Consiliul Patronatelor Bancare din România, despre conversia creditelor: Legea este neconstituţională

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), ale cărui cinci bănci membre deţin peste o treime din activele întregului sistem bancar din România, îşi exprimă îngrijorarea faţă de adoptarea proiectului de lege privind conversia împrumuturilor în franci elveţieni la cursul de la data acordării creditelor şi va întreprinde toate demersurile pentru a sesiza autorităţilor aspectele de neconstituţionalitate ale acestei legi.
Economica.net - mar, 18 oct. 2016, 14:49
Consiliul Patronatelor Bancare din România, despre conversia creditelor: Legea este neconstituţională

„CPBR, la fel ca si in cazul adoptarii Legii Darii in Plata, va intreprinde toate demersurile pentru a sesiza autoritatilor in drept ceea ce constituie, in opinia noastra, aspectele de neconstitutionalitate ale acestei legi, printre care mentionam aplicarea retroactiva, lipsa de previzibilitate si ingerintele asupra dreptului de proprietate al unora dintre institutiile de credit. Aceste premise creeaza, din nou, un precedent periculos declansat de motivatii false, se situeaza impotriva legislatiei europene in domeniu, insa induc si hazard moral printre diferitele categorii de debitori, consecintele unei asemenea legi putand genera costuri imense, atat materiale cat si de predictibilitate”, se arată într-un comunicat al CPBR.

Citeşte şi: Legea conversiei creditelor în franci elveţieni la cursul istoric, adoptată de Parlament

Consiliul spune că „a susţinut in mod repetat ca bancile sale membre sunt de acord asupra necesitatii masurilor de sprijin a consumatorilor supra-indatorati afectati de evolutiile economice si financiare globale, mai ales a celor care au contractat credite pentru a-si achizitiona un imobil in care locuiesc, insa orice astfel de masuri trebuiesc intreprinse de o maniera sustenabila atat economic cat si legal, inclusiv constitutional si fara a afecta pe termen mediu si lung mediul investitional si social din Romania. In acest sens, CPBR a propus comisiilor de specialitate ale Parlamentului Romaniei crearea unui Grup de Lucru inter-institutional cu reprezentanti din toate zonele de interes – inclusiv din partea consumatorilor – care  a ajute la identificare corecta a cazurilor de supraindatorare si a analiza premisele necesare extinderii solutiilor comerciale bilaterale implementate de catre numeroase institutii bancare din Romania prin care a fost deja posibila reducerea poverii financiare a sute de mii de consumatori”.

CPBR, in apelurile sale adresate membrilor Parlamentului Romaniei, a subliniat faptul ca dincolo de interesele particulare si pe termen scurt ale unor consumatori, orice masuri gandite la nivel de portofoliu de credite trebuie sa fie bine fundamentate si analizate astfel incat sa se evite dezechilibre pe piata creditarii si chiar si intre debitorii bancilor. In mod special dorim sa atragem atentia asupra pericolului de a crea, pe de o parte, inechitati intre consumatorii care nu-si mai pot rambursa creditele si cei care nu mai doresc sa si le achite, iar pe de alta parte o inegalitate vadita intre clientii care au ales creditele in RON, la dobanzi ridicate dar fara risc valutar, si clientii care au ales creditele in valuta, cu dobanzi mai mici dar cu risc valutar. 

„Ne exprimam speranta ca autoritatile in drept de a sesiza Curtea Constitutionala vor uza de aceste prerogative, pentru a evita consecinte ce vor afecta atat bancile cat si consumatorii prin deteriorarea situatiilor financiare ale celor dintai, care se vor rasfrange asupra capacitatii de creditare ale celor din urma, cat si prin scaderea nivelului de predictibilitate legislativa si deci a scaderii atractivitatii Romaniei ca destinatie de investitii in general”, se mai precizează în comunicat.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 248 de voturi ‘pentru’, proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elveţieni.

Potrivit proiectului de lege, creditele în franci elveţieni se convertesc în lei la cursul de la data încheierii contractului. Conversia se realizează prin act adiţional. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credinţe şi diligenţele profesionale, astfel încât obligaţiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator.

Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a arătat că proiectul spune de asemenea că, ‘la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elveţieni pot să revină la contractul în franci elveţieni şi vor efectua conversia în condiţiile prezentei legi’ iar ‘sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elveţieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adiţional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit’.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.

Te-ar mai putea interesa și
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor și companiilor, ca urmare a pagubelor produse bunurilor și......
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Dacia a deschis, de astăzi, comenzile pentru noul Spring
Varianta facelift a modelului Dacia Spring, cu modificări majore de design și tehnologie, poate fi comandată începând ...
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
Economia Greciei creşte susţinut după un deceniu de probleme
 În urmă cu un deceniu, Grecia era în mijlocul unei crize a datoriilor devastatoare, marcată de ani de austeritate, ...