1EUR=4.6686 RON | Bucureşti 21 º
INDICI BURSIERI
BET
8108,84
-0.0019
BETPlus
1214,59
-0.0025
BET-FI
37145,15
-0.0039
BET-NG
684,42
-0.0038
BET-XT
752,54
-0.0026
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.349
0,0000%
BRD
13.16
0,4580%
BRK
0.0802
0,2500%
BVB
24
-2,0408%
DAFR
0.0142
2,8986%
EBS
167
1,8293%
FP
0.89
0,0000%
OLT
0.224
0,4484%
PRSN
0.084
0,0000%
SIF1
2.53
-1,1719%
SIF2
1.376
-1,4327%
SIF3
0.218
0,2299%
SIF4
0.758
0,5305%
SIF5
1.904
0,4219%
SNP
0.315
-0,6309%
TEL
19.72
0,6122%
TGN
387
-1,4013%
TLV
2.35
-0,2123%

Chiar vă pasă de aurul României, domnule Isar? Nu cred!

Recent au reapărut, în spațiul public, afirmaţii nefondate şi nefundamentate ale economistului/finanţistului "generalist" Lucian Isar, menite să dezinformeze şi să pună la îndoială, într-o manieră lipsită de legitimitate şi fără temei, politicile şi bunele practici internaţionale la care Banca Naţională a României a aderat. Subiectul? Acelaşi de acum doi ani şi de acum un an! Administrarea rezervei de aur de către Banca Națională a României şi, respectiv, decizia de a nu valorifica prin operaţiuni rezerva de aur deţinută la Banca Angliei.

Comenteaza

Un subiect de importanță națională, cu puternic impact la nivelul credibilității statului român, la nivelul societății și al opiniei publice, în ansamblu, este tratat cu informaţii neadevărate, într-o manieră tendenţioasă, lipsită complet de raționament economic și subordonată intereselor proprii.

Motivația? Aceeași de acum doi ani şi de acum un an! Defăimarea Băncii Naționale a României. Generarea de percepții eronate cu privire la rolul și activitatea băncii Centrale. Punerea la îndoială a profesionalismului şi integrității decidenților şi specialiştilor acesteia.

Modalitatea? Aceeași de acum doi ani şi de acum un an! Luările de poziții și opiniile exprimate promovează dezinformarea intenţionată. În ciuda datelor corecte, bazate pe documente, din rapoartele publice ale Băncii Naţionale a României, Lucian Isar susţine, fără dovezi, idei aberante, simplifică și extrage din context principii economice de bază până la aducerea lor în derizoriu, dând naștere la acuze halucinante la adresa băncii centrale. Această abordare este cu atât mai nocivă cu cât, având în vedere complexitatea problematicii și sensibilitatea societății româneşti la acest subiect (pe bună dreptate), afirmațiile lipsite de adevăr emise într-o manieră iresponsabilă sunt preluate cu ușurință la nivelul mass mediei românești fie din dorința de senzațional, fie din dorința firească și onestă de informare a opiniei publice.
Banca Națională a României nu are doar dreptul, ci și obligația de a interveni încă o dată și a oferi clarificările necesare pentru formarea unui opinii adecvate și corecte a publicului larg cu privire la aceste probleme. În acest sens, Banca Națională a României a pus în permanență la dispoziția opiniei publice expertiza sa și a oferit clarificări legate de administrarea rezervei internaţionale a României (aur şi valute convertibile), încă de la primele apariții ale acestor acuze halucinante.

De aproape doi ani, mai mulți colegi din direcţiile de specialitate ale BNR au publicat o serie de articole care au lămurit, cu date şi documente, problema aurului deţinut de România la Banca Anglieii. Aceste luări de poziţie au fost făcute nu neapărat pentru a răspunde comentariilor tendenţioase, ci pentru a informa corect publicul. Revin cu o sinteză a acestor precizări, având acelaşi scop: informarea corectă a publicului.

1. Menținerea aurului în custodie la Banca Angliei, una din cele mai prestigioase şi sigure bănci centrale din lume, are ca scop, în primul rând, garantarea faptului că România dispune de o rezervă de aur standardizată şi disponibilă a fi utilizată ca garanţie în cazul unor operațiuni de finanțare a ţării în situații de criză ori pentru o eventuală valorificare într-o perioadă scurtă de timp. Păstrarea aurului la Banca Angliei conferă implicit pieței internaţionale confortul că acea rezerva de aur respectă condițiile standard minime pentru tranzacționare imediată. În cazul folosirii aurului din ţară drept garanţie (colateral) ar fi necesare câteva etape de verificare a caracteristicilor lingourilor avute în vedere, etape ce ar face practic imposibilă folosirea în caz de urgenţă.

2. Pentru păstrarea în custodie, custodele – în acest caz Banca Angliei - nu remunerează pe cel căruia îi prestează servicii. Ca atare, Banca Angliei nu plătește dobândă pentru aurul aflat în custodie nici unui client,fie bancă centrală sau comercială. Nici banca centrală a României, nici cea a Poloniei, nici cea a Bulgariei, nici cea a Italiei, etc. nu primesc dobândă pentru aurul aflat în custodie la Banca Angliei şi este firesc să fie aşa.

3. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparține în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucțiunile exprese ale Băncii Naționale a României. O eventuală valorificare a stocului de aur ar implica o forma sau alta de înstrăinare, chiar dacă rămâne depozitat la Banca Angliei. Mai mult, anumite operațiuni ar impune vânzarea aurului şi răscumpărarea ulterioară a acestuia – pe perioada derulării acestor tipuri de operațiuni, cantitatea de aur nu ar mai apărea în rezerva internațională a României. Deciziile de natură strategică privind administrarea rezervei internaționale a României (aur plus valute convertibile) se aprobă, conform legii, de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României. Deciziile de natură tactică adoptate la nivelul Comitetului de administrare a rezervelor internaționale din BNR, precum şi propunerile formulate către Consiliul de administrație, se realizează la nivelul întregului comitet, nu doar de către o persoană, chiar dacă această persoană este Guvernatorul BNR. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Președinției și Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaționale şi nu după aceasta așa cum se vehiculează în intervențiile recente ale unor analiști.

4. Apetitul faţă de risc diferă între băncile centrale şi chiar de-a lungul timpului în cazul aceleiași bănci centrale, în funcție de condițiile pieței. În cazul BNR, obiectivele principale urmărite în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale rămân siguranţa şi lichiditatea, pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent și eficace al rezervelor, centrat pe diversificarea riscurilor bilanțiere ale instituției, siguranța și lichiditatea plasamentelor. Obținerea unei performanțe investiționale cât mai ridicate este un obiectiv secundar, urmărit pe termen lung.

Motivul acestei orientări este următorul: beneficiile obţinute de România din costurile de finanţare internaţională mai scăzute, ca urmare a acestei strategii prudente şi credibile de plasare a rezervelor internaţionale, sunt considerabil mai mari decât eventualele „dobânzi" sau „comisioane" pe care le-ar obţine din operaţiuni riscante, inclusiv operaţiuni riscante cu aur. Datele pe care le-a publicat BNR arată că aceste „dobânzi" au fost, în perioada post-criză, extrem de mici. Analizând experienţa post-criză, mai este de menţionat că astfel de operaţiuni cu rezerva de aur au mai fost practicate, în anumite limite, de bănci centrale care au înregistrat pierderi, din alte operaţiuni. După cum se ştie, BNR a obţinut în perioada ultimilor ani profit bilanţier şi nu a fost nevoită să utilizeze rezerva de aur.

5. În cele din urmă dar nu în ultimul rând menționez că plasarea aurului sau a altor active de rezervă în depozite la bănci comerciale sau alte tipuri de instituţii financiare, în operaţiuni de arbitraj sau de tip speculativ, se face cu un risc - unul din cele mai importante fiind cel de contrapartidă. Acest risc a crescut semnificativ odată cu ultima criză majoră, şi deși a scăzut între timp, nu a revenit la nivelul pre-criză. Materializarea acestui risc ar presupune chiar pierderea cantității de aur plasată la acea contrapartidă - așa cum se spunea într-unul din articolele publicate de specialiştii BNR. În consecinţă, a fost corectă decizia BNR de a renunţa treptat la astfel de operaţiuni cu aur, pe măsura ce dobânzile au devenit mici sau negative, iar riscurile s-au amplificat.

6. Programele de repatriere ale aurului anunțate de unele bănci centrale au vizat mai puțin aurul de la Londra, principalul centru de tranzacționare de pe piața aurului. Bănci centrale precum cele ale Germaniei sau Olandei au repatriat într-adevăr o parte din cantitatea de aur depozitată în străinătate, dar cu predilecţie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York). În plus, trebuie avut în vedere că aceste ţări dețineau peste 70 la sută din rezervele de aur în străinătate, sensibil mai mult decât deținerile României (60 la sută). În ceea ce priveşte repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a Ungariei, aceasta fiind foarte mică (3 tone), nu are semnificaţie pentru problematica în discuţie.

7. Reamintesc faptul că de peste 10 ani rezerva de aur a României este de 103,7 tone din care 61,24 tone în contul de la Londra și restul în țară. Informaţiile privind rezerva de aur a României, în contextul evoluţiei rezervelor internaţionale ale ţării, sunt publicate lunar de către BNR.

 

Dragoş Popescu este Arbitragist principal în Direcția operațiuni de piață a Băncii Naţionale a României.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
23 iun 02:15
Răspunde | Votează email 0 email
Sikog13
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/154502 http://ceveplasakbiz.xlphp.net/index.php?qa=11349&qa_1=order-flagyl-200-online-how-can-order-metronidazole-safely http://consuelomurillo.net/oxwall/blogs/post/58703 http://www.ppso.ro/ask/3253/commander-cialis-ligne-rabais-securise-cialis-acheter-forum http://www.myclimbing.club/go/blogs/1708/17457/donde-a-la-orden-ziprasidone-40-mg-sin-receta-online-reino-de-e http://answers.codelair.com/6225/exerdya-40mg-order-without-rx-low-cost-exerdya-40mg http://barbershoppers.org/blogs/post/37709 http://forum.republicmotorsports.in//13682/farmacia-comprar-generico-capecitabina-seguridad-estados http://www.hidoing.com.br/profiles/blogs/comprar-generico-clonidina-con-seguridad-republica-dominicana http://bobford.ning.com/profiles/blogs/cialis-20mg-generique-acheter-site-fiable-tadalafil-generique http://samara.strana-krasoty.ru/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=3905 http://divinguniverse.com/blogs/post/42340 http://ceveplasakbiz.xlphp.net/index.php?qa=18181&qa_1=o%C3%B9-acheter-silagra-en-ligne-achat-sildenafil-citrate-europe http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/152172/cheap-ticlopidine-250-mg-order-online-where-to-purchase-ticlid-safely/ https://www.porlamondo.com/blogs/post/4427 http://divinguniverse.com/blogs/post/16082
22 iun 22:56
Răspunde | Votează email 0 email
Tukif05
http://forum.republicmotorsports.in//12498/buy-levofloxacin-500mg-prescription-levofloxacin-ireland http://laguiadelasvegas.com/afiliados/blogs/post/15879 http://forum.republicmotorsports.in//21478/amitriptyline-confianza-republica-colombia-comprar-farmacias http://ox.redcasper.com/oxwall2/blogs/post/19930 http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/63/2595/zenavil-tadalafil-40-mg-donde-pu http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/104920/buy-discount-erythromycin-500mg-online/ http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/18606 http://www.tennis-motion-connect.com/blogs/post/48778 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/87601/purchase-low-price-loxapine-10mg-how-can-i-order-loxitane-safely-online/ http://www.1friend.com/blogs/1372/4592/latanoprost-ou-en-commander-xalatan-2-5-prix-en-pharmacie-toul http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildenafilo-tadalafil-100 http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/lithobid-order-online-where-to-order-lithium-without-rx http://divinguniverse.com/blogs/post/12173 http://www.holidayscanada.com/blogs/142/5225/venlor-donde-comprar-de-confianza https://askaboutcoin.com/2971/celebrex-200mg-safely-where-order-celecoxib-approved-pharmacy http://88.88maw.com/blogs/post/54979 https://www.marktyou.com/blogs/965/3672/snafi-buy-no-prescription-snafi-20-mg-buy-online-uk http://www.haiwaishijie.com/15461/digoxin-0-25mg-buy-cheap-order-digoxin-online-in-uk http://opencu.com/profiles/blogs/buy-viagra-130mg-online-how-to-buy-sildenafil-citrate-guaranteed http://www.haiwaishijie.com/18336/sumycin-tetracycline-marche-internet-securise-sumycin-suisse http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/109663/order-mesalamine-without-prescription/ http://hellyeahband.ning.com/profiles/blogs/avanafil-100mg-pharmacie-sur-le-net-forum-acheter-super-avana-sur http://ykien.info/index.php?qa=20122&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-generico-zebeta-con-seguridad http://my.d-discount.com/blogs/
22 iun 16:06
Răspunde | Votează email 0 email
Ogeka74
http://ggwadvice.com//index.php?qa=26961&qa_1=order-naprelan-cheap-naprelan-forums
http://lesko.com/q2a/index.php?qa=14714&qa_1=comprar-generico-permetrina-farmacia-rep%C3%BAblica-acticin-compra
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/exerdya-tadalafil-40mg-livraison-express-bon-marche-prix-exerdya
http://ceveplasakbiz.xlphp.net/index.php?qa=12618&qa_1=loxapine-livraison-gratuit%C3%A9-marche-loxapine-livre-rapidement
https://www.olliesmusic.com/blog/18800/valsartan-como-puedo-comprar-online-espaГ±a-donde-se-puede-comprar-valsartan/
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/81772/buy-dexamethasone/
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/109850
http://agatas.org/qa/62720/lioresyl-puedo-comprar-internet-andorra-lioresyl-hombres
http://social.chelny.online/blogs/981/9955/famvir-famciclovir-500-mg-pas-cher-achat-securise-trouver-fam
http://www.tennis-motion-connect.com/blogs/post/3707
https://ikriate.me/blogs/226/4341/cialis-soft-tadalafil-comprar-con-garantia-argentina-comprar
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/order-vermox-100mg-purchase-vermox-generic-mebendazole
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/123175/achat-express-acarbose-50mg-precose-en-ligne-au-rabais-avec-visa/
http://amusecandy.com/blogs/post/143706
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/153384
http://www.lacollinadelcorso.it/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=28344
http://www.deepblueinsights.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=83698
http://88.88maw.com/blogs/post/57003
http://amusecandy.com/blogs/post/67667
http://amusecandy.com/blogs/post/71626
http://consuelomurillo.net/oxwall/blogs/post/25428
http://www.facecool.com/profiles/blogs/felodipine-2-5-mg-sans-ordonnance-acheter-acheter-plendil-pas
http://bioimagingcore.be/q2a/25435/clomiphene-100mg-moins-cher-internet-clomid-moins-cher-paris
http://snopeczek.hekko.pl/196490/ofloxacin-ligne-commander-rapide-ofloxacin-jelly-command
22 iun 10:45
Răspunde | Votează email 0 email
Laloc72
http://amusecandy.com/blogs/post/140289
http://ask2learn.com/?qa=195/metaxalone-marche-acheter-sans-ordonnance-skelaxin-cher-lyon
http://amusecandy.com/blogs/post/195430
http://amusecandy.com/blogs/post/17141
http://www.ourfavoritebeers.com/blogs/post/52783
http://ibase45.net/blogs/3653/33768/cheap-galantamine-8-mg-order-online-how-can-i-purchase-reminy
http://www.blog.ahsfoundation.co.uk/blogs/post/3791
http://harvesttyme.org/blogs/405/3559/order-low-price-clomipheni-citrate-100mg-online-online-cheap
http://cylindrymiarowe.pl/blogs/post/16899
http://support.recs.bz/224167/donde-a-la-orden-azithromycin-sin-receta-en-internet
http://forum.republicmotorsports.in//21837/zestoretic-hydrochlorothiazide-lisinopril-zestoretic-pharmacie
http://cylindrymiarowe.pl/blogs/post/29580
http://source1law.com/s1l/blogs/37/192/farmacia-online-donde-comprar-generico-vesparax-quetiapine-50mg
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=11996&qa_1=levothyroxine-livraison-discrete-marche-synthroid-acheter
http://showmeanswer.com/index.php?qa=17072&qa_1=lipirate-fenofibrate-urgente-comprar-fenofibrate-mujeres
http://www.myclimbing.club/go/blogs/1600/16161/low-price-nolvadex-10-mg-order-online-where-to-buy-tamoxifen-i
http://my.d-discount.com/blogs/50/2495/order-reminyl-4-mg-online-how-can-i-purchase-galantamine-cheap
http://www.haiwaishijie.com/16641/itraconazole-100mg-low-price-you-buy-itraconazole-amsterdam
http://ques2ans.bankersalgo.com/index.php?qa=170949&qa_1=farmacia-comprar-generico-siafil-sildenafil-citrate-ecuador
http://www.haiwaishijie.com/2677/olanzapine-livraison-express-commander-zyprexa-pharmacie
http://lesko.com/q2a/index.php?qa=2899&qa_1=o%26%23249-commander-du-ritonavir-norvir-100-pas-cher
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/147207/nateglinide-60mg-order-online-buy-cheap-nateglinide-with-mastercard/
http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=3457&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-clarith
22 iun 05:00
Răspunde | Votează email 0 email
Zewuc34
http://ggwadvice.com//index.php?qa=24365&qa_1=buy-endep-25mg-on-sale-how-can-i-buy-amitriptyline-cheap http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/101374/order-mebeverine-safely-how-to-purchase-colospa-free-shipping/ http://www.gorelations.com/blogs/3662/29688/farmacia-online-donde-comprar-onco-carbide-con-visa http://quainv.com/blogs/post/17743#sthash.pu2HfgeA.4L2rcKVA.dpbs http://www.tennis-motion-connect.com/blogs/post/51800 http://snopeczek.hekko.pl/203983/medroxiprogesterona-calidad-encontrar-medroxiprogesterona http://social.chelny.online/blogs/679/6656/ventolin-ou-acheter-acheter-salbutamol-livraison-48h http://www.1friend.com/blogs/1457/5535/generique-bonmax-60mg-commander-peut-on-acheter-du-raloxifene http://social.chelny.online/blogs/1106/11174/buy-eulexin-250-mg-low-price-eulexin-where-can-i-buy-spain http://igotcomplaintsnetwork1.com/blogs/327/11901/edegra-200mg-generique-site-serieux-sildenafil-citrate-en-lign http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/76634/famciclovir-250mg-buy-cheap/ http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/99314/buy-medroxyprogesterone-5mg-cheap-where-to-buy-cycrin-safely/
22 iun 01:34
Răspunde | Votează email 0 email
Likuq95
http://ecobeautylounge.ning.com/profiles/blogs/sildenafil-citrate-o-achat-prix-pharmacie-eriacta http://www.dzairmobile.com/fr/questions/10690/discount-isosorbide-dinitrate-purchase-isordil-prescription http://techakhil.byethost4.com/ques2ans/index.php?qa=2044&qa_1=farmacia-online-comprar-generico-montelukast-receta-paraguay http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/lincocin-forte-lincomycin-sur-le-net-au-rabais-achat-sans http://lovers4u.ca/blogs/post/58558 http://snopeczek.hekko.pl/206487/achat-express-pletal-100mg-fiable-medicament-pletal-pharmacie https://www.olliesmusic.com/blog/24744/buy-bethanechol-25mg-where-can-i-buy-urecholine-no-prescription/ http://forum.republicmotorsports.in//20288/amlodipino-republica-nicaragua-comprar-amlodipino-precios http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/glipizida-como-puedo-comprar-sin-receta-entrega-r-pida-costa-rica https://www.olliesmusic.com/blog/19619/buy-methoxsalen-online-how-to-buy-oxsoralen-safely-online/ http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/87900/buy-atomoxetine-18-mg-cheap/ https://23bestcity.de/blogs/post/12608 http://bioimagingcore.be/q2a/11168/doxazosin-mesylate-securise-acheter-doxazosin-mesylate-suisse http://libmeeting.com/index.php?qa=2091&qa_1=cefalexina-donde-puedo-comprar-receta-env%C3%ADo-r%C3%A1pido-costa-rica http://my.d-discount.com/blogs/242/9721/farmacia-online-donde-comprar-generico-zagam-rapido-uruguay http://www.libertyxchange.com/blogs/post/34713 https://www.tiword.com/blogs/6283/5572/famciclovir-250-mg-comprar-de-forma-segura http://q2a.drizzleinfotech.com/index.php?qa=1941&qa_1=comprar-kamagra-sildenafil-citrate-env%C3%ADo-r%C3%A1pido-venezuela http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/megalis-donde-puedo-comprar-con-seguridad-rep-blica-bolivariana http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-fluticasona-en-internet-andorra http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/80719 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/63762/order-low-price-propafenone
21 iun 20:20
Răspunde | Votează email 0 email
Ugawo35
http://eserviceoffice.com/beta/blogs/1582/4414/oseolen-alendronate-donde-comprar-sin-receta-de-confianza-espan http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/251636 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/115061/nateglinide-order-cheap/ http://www.holidayscanada.com/blogs/83/3173/sitios-de-confianza-para-comprar-myambutol-ethambutol-800-mg-si http://dmoney.ru/2937/donde-orden-acyclovir-sin-receta-farmacia-online-salvador http://snopeczek.hekko.pl/193629/puedo-comprar-generico-cefpodoxima-sin-receta-con-garantia http://www.networkwiththem.org/blogs/post/9515 http://dmoney.ru/6351/buy-discount-chloroquine-500mg-chloroquine-united-states http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2753/39585/vilgendra-sildenafil-citrate-don http://webclub.allpix.net.ee/groupware/blogs/post/17441 http://www.8dep.info/blogs/261/1750/como-comprar-generico-baclofen-sin-receta-barato-argentina http://ggwadvice.com//index.php?qa=12112&qa_1=farmacia-online-donde-comprar-orlistat-buen-precio-andorra http://konotop-eparhiya.org.ua/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=44282 http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-eroxim-25mg-de-forma-segura-chile http://gsvhockey.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1660 https://www.olliesmusic.com/blog/30622/buy-chlorzoxazone-brand-chlorzoxazone-purchase/ http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/acheter-en-ligne-cialis-pour-femme-20-mg-acheter-tadalafil-pas http://ggwadvice.com//index.php?qa=8170&qa_1=acheter-danazol-ligne-baisse-ordonnance-danazol-jelly-prix http://libmeeting.com/index.php?qa=376&qa_1=hydroxyurea-cher-sans-ordonnance-hydrea-commander-canada http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/achat-en-ligne-ketoconazole-securise-o-acheter-nizoral-france http://amusecandy.com/blogs/post/230833 http://dmoney.ru/9993/flavoxato-200mg-donde-puedo-comprar-sin-receta-fiable http://cylindrymiarowe.pl/blogs/post/66003 http://www.politishun.com/blogs/post/51148 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/
21 iun 17:04
Răspunde | Votează email 0 email
Quvij84
https://www.olliesmusic.com/blog/26674/achat-de-salbutamol-generique-sur-le-net-vente-securise-forum-vente-ventoli/ http://jaktlumaczyc.pl/6507/tolterodina-comprar-seguridad-argentina-comprar-receta-m%26%23233 http://ceveplasakbiz.xlphp.net/index.php?qa=10935&qa_1=meloxicam-original-internet-ordonnance-commander-meloxicam http://social.chelny.online/blogs/720/8405/amitriptyline-comprar-online-chile http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-espironolactona-de-confianza-us http://www.tennis-motion-connect.com/blogs/post/38659 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/108446/discount-doxepin-25mg-buy-online/ http://showmeanswer.com/index.php?qa=4436&qa_1=torsemide-buy-safely-buy-torsemide-overseas http://newmediavault.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-indocin-75-mg-env-o-r-pido-panam-comprar http://www.holidayscanada.com/blogs/48/533/irbesartan-300mg-comprar-en-farmacia-en-linea-rapido-mexico http://lesko.com/q2a/index.php?qa=17353&qa_1=farmacia-generico-sildenafilo-fluoxetina-calidad-ecuador http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/111300/order-generic-procyclidine-5mg-on-sale/ http://www.myworldcircle.com/blogs/1050/12158/farmacia-online-donde-comprar-generico-doctiverine-de-calidad-e http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/108403 http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-tagra-sin-receta-en-internet-el-salvador-tagra http://share.nm-pro.in/blogs/post/10592#sthash.CI7CPSvB.gRRWW0Ws.dpbs http://www.collabzo.com/pwrportal/blogs/77/749/achat-vente-ondansetron-achete
21 iun 10:56
Răspunde | Votează email 0 email
Kusuy70
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/17263 http://snopeczek.hekko.pl/207803/farmacia-comprar-serevent-salmeterol-republica-paraguay http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2755/41226/meilleur-site-achater-bisacodyl http://bioimagingcore.be/q2a/5429/farmacia-omeprazol-garantia-omeprazol-femenino-colombia http://emailmycar.com/blogs/16258/2399/site-achat-ramitax-8-mg-serieux-o-249-acheter-ramalteon-en-p http://china-yw-ceramics.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=139186 http://www.politishun.com/blogs/post/78046 https://23bestcity.de/blogs/post/16582 http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/90773/low-price-chloramphenicol-250-mg-buy-online/ http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/disron-hydroxyzine-o-acheter-g-n-rique-hydroxyzine-prix http://amusecandy.com/blogs/post/60635 http://mynspot.com/blogs/34985/1055/farmacia-en-linea-donde-comprar-fluconazol-200mg-fiable-argenti http://amusecandy.com/blogs/post/189705 http://jaktlumaczyc.pl/1022/trouver-desvenlafaxine-acheter-desvenlafaxine-generique http://www.globalinternetstartups.org/index.php/blogs/411345/466/fosamax-comprar-de-confianza http://88.88maw.com/blogs/post/65295 http://chanakyanetstudy.com/chanakyanetstudyforum/?qa=19122&qa_1=price-diflucan-50mg-online-order-diflucan-online-mastercard http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/low-price-ribavirin-200-mg-order-online-ribavirin-cost-in
21 iun 07:56
Răspunde | Votează email 0 email
Bubej25
https://www.porlamondo.com/blogs/post/9136
http://southweddingdreams.com/index.php?do=/blog/86569/azathioprine-order-safely/
http://dmoney.ru/13965/ordenar-fulvicin-mastercard-puerto-comprar-fulvicin-farmacia
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/ziprasidona-40-mg-comprar-r-pido-m-xico
https://askaboutcoin.com/1815/lincocin-500mg-order-where-order-lincomycin-prescription
http://chanakyanetstudy.com/chanakyanetstudyforum/?qa=5522&qa_1=farmacia-comprar-generico-atenolol-receta-urgente-estados
http://dmoney.ru/10794/farmacia-comprar-valtrex-valacyclovir-barato-valacyclovir
http://mrreevescomputerlab.com/oxwall/blogs/post/4678
http://bicyclebuddy.org/blogs/1032/4910/procyclidine-5mg-pharmacie-prix-kemadrin-5-en-pharmacie
https://www.thenaughtyretreat.com/blogs/post/19948
http://opencu.com/profiles/blogs/prometax-buy-online-buy-prometax-from-online-safely
http://88.88maw.com/blogs/post/63437
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/17417
http://techwarriorteam.ning.com/profiles/blogs/cheap-falic-25mg-buy-online-cod-falic-orders
http://www.facecool.com/profiles/blogs/terbinafine-250-mg-en-ligne-m-dicament-g-n-rique-du-lamisil
http://vip-luxurytravel.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=105403
http://www.ppso.ro/ask/3571/donde-para-ordenar-fluconazole-sin-receta-al-mejor-precio
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/198199
http://support.recs.bz/263305/farmacia-online-comprar-generico-tranexamico-segura-m%C3%A9xico
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/probenecida-comprar-en-farmacia-online-segura-dominicana
http://share.nm-pro.in/blogs/post/13659#sthash.eq5ugROD.OlKzmMRQ.dpbs
http://88.88maw.com/blogs/post/64211
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X