Cum se apără de riscul valutar Mark Mobius, marele şef de la Fondul Proprietatea

Printre răspunsurile pe care Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, le dă, periodic, la întrebările care i se pun, din toată lumea, pe pagina sa LinkedIn, s-a numpărat recent şi unul despre protecţia împotriva riscului valutar a unui portofoliu de acţiuni de pe mai multe pieţe. Mark Mobius este supranumit "guru al pieţelor emergente" şi vine deseori şi la Bucureşti, unde firma pe care o conduce administrează Fondul Proprietatea (FP).
Economica.net - Dum, 23 mart. 2014, 13:00
Cum se apără de riscul valutar Mark Mobius, marele şef de la Fondul Proprietatea

Guru Mark Mobius, şeful suprem de la Fondul Proprietatea (FP) şi expert în plasamentele pe pieţele emergente, contribuie la administrarea multor fonduri de investiţii cu active de sute de miliarde de dolari.

Cum reduceţi fluctuaţiile valutare dramatice din portofoliul dumneavoastră?” sună una dintre întrebările care i-au fost puse pe pagina sa de LinkedIn.

Iată ce a răspuns Mark Mobius:

„Încercăm să folosim fluctuaţiile valutare în folosul nostru. De exemplu, dacă o companie este exportatoare şi are costurile în moneda locală, dar încasează exporturile în dolari SUA, sau în alte valute, am putea încerca să profităm de deprecierea monedei locale, prin cumpărarea acţiunilor companiei respective.

Am putea folosi ceea ce se numeste, protecţie naturale (natural hedge), prin evaluarea valutelor pe termen lung, pe baza puterii paritare de cumpărare, care este o ajustare necesară a cursurilor valutare, astfel încât acestea să reflecte puterea de cumpărare a fiecărei valute.

Astfel că, de obicei nu folosim instrumente derivate de acoperire împotriva riscului valutar (hedging). Structura obişnuită a unui portofoliu (de palsamente pe pieţe derivate, n.r.) conţine mai mult de 20 de valute şi, acolo unde sunt disponibile derivate pe anumite valute, operaţiunile de hedging costă la fel de mult ca devalorizarea portofoliului însăşi.

Totodată, pentru multe din valutele minore de pe pieţele emergente, nici nu există instrumente derivate. Analizăm cu prudenţă toate monedele din tooate ţările în care investim cu un economist care, împreună cu un analist local, face prognozele valutare. Aceste prognoze sunt folosite apoi în toate modelele de analiză”, a scris Mark Mobius în răspunsul la una dintre întrebările care i-au fost adresate pe LinkedIn.

„Există, desigur, o mare volatilitate pe piaţa valutară. Unele monede s-au apreciat faţă de dolar, în vreme ce altele s-au depreciat. Credem că am evaluat impactul valutar în evaluarea companiilor în care am investit. În unele cazuri, o depreciere valutară ar putea fi pozitivă pentru anumite companii.

De pildă, o depreciere a rupiei indiene a fost bună pentru companiile de outsourcing IT, de vreme ce veniturile lor sunt în dolari sau în euro, iar costurile în rupii. Preţul acţiunilor acestor companii s-a apreciat în dolari sau în euro.
Prin urmare, întreaga noastră abordare valutară constă în evaluarea monedelor în corelare cu impactul pe care acestea îl au asupra unor anumite companii şi asupra valorii acţiunilor lor, după care luăm deciziile în funcţie de dinamica impactului potenţia”, a conchis Mark Mobius.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...