Consumul de electricitate, încetinire şi în septembrie. Doar firmele au consumat mai mult în 2016

Consumul de energie electrică din România a crescut în primele nouă luni ale acestui an cu 4% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 40,9 terawatt-oră (TWh), avansul fiind susţinut doar de cererea mai mare a companiilor, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţionale de Statistică (INS), scrie News.ro.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 08:08
Consumul de electricitate, încetinire şi în septembrie. Doar firmele au consumat mai mult în 2016

În primele opt luni, consumul total de electricitate din România înregistrase un avans mai accelerat, de 4,3% faţă de perioada echivalentă din 2015, până la 36,5 TWh, după o creştere de 9,2% în primele şapte luni.

În 2015, consumul final de electricitate din România a fost de 52,56 TWh, în creştere cu 6% faţă de 2014, la o producţie totală de 65,6 TWh.

Statisticile oficiale arată că, în acest an, doar firmele şi-au mărit consumul de energie electrică, în timp ce autorităţile locale au făcut economii la iluminatul public, iar consumul populaţiei a crescut nesemnificativ.

„Consumul final de energie electrică în această perioadă, a fost de 40.869,1 milioane KWh, cu 4,0% mai mare faţă de perioada corespunzătoare a anului 2015; iluminatul public a înregistrat o scădere cu 1,6%, iar consumul populaţiei a crescut cu 0,7%”, se preciează în comunicatul INS.

Cererea de electricitate din partea companiilor a fost singura care a tras în sus piaţa, cu un consum total de 31,52 TWh în primele nouă luni, cu 5,1% mai mare comparativ cu perioada echivalentă a anului trecut.

Ritmul de creştere a încetinit puternic în august şi în septembrie, în condiţiile în care, după primele şapte luni, consumul companiilor avansase cu 11,8%.

Consumul de energie electrică al populaţei a crescut cu 0,7%, până la 8,93 TWh, iar consumul pentru iluminat public a scăzut cu 1,6% în perioada ianuarie-septembrie, până la 0,42 TWh.

Exprturile de electricitate ale României au scăzut în primele nouă luni cu 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, până la 6,1 TWh.

Producţia de energie electrică a fost, în primele nouă luni ale acestui an, de 48,35 TWh, în scădere cu 0,4% faţă de perioada echivalentă din 2015, din care 18,68 TWh din termocentrale clasice, 15,18 TWh în hidrocentrale, 8,27 TWh în centrala nucleară de la Cernavodă şi 4,61 TWh în parcurile eoliene.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Carburanții s-au ieftinit din nou azi în România, mai ales motorina. Partea mai puțin bună a unei vești bune
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus și azi prețul carburanților, mai mult pe cel al motorinei, combustibilul cel mai consumat din România. Deși este o......
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja de la PNL (surse)
Alegeri Bucureşti – Coaliţia merge cu candidaturi separate pentru Primăria Capitalei. Firea din partea PSD şi Burduja ...
Coaliţia a decis luni seara să meargă cu candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi ...
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în 2023. De ce trebuie să te ferești ca să nu autorizezi o fraudă
Valoarea medie a fraudelor autorizate de către posesorii de carduri Revolut a fost de 619 lire sterline (3.570,2 lei) în ...
În 2023, sistemele antifraudă ale băncii digitale Revolut au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline, ...
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
Medicover capitalizează cu peste 27 de milioane de lei Iowemed care are două policlinici în judeţul Constanţa
ABC Medicover Holdings din Olanda majorează capitalul social al firmei Iowemed cu 27,3 milioane de lei, conform unei decizii ...