1EUR=4.6540 RON | Bucureşti 6 º
INDICI BURSIERI
BET
8574,48
-0.0016
BETPlus
1280,62
-0.0017
BET-FI
36736,50
0.0032
BET-NG
716,54
-0.0004
BET-XT
780,90
-0.0004
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.336
0,5988%
BRD
13.7
-0,2911%
BRK
0.0758
-0,5249%
BVB
23
0,4367%
DAFR
0.0158
0,0000%
EBS
148.2
-1,2000%
FP
0.962
-0,8247%
OLT
0.157
-14,9051%
PRSN
0.07
1,4493%
SIF1
2.33
0,0000%
SIF2
1.228
0,6557%
SIF3
0.21
-0,7092%
SIF4
0.622
0,3226%
SIF5
2.14
2,8846%
SNP
0.359
0,2793%
TEL
22.85
-0,4357%
TGN
344.5
-1,4306%
TLV
2.36
0,4255%

Chiar vă pasă de aurul României, domnule Isar? Nu cred!

Recent au reapărut, în spațiul public, afirmaţii nefondate şi nefundamentate ale economistului/finanţistului "generalist" Lucian Isar, menite să dezinformeze şi să pună la îndoială, într-o manieră lipsită de legitimitate şi fără temei, politicile şi bunele practici internaţionale la care Banca Naţională a României a aderat. Subiectul? Acelaşi de acum doi ani şi de acum un an! Administrarea rezervei de aur de către Banca Națională a României şi, respectiv, decizia de a nu valorifica prin operaţiuni rezerva de aur deţinută la Banca Angliei.

Comenteaza

Un subiect de importanță națională, cu puternic impact la nivelul credibilității statului român, la nivelul societății și al opiniei publice, în ansamblu, este tratat cu informaţii neadevărate, într-o manieră tendenţioasă, lipsită complet de raționament economic și subordonată intereselor proprii.

Motivația? Aceeași de acum doi ani şi de acum un an! Defăimarea Băncii Naționale a României. Generarea de percepții eronate cu privire la rolul și activitatea băncii Centrale. Punerea la îndoială a profesionalismului şi integrității decidenților şi specialiştilor acesteia.

Modalitatea? Aceeași de acum doi ani şi de acum un an! Luările de poziții și opiniile exprimate promovează dezinformarea intenţionată. În ciuda datelor corecte, bazate pe documente, din rapoartele publice ale Băncii Naţionale a României, Lucian Isar susţine, fără dovezi, idei aberante, simplifică și extrage din context principii economice de bază până la aducerea lor în derizoriu, dând naștere la acuze halucinante la adresa băncii centrale. Această abordare este cu atât mai nocivă cu cât, având în vedere complexitatea problematicii și sensibilitatea societății româneşti la acest subiect (pe bună dreptate), afirmațiile lipsite de adevăr emise într-o manieră iresponsabilă sunt preluate cu ușurință la nivelul mass mediei românești fie din dorința de senzațional, fie din dorința firească și onestă de informare a opiniei publice.
Banca Națională a României nu are doar dreptul, ci și obligația de a interveni încă o dată și a oferi clarificările necesare pentru formarea unui opinii adecvate și corecte a publicului larg cu privire la aceste probleme. În acest sens, Banca Națională a României a pus în permanență la dispoziția opiniei publice expertiza sa și a oferit clarificări legate de administrarea rezervei internaţionale a României (aur şi valute convertibile), încă de la primele apariții ale acestor acuze halucinante.

De aproape doi ani, mai mulți colegi din direcţiile de specialitate ale BNR au publicat o serie de articole care au lămurit, cu date şi documente, problema aurului deţinut de România la Banca Anglieii. Aceste luări de poziţie au fost făcute nu neapărat pentru a răspunde comentariilor tendenţioase, ci pentru a informa corect publicul. Revin cu o sinteză a acestor precizări, având acelaşi scop: informarea corectă a publicului.

1. Menținerea aurului în custodie la Banca Angliei, una din cele mai prestigioase şi sigure bănci centrale din lume, are ca scop, în primul rând, garantarea faptului că România dispune de o rezervă de aur standardizată şi disponibilă a fi utilizată ca garanţie în cazul unor operațiuni de finanțare a ţării în situații de criză ori pentru o eventuală valorificare într-o perioadă scurtă de timp. Păstrarea aurului la Banca Angliei conferă implicit pieței internaţionale confortul că acea rezerva de aur respectă condițiile standard minime pentru tranzacționare imediată. În cazul folosirii aurului din ţară drept garanţie (colateral) ar fi necesare câteva etape de verificare a caracteristicilor lingourilor avute în vedere, etape ce ar face practic imposibilă folosirea în caz de urgenţă.

2. Pentru păstrarea în custodie, custodele – în acest caz Banca Angliei - nu remunerează pe cel căruia îi prestează servicii. Ca atare, Banca Angliei nu plătește dobândă pentru aurul aflat în custodie nici unui client,fie bancă centrală sau comercială. Nici banca centrală a României, nici cea a Poloniei, nici cea a Bulgariei, nici cea a Italiei, etc. nu primesc dobândă pentru aurul aflat în custodie la Banca Angliei şi este firesc să fie aşa.

3. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparține în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucțiunile exprese ale Băncii Naționale a României. O eventuală valorificare a stocului de aur ar implica o forma sau alta de înstrăinare, chiar dacă rămâne depozitat la Banca Angliei. Mai mult, anumite operațiuni ar impune vânzarea aurului şi răscumpărarea ulterioară a acestuia – pe perioada derulării acestor tipuri de operațiuni, cantitatea de aur nu ar mai apărea în rezerva internațională a României. Deciziile de natură strategică privind administrarea rezervei internaționale a României (aur plus valute convertibile) se aprobă, conform legii, de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României. Deciziile de natură tactică adoptate la nivelul Comitetului de administrare a rezervelor internaționale din BNR, precum şi propunerile formulate către Consiliul de administrație, se realizează la nivelul întregului comitet, nu doar de către o persoană, chiar dacă această persoană este Guvernatorul BNR. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Președinției și Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaționale şi nu după aceasta așa cum se vehiculează în intervențiile recente ale unor analiști.

4. Apetitul faţă de risc diferă între băncile centrale şi chiar de-a lungul timpului în cazul aceleiași bănci centrale, în funcție de condițiile pieței. În cazul BNR, obiectivele principale urmărite în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale rămân siguranţa şi lichiditatea, pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent și eficace al rezervelor, centrat pe diversificarea riscurilor bilanțiere ale instituției, siguranța și lichiditatea plasamentelor. Obținerea unei performanțe investiționale cât mai ridicate este un obiectiv secundar, urmărit pe termen lung.

Motivul acestei orientări este următorul: beneficiile obţinute de România din costurile de finanţare internaţională mai scăzute, ca urmare a acestei strategii prudente şi credibile de plasare a rezervelor internaţionale, sunt considerabil mai mari decât eventualele „dobânzi" sau „comisioane" pe care le-ar obţine din operaţiuni riscante, inclusiv operaţiuni riscante cu aur. Datele pe care le-a publicat BNR arată că aceste „dobânzi" au fost, în perioada post-criză, extrem de mici. Analizând experienţa post-criză, mai este de menţionat că astfel de operaţiuni cu rezerva de aur au mai fost practicate, în anumite limite, de bănci centrale care au înregistrat pierderi, din alte operaţiuni. După cum se ştie, BNR a obţinut în perioada ultimilor ani profit bilanţier şi nu a fost nevoită să utilizeze rezerva de aur.

5. În cele din urmă dar nu în ultimul rând menționez că plasarea aurului sau a altor active de rezervă în depozite la bănci comerciale sau alte tipuri de instituţii financiare, în operaţiuni de arbitraj sau de tip speculativ, se face cu un risc - unul din cele mai importante fiind cel de contrapartidă. Acest risc a crescut semnificativ odată cu ultima criză majoră, şi deși a scăzut între timp, nu a revenit la nivelul pre-criză. Materializarea acestui risc ar presupune chiar pierderea cantității de aur plasată la acea contrapartidă - așa cum se spunea într-unul din articolele publicate de specialiştii BNR. În consecinţă, a fost corectă decizia BNR de a renunţa treptat la astfel de operaţiuni cu aur, pe măsura ce dobânzile au devenit mici sau negative, iar riscurile s-au amplificat.

6. Programele de repatriere ale aurului anunțate de unele bănci centrale au vizat mai puțin aurul de la Londra, principalul centru de tranzacționare de pe piața aurului. Bănci centrale precum cele ale Germaniei sau Olandei au repatriat într-adevăr o parte din cantitatea de aur depozitată în străinătate, dar cu predilecţie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York). În plus, trebuie avut în vedere că aceste ţări dețineau peste 70 la sută din rezervele de aur în străinătate, sensibil mai mult decât deținerile României (60 la sută). În ceea ce priveşte repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a Ungariei, aceasta fiind foarte mică (3 tone), nu are semnificaţie pentru problematica în discuţie.

7. Reamintesc faptul că de peste 10 ani rezerva de aur a României este de 103,7 tone din care 61,24 tone în contul de la Londra și restul în țară. Informaţiile privind rezerva de aur a României, în contextul evoluţiei rezervelor internaţionale ale ţării, sunt publicate lunar de către BNR.

 

Dragoş Popescu este Arbitragist principal în Direcția operațiuni de piață a Băncii Naţionale a României.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
15 dec 14:45
Răspunde | Votează email 0 email
Icime17
http://question.hamrahmorabi.ir/index.php?qa=173910&qa_1=order-tonafil-no-rx-how-to-buy-tonafil-in-online
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/sinafil-tadalafil-10mg-comprar-sin-receta-fiable-usa-comprar
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/purchase-low-price-vigravid-200-mg-online-can-i-order-sildenafil
http://bobford.ning.com/profiles/blogs/cialis-tadalafil-comprar-con-seguridad-m-xico-comprar-tadalafil
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/faro-viga-sildenafil-citrate-200-mg-bon-marche-securise-faro-viga
http://socialchangesa.com/blogs/post/40958
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-diario-gen-rico-de-forma-segura-na
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/purchase-generic-virecta-150mg-online-where-to-buy-sildenafil
http://jaktlumaczyc.pl/69601/achat-super-marche-meilleur-site-acheter-sildenafil-citrate
http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-virnagza-fort-sin-receta-entrega-r-pida-colombia-comprar
http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-dali-tadalafil-40mg-de-forma-segura-pela-net-rep
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-refren-sildenafil-citrate-gen-rico
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/buy-erevit-where-to-buy-erevit-in-bangkok
http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/66764
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=66966&qa_1=banago-20mg-commander-pharmacie-acheter-banago-cher-ligne
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-tada-tadalafil-20mg-e-quanto-custa-on
http://fotoathena.ning.com/profiles/blogs/comprar-zyad-gen-rico-envio-rapido-online-portugal
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/acheter-pilule-lifter-sildenafil-citrate-130-mg-en-ligne-bon-prix
15 dec 09:44
Răspunde | Votează email 0 email
Udipo67
http://javamex.ning.com/profiles/blogs/hidroxicina-25mg-donde-comprar-de-calidad-espa-a
http://amusecandy.com/blogs/post/422060
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/buy-thelka-cheap-where-can-i-purchase-sildenafil-citrate-no-rx
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/55843#sthash.5zuqOkUE.KqdF3Exa.dpbs
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/comprar-tantrix-gen-rico-sem-receita-internet-pre-o-sildenafil
http://socialchangesa.com/blogs/post/23584
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-silvigo-fiable-estados-unidos
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/comprar-suvvia-sildenafil-citrate-150-mg-sin-receta-de-calidad-us
http://foodtube.net/profiles/blogs/tizanidina-comprar-en-farmacia-en-linea-r-pido-per-donde-comprar
http://wu-world.com/profiles/blogs/vigravid-sildenafil-citrate-50-mg-livraison-discrete-bon-marche
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/donepezil-10-mg-vrai-achat-acheter-aricept-en-italie
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/purchase-generic-regalis-20-mg-online-where-to-purchase-tadalafil
http://libertyattendancecenter1969.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-defil-sin-receta-buen-precio-espa-a-la-venta-de
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/site-fiable-acheter-cialis-60mg-achat-cialis-discret
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=18786&qa_1=comprar-tadalafil-gen%C3%A9rico-urgente
http://millionairex3.ning.com/profiles/blogs/buy-yextor-50mg-safely-can-i-buy-sildenafil-citrate-safely
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/o-commander-du-tornetis-sildenafil-citrate-en-ligne-au-rabais
15 dec 00:46
Răspunde | Votează email 0 email
Zafij22
http://answers.codelair.com/21777/purchase-price-ambigra-130mg-online-sildenafil-citrate-script
http://wu-world.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-dali-tadalafil-10-mg-melhor-pre-o-internet-no
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/viagra-como-comprar-gen-rico-barato-via-internet-brasil
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-cialis-tadalafil-r-pido-costa-rica
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-indinavir-sulfate-400mg-entrega-48-horas
http://share.nm-pro.in/blogs/post/96733#sthash.WTc41RzA.pW8JKxSv.dpbs
http://recampus.ning.com/profiles/blogs/buy-generic-nexgra-150-mg-how-can-i-order-sildenafil-citrate
http://snopeczek.hekko.pl/228481/sildenafil-citrate-acheter-sildenafil-citrate-luxembourg
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/generique-fortera-sildenafil-citrate-acheter-fortera-vrai
http://vaal-online.co.za/blogs/post/28616
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-erosfil-sildenafil-citrate-barato
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-varofyl-sildenafil-citrate-120-mg
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/amoxicilina-clavulanico-comprar-en-una-farmacia-online-segura
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/bon-site-achat-seldan-sildenafil-citrate-100mg-securise-acheter
http://innovatoruddannelse.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-zicinol-150-mg-de-forma-segura-comprar
http://www.cavers.club/blogs/post/8951
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-zantac-sin-receta-y-pagar
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/erectol-100mg-livraison-express-moins-cher-site-confiance-pour
http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/furosemide-en-ligne-sur-le-net-ou-acheter-lasix-en-ligne-forum
https://madbuddy.club/blogs/post/25486
http://www.cavers.club/blogs/post/9805
14 dec 11:13
Răspunde | Votează email 0 email
Ekaba17
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-avafil-melhor-pre-o-no-brasil http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/falic-sildenafil-citrate-50-mg-comprar-r-pido-chile-comprar http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/comprar-sulfasalazina-de-confianza-ecuador-comprar-azulfidine http://bobford.ning.com/profiles/blogs/buy-zoltan-25-mg-on-sale-how-to-order-sildenafil-citrate-safely http://bobford.ning.com/profiles/blogs/order-okpower-200-mg-cheap-130mg-generic-okpower-cheap https://www.olliesmusic.com/blog/26599/dГіnde-comprar-ondansetron-8mg-fiable-estados-unidos/ http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/azodra-sildenafil-citrate-100mg-en-ligne-bon-marche-livraison http://property.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-drospirenona-etinilestradiol-env-o-gratis http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/venux-sildenafil-citrate-100mg-como-comprar-sin-receta-de http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sinequan-online-bolivia-sinequan-75-mg http://www.facecool.com/profiles/blogs/venux-puedo-comprar-sin-receta-con-garantia-dominicana http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/commander-du-vrai-en-ligne-meriday-120-mg-bon-prix-livraison http://showmeanswer.com/index.php?qa=38602&qa_1=comprar-gen%C3%A9rico-degra-line-gen%26%23233-rico-degra-eurofarma http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/pawar-tadalafil-40mg-en-ligne-bas-prix-sans-ordonnance-acheter http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/comprar-espironolactona-25mg-urgente-pela-net-brasil http://korsika.ning.com/profiles/blogs/donde-puedo-comprar-generico-extadil-tadalafil-60-mg-buen-precio http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/prescofil-sildenafil-citrate-50mg-comprar-sin-receta-online-espa http://snopeczek.hekko.pl/229062/purchase-cheap-sialis-20mg-buying-sialis-with-prescription http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-zagam-200mg-pela-net-brasil-onde-comprar http://snopeczek.hekko.pl/228520/comprar-ci
14 dec 07:58
Răspunde | Votează email 0 email
Ojupe07
http://soruanaliz.com/index.php/18929/buy-manegra-120-mg-cheap-buy-manegra-oklahoma
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53327&qa_1=recherch%C3%A9-sildenafil-citrate-sildenafil-citrate-angleterre
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-patrex-sildenafil-citrat-1
http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildaristo-sildenafil
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/avafil-50-mg-en-ligne-pas-cher-acheter-site-fiable-sildenafil
http://ask2learn.com/?qa=6892/carvedilol-25mg-bas-prix-internet-medicament-coreg-25mg-prix
http://amusecandy.com/blogs/post/414362
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/low-price-havante-120-mg-order-online-havante-uk-online-cheap
http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/order-varofil-130mg-safely-varofil-130mg-tabllet-online
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-videnfil-forma-segura-no-brasil-para
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/avis-site-achat-manforce-sildenafil-citrate-jelly-moins-cher
http://wu-world.com/profiles/blogs/geodon-ziprasidone-40-mg-pharmacie-acheter-sur-le-net-securise
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/333014
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-sildrate-sildenafil-citrate-100-mg
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/low-price-viagra-130-mg-buy-online-viagra-130mg-online-without
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/salbutamol-o-achat-baisse-prix-ventolin-2-belgique-acheter
http://www.facecool.com/profiles/blogs/calcitriol-pharmacie-commander-acheter-du-calcitriol-sur-le-net
http://ihamodell.allpix.net.ee/blogs/post/46588
http://professoratciutatvella.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cianeo-tadalafil-10mg-entrega-em-48h
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/buy-proscar-online-where-to-buy-finasteride-in-approved-medstore
https://www.olliesmusi
14 dec 02:51
Răspunde | Votează email 0 email
Nepeq04
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=67158&qa_1=como-fa%C3%A7o-para-comprar-havante-gen%C3%A9rico-de-confianza-brasil
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-amoxicillina-en-l-nea-chile
http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/cheap-golmal-10-mg-order-online-buy-golmal-60-mg-capsules-uk
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-sildex-envio-rapido-on-line
http://dctechnology.ning.com/profiles/blogs/comprar-viagra-25-mg-sem-receita-medica-no-brasil
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/comprar-dali-40-mg-menor-pre-o-brasil
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/zetia-vrai-pas-cher-acheter-avec-mastercard-ezetimibe-10mg
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-tada-tadalafil-10mg-gen-rico-envio-24h-on-line
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-tada-diario-60mg-gen-rico-de-forma-segura-via
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-blupill-120mg-r-pido-internet-no-brasil
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/tonafil-sildenafil-citrate-livraison-rapide-baisse-prix-acheter
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-dali-20-mg-sem-prescri-o-onde
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-cialis-gen-rico-e-quanto-custa-rep-blica
https://www.olliesmusic.com/blog/17756/farmacia-online-donde-comprar-generico-rizatriptan-de-forma-segura-repГєblic/
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-para-comprar-ledipasvir-sofosbuvir-90-400mg-gen-rico
http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/ticlopidine-en-ligne-acheter-visa-vente-libre-du-ticlid
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-o-gen-rico-do-videnfil-sildenafil-citrate
http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/purchase-generic-womenra-150mg-womenra-order-by-phone
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/cilostazol-50-mg-sans-ordonnance-commande
14 dec 01:09
Răspunde | Votează email 0 email
Icila94
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/onde-comprar-ciavor-diario-10-mg-gen-rico-envio-urgente-on-line
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/comprar-vasifil-sildenafil-citrate-gen-rico-pre-o-comprar-vasifil
http://isladepascua.ning.com/profiles/blogs/discount-panasorbe-525mg-order-online-purchase-panasorbe-nz
http://korsika.ning.com/profiles/blogs/trouver-du-imuran-25mg-prix-du-imuran-en-tunisie
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/site-serieux-commander-adonix-prix-de-vente-sildenafil-citrate-en
http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-generico-luvagra-ahora-m-xico
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/cabergolina-0-25mg-comprar-al-mejor-precio-rep-blica-de-costa
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=19080&qa_1=como-comprar-tantrix-entrega-r%C3%A1pida
http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/order-ohay-can-i-buy-tadalafil-online
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/tinidazole-comprar-en-una-farmacia-online-certificada-el-salvador
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-sollevare-sildenafil-citrate-r-pido-online
http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/comprar-virineo-online-rep-blica-portuguesa
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/viagra-sur-internet-pas-cher-achat-viagra-pharmacie-paris-prix
http://newyorkundergroundradio.ning.com/profiles/blogs/getgo-achat-rapide-getgo-en-france-en-48h
http://www.cavers.club/blogs/post/8980
http://europe-ecologie-aube.ning.com/profiles/blogs/methocarbamol-order-can-i-buy-robaxin-in-verified-medstore
http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-etambutol-sin-receta-al-mejor-precio-comprar
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/synalis-20-mg-bon-marche-synalis-en-suisse-acheter
https://www.olliesmusic.com/blog/17762/cГіmo-realizar-un-pedido-pioglitazona-30mg-sin-receta-ahora-argentina-actos-/
13 dec 13:44
Răspunde | Votează email 0 email
Ladeb61
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/o-commander-du-vigorama-generique-en-ligne-moins-cher-sans
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-de-sollevare-25-mg-menor-pre
http://cdloga78.ning.com/profiles/blogs/order-furosemide-100mg-can-i-buy-lasix-in-trusted-pharmacy
http://kasabovart.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-viagra-sildenafil-citrate-130-mg-sin-receta-en-l
http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/megafort-tadalafil-60mg-o-en-commander-megafort-ou-acheter-en
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/cheap-indagra-100mg-order-online-where-to-buy-sildenafil-citrate
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/videnfil-sildenafil-citrate-200mg-como-comprar-gen-rico-melhor
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/como-fa-o-pra-comprar-gen-rico-avafil-150mg-on-line
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-sildex-sildenafil-citrate-150-mg-fiable-bolivia
http://crosstv.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-o-gen-rico-de-citrol-10-mg-barato-brasil
http://socialchangesa.com/blogs/post/11508
http://viatorfroshreligion.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-flaminev-urgente-estados-unidos-comprar-flaminev
http://gennethub.com/blogs/1390/10139/purchase-tadaforce-20-mg-where-to-buy-tadaforce-london-uk
http://augasthya-plus.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-hepil-sin-receta-en-internet-espa-a
http://snopeczek.hekko.pl/228885/order-panagra-25mg-safely-order-panagra-argentina
http://ggwadvice.com//index.php?qa=53889&qa_1=farmacia-comprar-famciclovir-receta-fiable-argentina-comprar
http://property.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-tiotropio-en-farmacia-online-estado-libre-asociado
http://www.prds66.fr/profiles/blogs/jean-siagra-order-cheap-where-to-buy-sildenafil-citrate-quick
12 dec 05:57
Răspunde | Votează email 0 email
Ideqa23
http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/order-cheap-rozgra-50mg-how-to-buy-rozgra-and-sildenafil-citrate http://showmeanswer.com/index.php?qa=37037&qa_1=order-generic-suroor-sildenafil-citrate-approved-medstore http://snopeczek.hekko.pl/229938/tadalafil-comprar-online-puerto-comprar-tadalafil-topica http://bricolocal.com/profiles/blogs/low-price-imitrex-100-mg-order-online-can-i-buy-sumatriptan-in https://www.olliesmusic.com/blog/17478/cГіmo-realizar-un-pedido-cefadroxil-250mg-rГЎpido-guatemala-cefadroxil-500-mg/ http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/58974 http://foodtube.net/profiles/blogs/onde-posso-comprar-serophene-clomiphene-100-mg-gen-rico-frete-gr http://mehfeel.net/mehfeel/blogs/post/74067 http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-en-ligne-pas-cher-acheter-site-fiable http://bricolocal.com/profiles/blogs/comprar-oleptro-sin-receta-r-pido-usa-comprar-oleptro-domicilio http://sfchsjournalism.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-longis-barato-honduras http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/happigra-sildenafil-citrate-donde-puedo-comprar-en-l-nea-bolivia http://weebattledotcom.ning.com/profiles/blogs/vasifil-150-mg-como-comprar-barato-na-internet-brasil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/dynamico-130mg-order-without-rx-cheapest-dynamico-capsule http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/tada-tadalafil-onde-comprar-gen-rico-barato-pela-internet-brasil http://borrowmyburrito.ning.com/profiles/blogs/acheter-azelastine-azelastine-en-vente-libre-en-espagne http://ggwadvice.com//index.php?qa=54240&qa_1=incresil-120mg-comprar-sin-receta-con-garantia-espa%C3%B1a http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-ciavor-diario-tadalafil-barato http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-levothyroxina-0-025mg-sin-receta http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/blupill-150-mg-comprar-gen-rico-en
12 dec 03:13
Răspunde | Votează email 0 email
Vopev30
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/buy-apcalis-40mg-cheap-how-to-order-tadalafil-guaranteed-delivery http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-hyzaar-losartan-and-2 http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/zyad-20-mg-comprar-con-seguridad-usa http://www.facecool.com/profiles/blogs/ciavor-20mg-onde-comprar-sem-prescri-o-pela-internet-brasil http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-kamagra-100mg-ahora-m-xico http://caisu1.ning.com/profiles/blogs/bon-plan-achat-hizaar-25-mg-sans-ordonnance-prix-du-losartan http://summerschooldns.ning.com/profiles/blogs/videnfil-sildenafil-citrate-comprar-gen-rico-internet-sildenafil http://digitalguerillas.ning.com/profiles/blogs/erasilton-puedo-comprar-pago-visa-panam http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/sildora-sildenafil-citrate-130mg-sans-ordonnance-commander-sur http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-varofil-sin-receta-fiable http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/o-commander-disulfiram-250-mg-generique-bon-prix-sites-fiables http://flutes.ning.com/profiles/blogs/generique-mobic-15-mg-achat-ou-acheter-mobic-moins-cher http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-uagra-sildenafil-citrate-25mg-sin-receta-en-l http://luvisart.ning.com/profiles/blogs/purchase-cheap-sildenafil-with-dapoxetine-100-60-mg-online-how-to http://sallieanncooks.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-cialis-tadalafil-pre-o-onde-comprar-cialis http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-diltiazem-60-mg-frete-gr-tis-na-internet http://recampus.ning.com/profiles/blogs/viagra-sildenafil-citrate-200mg-como-comprar-sin-receta-r-pido http://socialchangesa.com/blogs/post/45175 http://laugarnecaravans.ning.com/profiles/blogs/order-erevit-safely-buy-erevit-with-mastercard-online http://lorealprofessionnelbest.ning.com/profiles/blogs/prilo-130mg-como-comprar-online-brasil http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/ara
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X