Cum arată reţeta electronică şi ce trebuie să ştii despre ea

De la 1 iulie 2012, medicii de familie sunt obligaţi să prescrie pe reţetă electronică. Dar abia la 1 ianuarie 2013, medicii de familie vor renunţa definitiv la reţeta pe hârtie. Medicii au la dispoziţie intervalul iulie-ianuarie să se acomodeze cu reţeta electronică. ECONOMICA.NET îţi spune când, în ce situaţii poate medicul să prescrie pe hârtie şi cum arată reţeta electronică.
Cristina Şomănescu - lun, 04 iun. 2012, 13:04
Cum arată reţeta electronică şi ce trebuie să ştii despre ea

Reţeta electronică este un fişier care se traduce pe ecranul calculatorului într-o imagine similară cu cea a reţetei pe hârtie, explica Dorin Ionescu, fost director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Implementarea reţetei electronice va începe la 1 iulie 2012, dar abia la 1 ianuarie 2013 medicii vor fi obligaţi să prescrie exclusiv pe reţetă electronică. Practic, la 1 ianuarie 2013 se va renunţa definitiv la reţeta clasică, pe hârtie. În această perioadă, adică între iulie 2012 şi ianuarie 2013, cele două formate ale reţetei, pe hârtie şi electronic, vor coexista.
„Până la sfârşitul anului în curs va fi o perioadă de acomodare cu noua formă de prescriere, timp în care prescrierea clasică pe hârtie autocopiantă va coexista cu cea pur electronică, varianta online”, precizează Marius Octavian Filip, director general adjunct la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, într-un comunicat al Casei (CASMB).

Medicul de familie poate prescrie folosind reţeta pe hârtie când nu are conexiune la internet, curent sau nu e la cabinet şi scrie reţeta la domiciliul pacientului.
Dacă medicul prescriptor este online, atunci va prescrie electronic. Dacă nu are conexiune la internet sau curent electric sau face prescrierea la domiciliul pacientului, atunci va folosi formularul clasic, autocopiant în trei exemplare, se mai precizează în comunicatul Casei Bucureşti.

Toate reţetele medicale prescrise offline trebuie introduse în sistem, până cel târziu în ultima zi a lunii în care s-a făcut prescrierea offline. E optimă raportarea lor prin conectarea la sistemul CNAS (prin internet), mai spune CASMB.

Medicii nu trebuie să facă cheltuieli suplimentare pentru a putea prescrie pe reţeta electronică.
Nu e nevoie de aparatură specială care să faciliteze prescrierea reţetei electronice. Prescrierea se face pe calculator, printarea va necesita o imprimantă iar transmiterea online presupune o conexiune la internet, se mai spune în comunicatul CASMB.

Vezi aici comunicatul CASMB cu lămuririle aduse medicilor de familie despre reţeta electronică.

Citeşte şi Handicapul reţetei electronice care va fi folosită de la 1 iulie.

Te-ar mai putea interesa și
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs căutat în disperare de constructori: garanții pentru stat. Consilier al lui Obama, în spatele firmei
O altă firmă din Bulgaria se ridică, cu „numărul doi” din Euroins România în conducere. Țintește un produs ...
Cyber Level Ins, un broker de asigurări înregistrat în Bulgaria și legat direct de liderul pieței de asigurări RCA de la sud de Dunăre, Lev Ins, a început să fie foarte dinamic pe piața......
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 miliarde de dolari (Video)
Erdogan, la întâlnirea cu Ciolacu: Scopul nostru este să ajungem la schimburi comerciale bilaterale în valoare de 15 ...
Preşedintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că volumul total al schimburilor comerciale româno-turce ...
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenția de presă americană Associated Press a anunțat astăzi că Israelul i-a întrerupt transmisia video din Gaza
Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a anunţat marţi că transmisiunea sa video în direct din Gaza a fost ...
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a început în apropiere de granița cu Ucraina efectuarea de exerciții militare cu arme nucleare tactice
Armata rusă a anunţat marţi că a început în apropiere de granița cu Ucraina exerciţii militare privind utilizarea ...