.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...