Creanţele administraţiei publice au crescut la 25,5% din PIB, în trimestrul I

Creanţele financiare ale sectorului "Administraţii publice", exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au crescut cu 0,3 puncte procentuale (pp), ajungând la valoarea de 25,5% din PIB, potrivit unui document al Băncii Naţionale a României (BNR).
Economica.net - mar, 11 iul. 2017, 12:04
Creanţele administraţiei publice au crescut la 25,5% din PIB, în trimestrul I

Conform documentului, deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au majorat cu 0,2 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 9,9% din PIB.

Depozitele administraţiei publice au crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 8,3% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,3% ca pondere în PIB.

Angajamentele financiare ale sectorului „Administraţii publice” s-au menţinut aproximativ la acelaşi nivel ca pondere în Produsul Intern Brut, atingând un nivel de 45,2%. Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au crescut cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 29% din PIB. Atât în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt, cât şi pentru titlurile pe termen lung, se constată creşteri pe seama noilor emisiuni de titluri (într-un ritm mai accelerat decât răscumpărarea de titluri pe fiecare tip de scadenţă).

Datoriile comerciale au crescut cu 0,3 puncte procentuale, până la 7,4% din PIB. Împrumuturile au scăzut cu 0,9 puncte procentuale, reprezentând 8,2% din PIB la finele trimestrului I 2017, evoluţie datorată rambursărilor faţă de terţi.

De asemenea, datele BNR arată că sectorul „Administraţii publice” a înregistrat un necesar de finanţare în ambele trimestre analizate, respectiv 0,2% din PIB în trimestrul I 2017 şi 0,6 % din PIB în trimestrul I 2016.

Subsectorul „Administraţia centrală” a înregistrat un necesar de finanţare atât în trimestrul I 2017 (1% din PIB), cât şi în trimestrul I 2016 (0,9% din PIB).

„Administraţiile locale” au avut o capacitate de finanţare de 0,7% din PIB în trimestrul I 2017, cu 0,4 pp mai mult faţă de trimestrul I 2016.

„Administraţiile de securitate socială” au avut o capacitate de finanţare în trimestrul I 2017 (0,1% din PIB), precum şi în trimestrul I 2016 (0,002% din PIB).

Te-ar mai putea interesa și
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului Robert Fico este pozitiv – ministrul slovac al Sănătății
Pronosticul privind starea de sănătate a premierului slovac Robert Fico după tentativa de asasinat "este pozitiv", a anunţat sâmbătă ministrului slovac al Sănătăţii, informează agenţiile......
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro pentru securizarea și întărirea frontierei sale estice
Polonia va investi peste 2 miliarde de euro în securizarea şi întărirea frontierei sale estice, care este de asemenea ...
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Emmanuel Macron recomandă orașul bulgar Varna printre destinațiile turistice de top
Oraşul bulgar Varna (de la Marea Neagră) se numără printre destinaţiile europene de top pe care preşedintele francez ...
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ziua în care este organizată „Noaptea Muzeelor”
Angajații din Cultură ies în stradă astăzi și vor protesta în fața Ministerului Culturii și a Guvernului chiar în ...
Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel ALFA a anunțat că va ...