Creditorii vor decide modalitatea de vânzare a Oltchim. A fost notificată şi Comisia Europeană

Decizia şi modalitatea de vânzare a combinatului Oltchim au fost stabilite în cadrul reorganizării judiciare, iar cei care au decis sunt creditorii, Comisia Europeană fiind notificată în legătură cu acest proces şi cu paşii stabiliţi, precizează reprezentaţii Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.
Economica.net - sâm, 27 aug. 2016, 13:58
Creditorii vor decide modalitatea de vânzare a Oltchim. A fost notificată şi Comisia Europeană

‘ Având în vedere că Oltchim este în insolvenţă, societatea este administrată de către consorţiul Rominsolv-BDO, în calitate de administrator judiciar şi nu de MECRMA, ca acţionar majoritar. Decizia şi modalităţile de vânzare au loc în cadrul reorganizării judiciare iar cei care decid sunt creditorii. Pentru a realiza cu succes vânzarea companiei şi a maximiza veniturile a fost aleasă varianta care oferă potenţialului cumpărător siguranţa juridică, în conformitate cu măsurile prevăzute expres de forma actuală a planului de reorganizare şi a constrângerilor suplimentare derivate din cerinţele legate de reglementările în materie de ajutor de stat. Astfel, a fost aleasă varianta vânzării pachetelor de active. Anunţul intrării în etapa de primire a ofertelor din partea investitorilor interesaţi pentru pachetele de active a fost făcut de către companie în cursul acestei săptămâni’, se menţionează în precizarea MECRMA.

Reprezentaţii ministerului au un dialog constant cu cei ai CE, pentru a oferi un sprijin administratorului judiciar în vedere maximizării şanselor de vânzare a combinatului.

‘MECRMA dialoghează constant cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru a oferi sprijin administratorului judiciar de a maxima şansele de vânzare Oltchim, pentru a salva partea viabilă şi a păstra locurile de muncă. În acest sens, Comisia Europeană a fost notificată de către partea română cu privire la decizia modalităţii de vânzare şi a paşilor stabiliţi în proces’, mai spun reprezentanţii ministerului, subliniind că vânzarea pe pachete de active a societăţii Oltchim nu a fost impusă de CE.

În aprilie 2016, Comisia Europeană a deschis investigaţia cu privire la trecutul Oltchim, cercetarea având ca principal obiectiv legalitatea acordării ajutorului de stat primit de companie în perioada 2012-2013. Demersul Comisiei a venit în contextul în care Oltchim era ‘în etapa premergătoare stabilirii modalităţilor de vânzare, cum de altfel, părţile implicate au decis la întocmirea planului de reorganizare’.

MECRA a anunţat, săptămâna aceasta, printr-un comunicat de presă, că Oltchim Râmnicu Vâlcea este scos la vânzare prin nouă pachete de active, iar ministrul Economiei, Costin Borc, se aşteaptă ca, până la finele anului, compania să aibă o ofertă angajantă.

‘Mi-am stabilit printre priorităţi, încă de la începutul mandatului meu, Oltchim. (…) Compania şi-a anunţat intenţia de vânzare prin pachete de active şi sper ca, până la finalul anului, Oltchim să aibă o ofertă angajantă. Deşi este în insolvenţă, situaţia financiară a SC Oltchim SA s-a îmbunătăţit, ceea ce ne dă speranţă în găsirea unui investitor, deci pentru un viitor sustenabil al activităţilor economice ale companiei, în condiţii de piaţă’, a declarat Borc, citat în comunicat.

El a subliniat că menţinerea activităţii industriale în zona Râmnicu Vâlcea şi păstrarea locurilor de muncă sunt prioritare.

‘Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri sprijină transparenţa procesului de vânzare, poartă în continuare un dialog deschis cu Comisia Europeană pentru clarificarea problemelor vechi ale SC Oltchim SA, ceea ce va oferi siguranţă juridică potenţialului investitor’, au mai spus reprezentanţii ministerului.

Potrivit unui anunţ al Oltchim, remis marţi Bursei de Valori Bucureşti, ‘Oltchim va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor societăţii, grupate în mai multe pachete, în acest moment avându-se în vedere de către societate nouă astfel de pachete de active’.

Părţile interesate sunt invitate să depună scrisori de intenţie până la data de 30 septembrie 2016 pentru oricare dintre pachete, inclusiv pentru toate.

Selecţia cumpărătorului sau cumpărătorilor se va face pe baza valorii economice a ofertei, procesul de selecţie fiind estimat a se finaliza până la sfârşitul anului 2016.

‘Deşi societatea este în insolvenţă, veniturile acesteia şi EBITDA au depăşit estimările din planul de reorganizare, fiind înregistrate venituri de 170,2 milioane de euro şi EBITDA ajustată de 17,7 milioane de euro în anul 2015. Totodată, veniturile şi EBITDA ajustată ale societăţii sunt aşteptate a se ridica la 176,5 milioane de euro, respectiv 23,9 milioane de euro la sfârşitul anului 2016’, se mai arată în anunţul Oltchim.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...