Cum reuşeşte Venezuela să transforme bancnote nefolositoare în aur

Cele mai reuşite operaţiuni financiare desfăşurate de Venezuela în ultimii ani nu s-au derulat pe Wall Street, ci în taberele improvizate de mineri din regiunile din sudul ţării, unde un număr de aproximativ 300.000 de căutători de aur au început să extragă pământ conţinând aur din exploataţii artizanale comparabile cu cele din secolul 19, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 11 feb. 2019, 14:10
Cum reuşeşte Venezuela să transforme bancnote nefolositoare în aur

Muncind cu târnacopul şi lopata, aceşti mineri amatori au furnizat Guvernului condus de preşedintele Nicolas Maduro o cantitate de aproape 17 tone de metal preţios în valoare de aproximativ 650 milioane de dolari, arată cele mai recente date ale Băncii Centrale a Venezuelei. Astfel, Guvernul de la Caracas a găsit o sursă de aur cu care poate plăti importurile de hrană şi de medicamente. Pe de altă parte, pentru aurul lor, minerii artizanali sunt plătiţi cu bolivari, bancnote venezuelene practic nefolositoare în condiţiile în care sunt afectate de o inflaţie de 10 milioane de procente, ceea ce înseamnă că moneda venezueleană se depreciază de la o oră la alta.

Jurnaliştii de la Reuters au intervievat zeci de persoane implicate în acest proces care începe din minele din junglă, trece pe la Banca Centrală din Caracas şi rafinăriile de aur pentru a ajunge la exportatorii de alimente de peste hotare. Ceea ce rezultă este imaginea unui experiment disperat de politică industrială de tip laissez-faire al conducerii socialiste a Venezuelei. În timp ce sectorul minier oficial al Venezuelei a fost decimat de naţionalizare, Maduro a permis prospectorilor amatori să extragă minereu de aur practic fără nicio reglementare sau investiţie a statului.

Unul dintre aceşti prospectori este Jose Aular, un adolescent care munceşte 12 ore pe zi cărând saci de pământ la o mică instalaţie de rafinare care utilizează mercur toxic pentru a extrage câteva grame de metal preţios. „Guvernul ştie ce se întâmplă în aceste mine şi profită. Aurul nostru ajunge în mâinile lor”, spune Aular.

Maduro a primit un ajutor crucial din partea omologului turc, Tayyip Erdogan. Venezeula vinde cea mai mare parte din aurul său către rafinăriile din Turcia, iar sumele rezultate sunt utilizate pentru a plăti pentru importurile de produse de consum, susţin surse din apropierea acestui comerţ. Pastele şi laptele praf turcesc au devenit produse de bază în programele de alimente subvenţionate ale lui Maduro, iar schimburile comerciale bilaterale au crescut de opt ori în ultimul an.

Chiar dacă acest comerţ cu aurul venezuelean este unul minor pe pieţele internaţionale, SUA utilizează sancţiuni şi intimidări pentru a-l opri pe Nicolas Maduro să profite de aurul ţării sale pentru a rămâne la putere. Administraţia Trump presează Marea Britanie să nu elibereze rezerve de aur în valoare de 1,2 miliarde dolari pe care Venezuela le-a stocat la Banca Angliei, iar recent au avertizat şi alţi potenţiali cumpărători externi să renunţe la aceste achiziţii.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...