Despăgubirea victimelor concurenţei neloiale, şi fără instanţă. OUG pentru implementarea directivei europene, până la 24 martie

România trebuie să implementeze Directiva europeană privind despăgubirea victimelor concurenţei neloiale până pe data de 24 martie 2017, iar ordonanţa de transpunere a fost finalizată de Consiliul Concurenţei, care a inclus în proiect şi posibilitatea ca despăgubirile să se acorde în baza deciziei de sancţionare a Consiliului, nu doar în instanţă.
Economica.net - mar, 28 feb. 2017, 11:07
Despăgubirea victimelor concurenţei neloiale, şi fără instanţă. OUG pentru implementarea directivei europene, până la 24 martie

‘România este în întârziere cu transpunerea Directivei. Noul termen primit de la Comisia Europeană este 24 martie 2017. Noi pregătisem ordonanţa de urgenţă, cu toate avizele, în luna decembrie a anului trecut. Nu s-a mai reuşit de către vechiul guvern aprobarea ordonanţei şi am reluat acum procedura. Nu ne aşteptăm la probleme, pentru că textele sunt văzute de funcţionari, inclusiv de cei din Ministerul Justiţiei, există acordul lor. Ordonanţa era co-iniţiată cu Ministerul Economiei şi, din moment ce nu sunt schimbări faţă de finalul anului trecut, mă aştept ca lucrurile să se mişte destul de repede’, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa PRIA Competition.

Potrivit acestuia, s-a optat pentru transpunerea directivei prin ordonanţă deoarece nu mai este timpul necesar pentru trecerea unui proiect de Lege prin Parlament, însă Guvernul va decide forma actului normativ.

În ceea ce priveşte modul în care urmează să fie despăgubite victimele concurenţei neloiale, Chiriţoiu a menţionat faptul că instanţele vor decide cuantumul despăgubirilor, dar pe baza dovezilor puse la dispoziţie de autoritatea de concurenţă.

‘Instanţele vor decide sumele cu care vor fi despăgubite victimele. Noi le vom pune la dispoziţie dovezile, le vom facilita o metodologie prin care să îşi calculeze pagubele, dar rămâne la decizia instanţei civile, nu cea de contencios administrativ, care judecă acele cazuri de concurenţă, să stabilească daunele’, a mai spus Chiriţoiu.

Mai mult, acesta a subliniat faptul că proiectul de act normativ conţine o prevedere potrivit căreia despăgubirile victimelor să poată fi incluse în deciziile Consiliului, astfel încât acestea să fie scutite să mai meargă la tribunal.

‘Am vrea ca, în plus faţă de Directivă, am propus şi a fost acceptat, ca în deciziile noastre să putem include mecanisme care să vizeze despăgubirea victimelor, să nu mai trebuiască omul să meargă în instanţă. Astfel, atunci când noi dăm o decizie, compania să accepte să despăgubească victimele şi să fie considerată o circumstanţă atenuantă. Deci să dăm companiei o reducere de amendă către stat cu condiţia ca ea să intre într-un proces de despăgubire a victimelor’, a explicat Chiriţoiu.

El a dat ca exemplu cazul în care a fost sancţionat operatorul de gaze din Otopeni pentru că a luat preţuri prea mari la conectarea la reţea. ‘Ca parte din sancţiune, ei şi-au luat angajamentul să dea înapoi oamenilor partea considerată de noi excesivă din preţul luat’, a spus Chiriţoiu.

Potrivit sursei citate, de despăgubiri vor putea beneficia atât companiile, pentru care va fi mai uşor să desfăşoare o acţiune în instanţă, dar şi consumatorii care vor putea acţiona individual sau în grupuri.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a mai spus că, în baza noii legislaţii, victimele vor avea la dispoziţie o bază mai clară pentru a cere despăgubiri. ‘Până acum, noi amendam firma, cu amenzi mari, care mergeau la buget’, a adăugat Chiriţoiu.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, participă marţi la conferinţa PRIA Competition, cel mai important eveniment dedicat reglementărilor de concurenţă, achiziţiilor publice şi ajutoarelor de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru a se concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică, a......
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane ...