Cioloş despre regionalizare: Consiliile judeţene ar putea dispărea. Judeţele s-ar putea contopi în regiuni

Premierul Dacian Cioloş a dat primele indicii despre reforma administraţiei publice la care lucrează Guvernul. Cioloş a vorbit despre o posibilă "regândire" a sistemului de impozite şi taxe locale şi a dat ca exemplu impozitul pe proprietate, despre care a spus că "poate fi analizată trecerea la un sistem de impozitare bazat pe valoarea de piaţa a imobilelor şi nu pe baza amplasării lor", scrie Hotnews. Premierul a relansat dezbaterea despre regionalizare: el a vorbit despre ineficienţa actualelor judeţe şi a dat ca posibilă soluţie crearea a opt regiuni, cu eliminarea actualelor consilii judeţene.
Economica.net - lun, 22 feb. 2016, 11:04
Cioloş despre regionalizare: Consiliile judeţene ar putea dispărea. Judeţele s-ar putea contopi în regiuni

Cioloş a vorbit despre cele mai mari trei probleme ale administratiei locale din Romania:

– fragmentarea administratiei publice locale, in special in mediul rural, dar si la nivel regional;

– probleme serioase de coordonare si integrare a diferitelor programe de dezvoltare, finantate din fonduri nationale sau europene, la toate nivelurile: local, judetean, regional, national;

– problema resurselor financiare pe care le are la dispozitie administratia publica locala: venituri proprii reduse – multe autoritati locale se bazeaza aproape exclusiv pe diferitele tipuri de transferuri.

Printre solutiile enuntate de premier la problema fragmentarii administratiei locale se numara impunerea prin lege a comasarii/fuziunii intre diverse entitati astfel incat sa nu mai existe „entități ce furnizează servicii publice la mai puțin de 3000/5000 de locuitori”.

‘Avem multe unităţi administrativ-teritoriale sărace, cu populaţie foarte redusă, cu cheltuieli de funcţionare mari, fără resurse şi care nu pot oferi populaţiei decât servicii publice de o calitate scăzută şi cu costuri foarte mari’, a explicat Dacian Cioloş.

El a remarcat prezenţa aceluiaşi fenomen de fragmentare şi la nivel regional, scrie Agerpres.

‘Consiliile judeţene îşi urmăresc în general strict funcţiile şi interesele teritoriale, sunt unităţi administrativ-teritoriale prea mici pentru a impulsiona decisiv dezvoltarea economică într-o anumită zonă. Consiliile de dezvoltare regională, la rândul lor, nu reuşesc să îşi îndeplinească menirea pentru care au fost create, în aceste condiţii de abordare teritorială fragmentară. În al doilea rând, avem probleme serioase de coordonare şi integrare a diverselor programe de dezvoltare finanţate din fonduri naţionale sau fonduri europene, la toate nivelurile: local, judeţean, regional sau naţional’, a spus Cioloş.

Prim-ministrul a adăugat că eforturile şi resursele se împart ‘pe o mulţime de proiecte izolate, necorelate’, al căror efect asupra dezvoltării economice şi edilitare este limitat, din cauza calităţii scăzute sau a lipsei consumatorilor sau utilizatorilor în multe zone.

‘Acest lucru se întâmplă în cazul drumurilor sau al sistemelor de apă, de canalizare sau chiar din punct de vedere al unor şcoli. Această problemă este legată atât de modul în care au fost elaborate programele de investiţii din fonduri naţionale sau europene, cât şi de coordonarea deficitară la nivel regional sau local, determinând în special fragmentare şi lipsa obişnuinţei şi reflexului de a lucra împreună’, a explicat Cioloş.

Premierul a atras atenţia şi asupra faptului că pe viitor concurenţa în cazul accesării fondurilor europene va fi din ce în ce mai mare.

‘Trebuie să ne gândim şi la perspectiva de după 2020, când filosofia programelor europene va pune un accent major pe dezvoltarea de proiecte competitive, trebuie să fim pregătiţi pentru această provocare, să avem o administraţie locală şi regională cu o capacitate administrativă şi financiară adecvată’, a precizat prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale în primul trimestru din acest an, potrivit datelor prezentate azi de......
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
În principalele zone turistice din Italia sunt luate măsuri împotriva supraaglomerării
Veneţia a devenit joi primul oraş din lume care a introdus un sistem de plată pentru vizitatori în cadrul unui experiment ...
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, ...
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...