1EUR=4.6663 RON | Bucureşti 23 º
INDICI BURSIERI
BET
8441,69
0.0057
BETPlus
1257,86
0.0054
BET-FI
36835,07
0.0099
BET-NG
708,05
0.0064
BET-XT
771,70
0.0062
ARAX
2.44
0,0000%
BIO
0.34
0,0000%
BRD
13.2
0,3040%
BRK
0.0772
0,2597%
BVB
24.5
0,0000%
DAFR
0.0158
3,9474%
EBS
169.1
0,7747%
FP
0.93
1,0870%
OLT
0.348
1,1628%
PRSN
0.08
0,0000%
SIF1
2.54
1,6000%
SIF2
1.226
2,1667%
SIF3
0.202
1,3039%
SIF4
0.62
-1,5873%
SIF5
2.15
0,0000%
SNP
0.383
1,3228%
TEL
23.55
0,0000%
TGN
347.5
0,1441%
TLV
2.29
-0,4348%

Chiar vă pasă de aurul României, domnule Isar? Nu cred!

Recent au reapărut, în spațiul public, afirmaţii nefondate şi nefundamentate ale economistului/finanţistului "generalist" Lucian Isar, menite să dezinformeze şi să pună la îndoială, într-o manieră lipsită de legitimitate şi fără temei, politicile şi bunele practici internaţionale la care Banca Naţională a României a aderat. Subiectul? Acelaşi de acum doi ani şi de acum un an! Administrarea rezervei de aur de către Banca Națională a României şi, respectiv, decizia de a nu valorifica prin operaţiuni rezerva de aur deţinută la Banca Angliei.

Comenteaza

Un subiect de importanță națională, cu puternic impact la nivelul credibilității statului român, la nivelul societății și al opiniei publice, în ansamblu, este tratat cu informaţii neadevărate, într-o manieră tendenţioasă, lipsită complet de raționament economic și subordonată intereselor proprii.

Motivația? Aceeași de acum doi ani şi de acum un an! Defăimarea Băncii Naționale a României. Generarea de percepții eronate cu privire la rolul și activitatea băncii Centrale. Punerea la îndoială a profesionalismului şi integrității decidenților şi specialiştilor acesteia.

Modalitatea? Aceeași de acum doi ani şi de acum un an! Luările de poziții și opiniile exprimate promovează dezinformarea intenţionată. În ciuda datelor corecte, bazate pe documente, din rapoartele publice ale Băncii Naţionale a României, Lucian Isar susţine, fără dovezi, idei aberante, simplifică și extrage din context principii economice de bază până la aducerea lor în derizoriu, dând naștere la acuze halucinante la adresa băncii centrale. Această abordare este cu atât mai nocivă cu cât, având în vedere complexitatea problematicii și sensibilitatea societății româneşti la acest subiect (pe bună dreptate), afirmațiile lipsite de adevăr emise într-o manieră iresponsabilă sunt preluate cu ușurință la nivelul mass mediei românești fie din dorința de senzațional, fie din dorința firească și onestă de informare a opiniei publice.
Banca Națională a României nu are doar dreptul, ci și obligația de a interveni încă o dată și a oferi clarificările necesare pentru formarea unui opinii adecvate și corecte a publicului larg cu privire la aceste probleme. În acest sens, Banca Națională a României a pus în permanență la dispoziția opiniei publice expertiza sa și a oferit clarificări legate de administrarea rezervei internaţionale a României (aur şi valute convertibile), încă de la primele apariții ale acestor acuze halucinante.

De aproape doi ani, mai mulți colegi din direcţiile de specialitate ale BNR au publicat o serie de articole care au lămurit, cu date şi documente, problema aurului deţinut de România la Banca Anglieii. Aceste luări de poziţie au fost făcute nu neapărat pentru a răspunde comentariilor tendenţioase, ci pentru a informa corect publicul. Revin cu o sinteză a acestor precizări, având acelaşi scop: informarea corectă a publicului.

1. Menținerea aurului în custodie la Banca Angliei, una din cele mai prestigioase şi sigure bănci centrale din lume, are ca scop, în primul rând, garantarea faptului că România dispune de o rezervă de aur standardizată şi disponibilă a fi utilizată ca garanţie în cazul unor operațiuni de finanțare a ţării în situații de criză ori pentru o eventuală valorificare într-o perioadă scurtă de timp. Păstrarea aurului la Banca Angliei conferă implicit pieței internaţionale confortul că acea rezerva de aur respectă condițiile standard minime pentru tranzacționare imediată. În cazul folosirii aurului din ţară drept garanţie (colateral) ar fi necesare câteva etape de verificare a caracteristicilor lingourilor avute în vedere, etape ce ar face practic imposibilă folosirea în caz de urgenţă.

2. Pentru păstrarea în custodie, custodele – în acest caz Banca Angliei - nu remunerează pe cel căruia îi prestează servicii. Ca atare, Banca Angliei nu plătește dobândă pentru aurul aflat în custodie nici unui client,fie bancă centrală sau comercială. Nici banca centrală a României, nici cea a Poloniei, nici cea a Bulgariei, nici cea a Italiei, etc. nu primesc dobândă pentru aurul aflat în custodie la Banca Angliei şi este firesc să fie aşa.

3. Aurul aflat în custodie la Banca Angliei aparține în continuare României – şi nu poate fi folosit decât la instrucțiunile exprese ale Băncii Naționale a României. O eventuală valorificare a stocului de aur ar implica o forma sau alta de înstrăinare, chiar dacă rămâne depozitat la Banca Angliei. Mai mult, anumite operațiuni ar impune vânzarea aurului şi răscumpărarea ulterioară a acestuia – pe perioada derulării acestor tipuri de operațiuni, cantitatea de aur nu ar mai apărea în rezerva internațională a României. Deciziile de natură strategică privind administrarea rezervei internaționale a României (aur plus valute convertibile) se aprobă, conform legii, de către Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României. Deciziile de natură tactică adoptate la nivelul Comitetului de administrare a rezervelor internaționale din BNR, precum şi propunerile formulate către Consiliul de administrație, se realizează la nivelul întregului comitet, nu doar de către o persoană, chiar dacă această persoană este Guvernatorul BNR. Decizia de trimitere în custodie a aurului la Banca Angliei a fost făcută cu informarea Parlamentului, Președinției și Guvernului de la acea dată. Ultimul transfer de aur la Banca Angliei a avut loc cu mult timp înaintea crizei financiare internaționale şi nu după aceasta așa cum se vehiculează în intervențiile recente ale unor analiști.

4. Apetitul faţă de risc diferă între băncile centrale şi chiar de-a lungul timpului în cazul aceleiași bănci centrale, în funcție de condițiile pieței. În cazul BNR, obiectivele principale urmărite în activitatea de administrare a rezervelor internaţionale rămân siguranţa şi lichiditatea, pentru a consolida bonitatea financiară internaţională a României şi pe această bază, a reduce costurile de finanţare internaţională ale ţării. Preocuparea majoră a Băncii Naţionale la nivelul activităţii de administrare a rezervelor internaţionale este, în consecinţă, practicarea unui management prudent și eficace al rezervelor, centrat pe diversificarea riscurilor bilanțiere ale instituției, siguranța și lichiditatea plasamentelor. Obținerea unei performanțe investiționale cât mai ridicate este un obiectiv secundar, urmărit pe termen lung.

Motivul acestei orientări este următorul: beneficiile obţinute de România din costurile de finanţare internaţională mai scăzute, ca urmare a acestei strategii prudente şi credibile de plasare a rezervelor internaţionale, sunt considerabil mai mari decât eventualele „dobânzi" sau „comisioane" pe care le-ar obţine din operaţiuni riscante, inclusiv operaţiuni riscante cu aur. Datele pe care le-a publicat BNR arată că aceste „dobânzi" au fost, în perioada post-criză, extrem de mici. Analizând experienţa post-criză, mai este de menţionat că astfel de operaţiuni cu rezerva de aur au mai fost practicate, în anumite limite, de bănci centrale care au înregistrat pierderi, din alte operaţiuni. După cum se ştie, BNR a obţinut în perioada ultimilor ani profit bilanţier şi nu a fost nevoită să utilizeze rezerva de aur.

5. În cele din urmă dar nu în ultimul rând menționez că plasarea aurului sau a altor active de rezervă în depozite la bănci comerciale sau alte tipuri de instituţii financiare, în operaţiuni de arbitraj sau de tip speculativ, se face cu un risc - unul din cele mai importante fiind cel de contrapartidă. Acest risc a crescut semnificativ odată cu ultima criză majoră, şi deși a scăzut între timp, nu a revenit la nivelul pre-criză. Materializarea acestui risc ar presupune chiar pierderea cantității de aur plasată la acea contrapartidă - așa cum se spunea într-unul din articolele publicate de specialiştii BNR. În consecinţă, a fost corectă decizia BNR de a renunţa treptat la astfel de operaţiuni cu aur, pe măsura ce dobânzile au devenit mici sau negative, iar riscurile s-au amplificat.

6. Programele de repatriere ale aurului anunțate de unele bănci centrale au vizat mai puțin aurul de la Londra, principalul centru de tranzacționare de pe piața aurului. Bănci centrale precum cele ale Germaniei sau Olandei au repatriat într-adevăr o parte din cantitatea de aur depozitată în străinătate, dar cu predilecţie pe cea din diferite alte centre (Paris, New York). În plus, trebuie avut în vedere că aceste ţări dețineau peste 70 la sută din rezervele de aur în străinătate, sensibil mai mult decât deținerile României (60 la sută). În ceea ce priveşte repatrierea rezervei de aur a Băncii Naţionale a Ungariei, aceasta fiind foarte mică (3 tone), nu are semnificaţie pentru problematica în discuţie.

7. Reamintesc faptul că de peste 10 ani rezerva de aur a României este de 103,7 tone din care 61,24 tone în contul de la Londra și restul în țară. Informaţiile privind rezerva de aur a României, în contextul evoluţiei rezervelor internaţionale ale ţării, sunt publicate lunar de către BNR.

 

Dragoş Popescu este Arbitragist principal în Direcția operațiuni de piață a Băncii Naţionale a României.

de ultima ora pe ECONOMICA.net
capital.ro
b365.ro
noobz.ro
Obiectiv.info
Comentariisau conectează-te prin Facebook
Notă: Poţi să adaugi la comentariu fotografia ta sau o imagine care te reprezintă. Nu trebuie decât să te înregistrezi!
comentariu nou
15 oct 14:59
Răspunde | Votează email 0 email
Qemad24
https://23bestcity.de/blogs/post/18394
http://divinguniverse.com/blogs/post/15030
http://griffithchafey.ning.com/profiles/blogs/recherch-remenafil-100-mg-bas-prix-achat-remenafil-en-ligne
http://social.chelny.online/blogs/387/4133/bon-site-pour-achat-clomid-clomiphene-moins-cher-en-belgique
http://hellyeahband.ning.com/profiles/blogs/discount-amoxicillin-clavulanate-500-125-mg-order-online-where
http://flutes.ning.com/profiles/blogs/reclomide-en-ligne-bas-prix-commander-sans-ordonnance
http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/macrobid-100-mg-o-en-commander-sur-le-net-macrobid-generique
http://techakhil.byethost4.com/ques2ans/index.php?qa=3268&qa_1=etoricoxib-buy-safely-etoricoxib-cheap-pay-with-paypal
http://www.dzairmobile.com/fr/questions/16627/como-fa%C3%A7o-para-comprar-vidalista-20mg-pre%C3%A7o
http://ecobeautylounge.ning.com/profiles/blogs/comprar-voveran-sr-100mg-gen-rico-com-frete-gr-tis-pela-internet
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/order-avirax-400-mg-where-to-order-acyclovir-in-approved-pharmacy
http://lifestir.net/blogs/post/67658
http://igotcomplaintsnetwork1.com/blogs/150/4159/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-famotidina-mas-barato
http://www.animalloversconnect.com/blogs/post/11158
http://bioimagingcore.be/q2a/42162/buy-rabeprazole-cheap-where-can-order-aciphex-quick-shipping
http://www.politicanada.ca/blogs/662/5854/achat-vente-celexa-40mg-bon-marche-site-fiable-achat-de-vrai-c
http://movsam.ning.com/m/blogpost?id=6295365%3ABlogPost%3A348771
https://www.olliesmusic.com/blog/3592/order-low-price-clopidogrel-75mg-online/
http://whazzup-u.com/profiles/blogs/buy-desogestrel-ethinylestradiol-0-15-0-02mg-cheap-order
http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/serviprofen-ibuprofen-o-achat-sans-ordonnance-commander-du
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/16159
http://movsam.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-betaloc-gen-rico-entrega-em-24-horas-na-internet
http://poemrea
15 oct 14:58
Răspunde | Votează email 0 email
Tiquw39
http://ggwadvice.com//index.php?qa=8257&qa_1=donde-para-ordenar-ranitidine-300-receta-por-internet-espa%C3%B1a
https://www.newworldtube.com/blogs/post/43240
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/bimat-bimatoprost-generique-achat-securise-achat-bimatoprost-par
http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/acarbose-livraison-discrete-precose-en-belgique-acheter
http://dmoney.ru/8540/serevent-salmeterol-donde-puedo-comprar-de-calidad-per%C3%BA
http://webhiveteam.com/demo4_chameleon/blogs/2769/40094/donde-a-la-orden-desogestrel-eti
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-lamivudina-100mg-gen-rico-sem-receita-on-line
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/order-ramace-2-5mg-no-prescription-ramace-order-online-without
http://www.myindiagate.com/community/blogs/post/160683
http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/site-achat-monkasta-montelukast-5mg-acheter-monkasta-s-curis
http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sildenafil-citrate-100mg
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/spironolactone-en-ligne-commander-sans-ordonnance-le-aldactone-en
http://prothunder.com.br/rede1/blogs/post/14584
http://techakhil.byethost4.com/ques2ans/index.php?qa=5339&qa_1=bicalutamide-cher-site-fiable-acheter-casodex-bicalutamide
http://techakhil.byethost4.com/ques2ans/index.php?qa=2776&qa_1=ordenar-griseofulvina-internet-comprar-grisactin-mastercard
http://whazzup-u.com/m/blogpost?id=6598105%3ABlogPost%3A11667431
http://igotcomplaintsnetwork1.com/blogs/542/18528/buy-logryx-50mg-online-logryx-mail-order-pharmacy
http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-de-prochlorperazine-compazine
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/o-acheter-sildenafil-liconsa-200-mg-generique-bas-prix-securise
http://ecobeautylounge.ning.com/m/blogpost?id=6373996%3ABlogPost%3A850584
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/buy-etoricoxib-online-can-i-buy-arcoxia-safely-onlin
15 oct 11:52
Răspunde | Votează email 0 email
Cehur02
http://ggwadvice.com//index.php?qa=17446&qa_1=order-cyproheptadine-4mg-online-cyproheptadine-4-mg-cheap
http://jaktlumaczyc.pl/16962/sildenafil-citrate-comprar-farmacia-medicinas-argentina
http://www.facecool.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-incresil-sin-receta-mas-barato-se
https://bananabook.net/blogs/344/9685/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-amitriptilina-sin-rece
http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/rabeprazole-10mg-comprar-en-farmacia-online-confirmaci-n-r-pida
https://gopipol.com/blogs/4707/6768/sitios-de-confianza-para-comprar-xpandyl-sin-receta-envio-rapid
http://bioimagingcore.be/q2a/30872/paracetamol-comprar-farmacia-fiable-colombia-panadol-comprar
http://www.sobgamers.com/gamer/blogs/post/8527
http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-clozaril-clozapine-25mg
http://griffithchafey.ning.com/m/blogpost?id=6604043%3ABlogPost%3A1534034
http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/o-commander-sionara-acheter-sionara-sans-ordonnance-en-france
http://barbershoppers.org/blogs/post/13935
15 oct 11:51
Răspunde | Votează email 0 email
Abibo56
http://ecobeautylounge.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-tamsulosina-0-4-mg-com-desconto-rep-blica
http://ecobeautylounge.ning.com/profiles/blogs/comprar-fenitoina-online-comprar-dilantin-en-capital-federal-2018
https://www.loosemusicent.com/blogs/744/7737/tadalafil-avec-dapoxetine-20-60-mg-en-ligne-bon-prix-achat-site
http://snopeczek.hekko.pl/204362/buy-sumatriptan-cheap-can-i-buy-suminat-free-shipping
http://whazzup-u.com/m/blogpost?id=6598105%3ABlogPost%3A12175117
http://clubxo.xocigars.com/profiles/blogs/purchase-generic-sinemet-10-mg-online-where-can-i-purchase
https://www.olliesmusic.com/blog/32331/tamoxifen-buy-online-buy-female-tamoxifen-australia/
http://ecobeautylounge.ning.com/profiles/blogs/comprar-furazolidona-gen-rico-r-pido-pela-internet-brasil
http://poemreader.ning.com/profiles/blogs/seledat-generique-acheter-avec-mastercard-seledat-achat-avis
http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/se-puede-comprar-cefuroxime-sin-receta-con-garantia-comprar
http://source1law.com/s1l/blogs/176/5946/clindamycina-comprar-en-farmacia-en-linea-sin-gastos-de-envio-u
https://23bestcity.de/blogs/post/19439
http://griffithchafey.ning.com/profiles/blogs/seroquel-quetiapine-donde-puedo-comprar-sin-receta-urgente
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/onde-comprar-valtrex-1000-mg-sem-receita-no-brasil-generico-do
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/zyloprim-baisse-prix-internet-site-fiable-zyloprim-sans
http://www.gorelations.com/blogs/4014/36122/methotrexate-2-5mg-order-without-rx-where-can-i-order-rheumat
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/order-tetracycline-250-mg-online-buy-tetracycline-australia-where
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-super-kamagra-sildenafil-dapoxetine-sin-receta
https://www.tiword.com/blogs/6240/5073/exelon-comprar-urgente-argentina
http://www.ourfavoritebeers.com/blogs/post/44851
http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=
15 oct 02:47
Răspunde | Votează email 0 email
Efami19
http://www.myclimbing.club/go/blogs/1973/21716/salbutamol-8mg-ou-achat-salbutamol-generique-fiable http://www.dzairmobile.com/fr/questions/30499/sildenafil-citrate-comprar-farmacia-recomendada-comprar http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/estradiol-1mg-comprar-en-farmacia-online-segura-ecuador http://opencu.com/profiles/blogs/comprar-espironolactona-sem-receita-via-internet-no-brasil http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/pioglitazona-15mg-comprar-sin-receta-de-forma-segura-guatemala-la http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/donde-a-la-orden-actos-por-internet-puerto-rico-actos-como http://www.myworldcircle.com/blogs/1190/15778/azelastine-comprar-en-una-farmacia-online-fiable-reino-de-espan http://vc.capitaltrustbanking.com/blogs/82/8044/rivastigmine-tartrate-1-5mg-buy-without-rx-buying-rivastigmin http://whazzup-u.com/m/blogpost?id=6598105%3ABlogPost%3A12129248 http://whazzup-u.com/profiles/blogs/amoxicillin-clavulanate-500-125-mg-comprar-en-farmacia-en-linea http://recampus.ning.com/m/blogpost?id=6556033%3ABlogPost%3A2514605 http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-gen-rico-de-cialis-menor-pre-o-via-internet http://thehiphophub.ning.com/profiles/blogs/inderal-20mg-buy-safely-can-i-purchase-propranolol-fast-delivery http://foodtube.net/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-labetalol-trandate-100mg-gen-rico-com http://hellyeahband.ning.com/profiles/blogs/valaciclovir-comprar-sin-receta-ahora-panam-valaciclovir-ecuador http://movsam.ning.com/m/blogpost?id=6295365%3ABlogPost%3A348985
15 oct 02:46
Răspunde | Votează email 0 email
Iyecu14
https://www.olliesmusic.com/blog/26862/order-colchicine-buy-colchicine-0-5mg-tabllets-reviews/
http://bigtombolo.ning.com/profiles/blogs/donde-para-ordenar-apcalis-sx-sin-receta-por-internet-chile
http://my.d-discount.com/blogs/255/9870/ceftin-250-mg-bon-marche-site-fiable-cefuroxime-ou-cefuroxime
http://network-marketing.ning.com/m/blogpost?id=6410128%3ABlogPost%3A11358316
http://poemreader.ning.com/profiles/blogs/comprar-degra-sildenafil-citrate-50-mg-por-internet-andorra
http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/comprar-generico-valaciclovir-sin-receta-al-mejor-precio-ecuador
http://www.facecool.com/profiles/blogs/comprar-generico-citalopram-10-mg-pago-mastercard-estados-unidos
https://www.loosemusicent.com/blogs/637/5360/farmacia-en-linea-donde-comprar-sildenafil-germed-25mg-entrega
http://thecorner.ning.com/m/blogpost?id=1921587%3ABlogPost%3A4656761
http://whozwholive.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-sota-saar-40mg-sin-receta
http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/cilostazol-pletal-comprar-gen-rico-sem-receita-medica-na-internet
http://mcspartners.ning.com/profiles/blogs/discount-sildenafil-macleods-150-mg-buy-online-how-to-purchase
http://network-marketing.ning.com/profiles/blogs/purchase-low-price-sildenafil-krka-200-mg-online-where-to-buy
http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/nevirapina-200-mg-puedo-comprar-sin-receta-de-calidad-comprar
http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/viagra-120mg-order-online-viagra-tabllets-buy-online-australia
http://griffithchafey.ning.com/m/blogpost?id=6604043%3ABlogPost%3A1592918
http://chanakyanetstudy.com/chanakyanetstudyforum/?qa=3364&qa_1=commander-pilule-citalopram-original-rapide-acheter-belgique
http://thecorner.ning.com/profiles/blogs/comprar-glyburide-2-5mg-gen-rico-e-quanto-custa-na-internet
14 oct 23:46
Răspunde | Votează email 0 email
Wuned85
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=11026&qa_1=ordenar-tegretol-carbamazepine-tegretol http://staind-italy.ning.com/profiles/blogs/discount-fluticasone-0-125mg-buy-online-where-to-buy-fluticasone https://23bestcity.de/blogs/post/21231 http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-sildenafil-symphar-25mg http://thehiphophub.ning.com/m/blogpost?id=6473652%3ABlogPost%3A2183876 http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-panadol-500mg-sin-receta http://latinosdelmundo.com/blogs/1103/7115/lozol-2-5-mg-comprar-sin-receta-buen-precio-bolivia http://vocal-buzz.ning.com/profiles/blogs/aripiprazol-20-mg-como-comprar-de-forma-segura-pela-net-no-brasil http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-eritromicina-sin-receta-online-espa-a http://shamrockballerz.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-fluticasona-0-05mg-r-pido-no-brasil http://howidoit.ning.com/profiles/blogs/amiloride-5-mg-livraison-24h-bon-marche-ou-acheter-du-amiloride http://shamrockballerz.ning.com/m/blogpost?id=6388249%3ABlogPost%3A1463684 http://cylindrymiarowe.pl/blogs/post/26168 http://amusecandy.com/blogs/post/93773 http://snopeczek.hekko.pl/221539/sildenafil-generis-comprar-urgente-ecuador-comprar-sildenafil http://writeskills.ning.com/profiles/blogs/comprar-apcalis-tadalafil-60-mg-com-desconto-no-brasil http://soruanaliz.com/index.php/6098/comprar-cialis-tadalafil-20mg-receta-entrega-r%C3%A1pida-m%C3%A9xico https://www.loosemusicent.com/blogs/663/4937/rediun-e-spironolactone-como-comprar-barato-espana-comprar-spi http://bobford.ning.com/profiles/blogs/como-comprar-ibuprofeno-ibuprofen-400-mg-gen-rico-de-forma-segura http://www.q-voice.tv/old/redirect/test/qa/index.php?qa=62377&qa_1=farmacia-linea-comprar-generico-nimodipine-fiable-m%C3%A9xico http://whazzup-u.com/profiles/blogs/metoprolol-50-mg-bon-marche-et-sans-ordonnance-metoprolol-est http://movsam.ning.com/profiles/blogs/naltrexona-como-comprar
14 oct 23:45
Răspunde | Votează email 0 email
Lezib23
http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-doxazosina-entrega-r-pida-espa-a http://socialenginepro.com/demo_i_love_metro/blogs/12870/27390/farmacia-online-donde-comprar-hy http://ecobeautylounge.ning.com/profiles/blogs/onde-posso-comprar-adcirca-r-pido-via-internet-no-brasil http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=12923&qa_1=donde-ordenar-melatonina-receta-online-espa%C3%B1a-comprar-meloset http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/order-low-price-risperidone-3-mg-online-where-to-buy-risperidone http://recampus.ning.com/profiles/blogs/comprar-o-gen-rico-de-avanafilo-stendra-100-mg-barato-on-line http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/imipramina-25-mg-comprar-gen-rico-sem-receita-medica-on-line http://www.onfeetnation.com/profiles/blogs/sildenafil-germed-25-mg-puedo-comprar-en-l-nea-us https://ikriate.me/blogs/527/12028/salmeterol-fluticasona-donde-puedo-comprar-online-comprar-adv http://smssaff.sagada.org/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-generico-vidalista-tadalafil-con http://www.myclimbing.club/go/blogs/1747/17271/evista-raloxifene-comprar-online-comprar-raloxifene-foro http://vivafengshui.ning.com/profiles/blogs/valparin-250mg-onde-comprar-gen-rico-com-desconto-internet-brasil http://snopeczek.hekko.pl/199170/generico-nitroglycerin-internet-uruguay-nitrostat-comprar http://higgs-tours.ning.com/profiles/blogs/megafil-60-mg-donde-comprar-entrega-r-pida-chile http://crossroadshob.ning.com/profiles/blogs/comprar-casodex-50-mg-gen-rico-n-o-precisa-receita-m-dica-brasil http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/generique-duraviril-sildenafil-citrate-50-mg-commander-duraviril http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/cheap-claripen-250mg-buy-online-can-i-buy-claripen-online-legally http://www.czechtribe.com/blogs/6777/13099/order-detrol-2-mg-cheap-can-i-order-tolterodine-in-trusted-pha http://hellyeahband.ning.com/profiles/blogs/buy-dipyridamole-100-mg-low-price-where-to-order-persantine https://23bestcity.de/blogs/post/49320 http://
14 oct 20:45
Răspunde | Votează email 0 email
Wabeb87
http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/asacol-mesalamine-400mg-puedo-comprar-por-internet-uruguay http://www.godry.co.uk/m/blogpost?id=6439912%3ABlogPost%3A1327271 http://lydlabs.ning.com/profiles/blogs/clozapina-100-mg-comprar-en-una-farmacia-en-linea-fiable-per http://snopeczek.hekko.pl/201497/tizanidine-comprar-garantia-mexico-zanaflex-comprar-receta http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-omeprazol-con-seguridad http://neikasworld.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-udenafil-entrega-r-pida-colombia http://conniesdance.ning.com/profiles/blogs/flutamida-comprar-en-una-farmacia-en-linea-con-entrega-r-pida http://ibase45.net/blogs/3654/37440/comprar-generico-premarin-conjugated-estrogens-0-625mg-sin-rece http://se.integration-soundstrue.com/blogs/53/2332/purchase-cheap-chloramphenicol-250mg-online-buy-chloramphenic http://social.leembe.com/blogs/post/35301 http://www.vanzaar.com/blogs/post/2728 http://jawbite.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-gen-rico-calcitriol-mais-barato-pela http://www.godry.co.uk/profiles/blogs/propranolol-donde-puedo-comprar-ahora
14 oct 20:44
Răspunde | Votează email 0 email
Usiqi68
http://153.126.169.73/GaijinConcierge/index.php?qa=13118&qa_1=cheap-exerdya-generic-exerdya-india http://www.taffebook.com/blogs/1586/6848/comprar-generico-desmopresina-0-01mg-entrega-rapida-brasil-pr https://ikriate.me/blogs/290/6542/farmacia-en-linea-donde-comprar-tiotropio-de-calidad-comprar http://bygda.traktor.no/profiles/blogs/c-mo-realizar-un-pedido-sildora-50-mg-sin-receta-en-internet http://network-marketing.ning.com/m/blogpost?id=6410128%3ABlogPost%3A11350074 http://recampus.ning.com/profiles/blogs/coumaphene-en-ligne-achat-ou-acheter-du-coumadin-en-france-sans http://manchestercomixcollective.ning.com/profiles/blogs/comprar-meloxicam-mobic-pela-internet-brasil http://www.taffebook.com/blogs/1575/5254/ou-acheter-du-en-ligne-zovirax-acyclovir-baisse-prix-site-fiabl http://bioimagingcore.be/q2a/8525/o%26%23249-acheter-coumaphene-acheter-coumaphene-canada-cher http://neolatino.ning.com/profiles/blogs/alfuzosina-10-mg-onde-comprar-gen-rico-internet http://mcdonaldauto.ning.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-fluticasona-0-125-mg-gen-rico-com http://poemreader.ning.com/profiles/blogs/purchase-apo-levocarb-10-mg-online-cheap-apo-levocarb-10-mg http://ssbsavannah.ning.com/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-plavix-sin-receta-de-calidad http://www.ourfavoritebeers.com/blogs/post/65190 http://foodtube.net/profiles/blogs/farmacia-en-linea-donde-comprar-generico-aciclovir-sin-receta-1 http://opencu.com/profiles/blogs/buy-cheap-edegra-150-mg-cheap-edegra-online-with-prescription http://facebookhitlist.com/profiles/blogs/site-seguro-para-comprar-aygestin-norethindrone-acetate-gen-rico http://share.nm-pro.in/blogs/post/32463#sthash.umlXCUAR.FIyok3Ha.dpbs http://adrenalineprovinggrounds.ning.com/profiles/blogs/achat-securise-venlor-75-mg-recherche-venlafaxine-pas-cher http://cqa.aaua.edu.ng/index.php?qa=15869&qa_1=clomifencitrat-comprar-puerto-precio-clomifencitrat-generica http://www.prds66.fr/profiles/blogs/farmacia-online-donde-comprar-mometasona-5-mg
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
Fii primul care afla
cele mai importante stiri!
Aboneaza-te la newsletter-ul
ECONOMICA.NET!
Business la minut
Ultimele joburi adaugate
Abonare Newsletter »
Cele mai citite ştiri
  • 3h
  • 24h
  • 7z
  • 31z
CRACIUN 2018 EGIPT SHARM EL SHEIKH de la 668 euro CRACIUN 2018 EGIPT SHARM EL SHEIKH de la 668 euro
Marţi, 09 Octombrie 2018 15:51
REVELION 2019 CUBA de la 1670 euro REVELION 2019 CUBA de la 1670 euro
Marţi, 09 Octombrie 2018 14:41
Siteul ECONOMICA foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies. Află mai multe accesand POLITICA COOKIES X