Centrul de soluţionare a litigiilor ar putea fi operaţional din ianuarie 2016 – Păunescu, BNR

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (Centrul SAL) ar putea fi operaţional din ianuarie 2016, a declarat, vineri, Alexandru Păunescu, şeful departamentului legislativ din Banca Naţională a României (BNR), într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - vin, 23 oct. 2015, 08:53
Centrul de soluţionare a litigiilor ar putea fi operaţional din ianuarie 2016 - Păunescu, BNR

‘Ne propunem ca acest centru să fie operaţional la începutul anului viitor, anume la începutul lunii ianuarie, evident vorbim de 4 sau 5 ianuarie. (…) Lucrăm la proceduri de soluţionare a litigiilor. Este o muncă delicată. Este vorba despre construirea unei entităţi pe care a înfiinţat-o legiuitorul. Se construieşte de la zero o entitate care va soluţiona alternativ litigiile din sectorul bancar, corecta denumire fiind sectorul financiar-bancar’, a spus Păunescu.

Potrivit acestuia, entitatea se va ocupa cu soluţionarea litigiilor dintre consumatori şi societăţile financiare care sunt supravegheate, monitorizate şi reglementate de Banca Naţională, respectiv instituţiile de credit şi IFN-urile, scrie Agerpres.

‘În ceea ce priveşte funcţionarea efectivă a acestui centru ne dorim să comunicăm în momentul în care vom avea efectiv ceva de comunicat, când acest centru va funcţiona efectiv, va începe să soluţioneze dosare, va primi dosare spre soluţionare, acesta fiind un semn că acest centru de soluţionare alternativă a câştigat deja încrederea consumatorilor. Nu numai a consumatorilor, ne dorim ca încrederea să fie câştigată de partea consumatorilor şi de partea profesioniştilor sau a comercianţilor’, a spus oficialul BNR.

ANPC a publicat, joi, regulamentul de organizare a Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar şi de funcţionare a Colegiului de coordonare.

Principala atribuţie a Centrului SAL constă în organizarea, administrarea şi monitorizarea soluţionării prin proceduri SAL a litigiilor interne sau internaţionale, născute din contracte de prestare de servicii încheiate de consumatori cu întreprinzătorii a căror activitate este reglementată, autorizată şi supravegheată/monitorizată de Banca Naţională a României, precum şi sucursalele întreprinzătorilor ce desfăşoară activităţi pe teritoriul României în domeniul bancar.

‘Litigiile au caracter internaţional atunci când consumatorul are domiciliul sau reşedinţa obişnuită pe teritoriul unui alt stat aparţinând Uniunii Europene sau Spaţiului Economic European, precum şi pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, la momentul încheierii contractului de prestare de servicii cu întreprinzătorul de naţionalitate română, ori care desfăşoară activităţile pe teritoriul României. Consumatorii pot supune litigiul procedurilor SAL administrate de Centrul SAL dacă fac dovada că, în prealabil, au încercat să soluţioneze litigiul direct cu întreprinzătorul în cauză’, informează regulamentul.

Conducerea generală a Centrului SAL este asigurată de Colegiul de coordonare. Acesta este format din 5 membri desemnaţi, câte unul, de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, Asociaţia Română a Băncilor, Banca Naţională a României şi asociaţiile de consumatori care îndeplinesc condiţiile prevăzute în art.32 sau în art.33 din Ordonanţa Guvernului nr.21/1992, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi un membru independent ales de către cei 4 membri desemnaţi.

Membrii Colegiului de coordonare au un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
Petrom confirmă: A semnat cu Saint-Gobain România un acord pentru furnizarea de energie verde
OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei și Saint-Gobain România, parte a Grupului Saint-Gobain, lider mondial în domeniul soluțiilor ușoare și sustenabile......
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford vrea să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030
Ford Motor ia în considerare să vândă în Europa maşini hibride şi alimentate cu gaz şi după 2030, o schimbare faţă ...
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
SUA adaugă 37 de entităţi chineze pe lista neagră, după incidentul cu balonul „spion”
Statele Unite au adăugat joi pe lista lor neagră comercială 37 de entităţi chineze, printre care unele companii având ...
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Trump promite magnaţilor petrolului că va anula politicile de mediu ale lui Biden şi le cere un miliard de dolari
Donald Trump, candidatul dreptei americane la preşedinţie, le-a promis patronilor companiilor petroliere că va anula politicile ...