Coface: Exporturile României au crescut anul trecut cu 12% faţă de 2012, dar persistă riscurile comerciale

Exporturile româneşti au consemnat o creştere de 12% în 2013 faţă de anul anterior, după o relativă stagnare în 2012, însă această creştere nu este suficientă pentru eliminarea tuturor riscurilor comerciale, potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă Coface.
Economica.net - mar, 25 mart. 2014, 11:34
Coface: Exporturile României au crescut anul trecut cu 12% faţă de 2012, dar persistă riscurile comerciale

‘După o relativă stagnare în anul 2012, exporturile au înregistrat în 2013 un avans anual de 12%. Cu toate acestea, companiile exportatoare româneşti prezintă riscuri comerciale semnificative, care se pot răsfrânge mai departe asupra partenerilor de afaceri locali’, se arată în comunicat.

Exporturile au reprezentat unul dintre principalii factori care au susţinut creşterea economică din ultima perioadă, spun oficialii Coface.

‘Revirimentul acestora este specific ţărilor în curs de dezvoltare într-o perioadă post criză, când cererea dinspre ţările dezvoltate cunoaşte o schimbare de structură. Mai exact, într-o perioadă de criză, consumatorii au tendinţa generală de înlocuire a bunurilor superioare sau de lux cu produse inferioare, mai ieftine sau cu o valoare adăugată mai mică. Acest specific a marcat şi evoluţia exporturilor româneşti pe parcursul anului 2013, în condiţiile în care acestea au fost puternic dependente de industria auto, iar destinaţiile au fost cu precădere în ţările dezvoltate. Astfel, după o relativă stagnare în anul 2012, exporturile au înregistrat în 2013 un avans anual de 12% (creştere reală, serie brută), devansând importurile care au crescut cu doar 2%’, potrivit comunicatului.

Coface a selectat un eşantion de 400 de companii, reprezentând cei mai importanţi exportatori autohtoni (în funcţie de cifra de afaceri totală înregistrată în anul 2012).

Dintre cele 400 de companii din eşantionul analizat, 20 şi-au întrerupt deja activitatea pe parcursul anului 2013.

La cererea partenerilor de afaceri, Coface a analizat pe parcursul anului 2013, 350 de companii dintre cele 400 considerate.

S-a constatat că 40% dintre firmele analizate au un risc de insolvenţă mare sau peste medie, iar 30% dintre acestea nu efectuează plăţile conform condiţiilor contractuale.

Pentru 30% dintre aceste companii, Coface nu recomandă expunere de credit comercial (plata la termen).

‘Contribuţia exporturilor în economia românească în anul 2013 a fost extrem de importantă şi va juca un rol semnificativ şi în 2014, dar o creştere a volumului exporturilor cu 12% nu este însă suficientă, deoarece se înregistrează o tendinţă mai mare de încasare târzie a facturilor de la partenerii externi, ce se transpune pe un efort mai mare de finanţare din partea furnizorilor. În orice business, nu doar creşterea cifrei de afaceri este importantă, ci în egală măsură, şi încasarea la timp a facturilor şi plata furnizorilor; tocmai în acest sens nevoia de informare asupra partenerilor externi joacă un rol critic în succesul exporturilor româneşti.’, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.

Te-ar mai putea interesa și
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, într-un efort de a ţine sub control......
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, ...