Criza oţelului: principalii producători nu au reuşit să ajungă la un acord privind supracapacităţile de producţie

China şi alţi producători importanţi de oţel nu au reuşit luni să adopte măsuri pentru a rezolva criza globală cu care se confruntă industria oţelului, din cauza divergenţelor privind cauzele supracapacităţilor de producţie, transmite Reuters.
Economica.net - mar, 19 apr. 2016, 06:48
Criza oţelului: principalii producători nu au reuşit să ajungă la un acord privind supracapacităţile de producţie

Miniştri şi oficiali din 30 de ţări s-au întâlnit luni la Bruxelles, la iniţiativa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), pentru a încerca să rezolve excesul de producţie, dar singura concluzie a fost că problema trebuie rezolvată într-un mod structural şi rapid, scrie Agerpres.

Reprezentanţii SUA au dat vina pe China pentru eşecul negocierilor, apreciind că Beijingul trebuie să acţioneze în cazul supracapacităţilor de producţie sau s-ar putea confrunta cu posibile acţiuni comerciale din partea altor state.

‘În cazul în care China nu ia măsuri concrete pentru a-şi reduce supracapacităţile de producţie, mai ales în sectorul oţelului, atunci problemele structurale fundamentale din industrie se vor menţine şi guvernele afectate – inclusiv în SUA – nu vor avea alternativă decât adoptarea unor acţiuni comerciale, pentru a evita efectele negative asupra industriilor lor interne şi asupra angajaţilor’, a afirmat secretarul de stat pentru Comerţ al SUA, Penny Pritzker.

Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a insistat că guvernele nu ar trebui să acorde subvenţii care să menţină funcţionarea fabricilor care nu sunt viabile, iar firmele controlate de stat ar trebui să se supună reglementărilor din sectorul privat.

Adjunctul ministrului Comerţului din China, Zhang Ji, a declarat că ţara sa a a redus cu 90 de milioane de tone capacitatea de producţie şi intenţionează să o diminueze cu încă 100-150 milioane de tone.

Piaţa chineză se confruntă cu o supraofertă de oţel, în condiţiile în care încetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea internă de oţel, astfel că acesta este vândut pe pieţele mondiale la preţuri de dumping. Potrivit experţilor, China, responsabilă pentru jumătate din producţia mondială de oţel, se confruntă în prezent cu o supraproducţie de 340 milioane de tone, adică dublu faţă de cantitatea de oţel produsă anual în Uniunea Europeană.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...