Curtea Supremă: Guvernul britanic trebuie să consulte parlamentul înaintea declanşării Brexitului

Curtea Supremă a Marii Britanii a decis că guvernul trebuie să ceară acordul Parlamentului în cazul invocării Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona în cazul ieşirii din uniunea Europeană, informează Reuters.
Economica.net - mar, 24 ian. 2017, 09:53
Curtea Supremă: Guvernul britanic trebuie să consulte parlamentul înaintea declanşării Brexitului

Instanţa supremă a respins marţi cu majoritate de voturi apelul guvernului britanic depus în urma deciziei Înaltei Curţi de la Londra.

Judecătorii au anunţat că orice tip de legislaţie cu privire la Brexit trebuie să fie discutată de Parlament.

‘Referendumul este foarte important din punct de vedere politic, dar documentul pe baza căruia a fost convocat nu precizează şi ce se întâmplă după vot’, a spus preşedintele Curţii Supreme, David Neuberger. ‘Aşa că orice schimbare a legislaţiei pentru ca decizia de la referendum să intre în vigoare trebuie făcut conform constituţiei nescrise, adică printr-o decizie a Parlamentului’.

De asemenea, Curtea Supremă a decis că guvernele Scoţiei şi Irlandei de Nord nu trebuie să îşi dea consimţământul în cazul demarării Brexitului.

Purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a anunţat că decizia curţii nu schimbă planurile prim-ministrului de a declanşa Articolul 50 şi că membrii Parlamentului au indicat că nu vor impiedica procesul de părăsire a UE.

Liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbin, a declarat că nu va căuta să pună piedici în calea deciziei guvernului de a invoca Articolul 50, însă cu siguranţă va aduce amendamente la proiecte legislative şi va încerca să urmărească îndeaproape procesul.

El a mai spus că va cere un plan din partea guvernului care să se asigure că executivul poate fi tras la răspundere de către Parlament pentru deciziile luate în timpul negocierilor pentru Brexit.

Procurorul general, Jeremy Wright, a anunţat că guvernul va pune în aplicare decizia Curţii Supreme.

‘Sigur, guvernul este dezamăgit de rezultat. Guvernul se va supune deciziei curţii şi va face tot ceea ce este necesar pentru a o pune în aplicare,’ a spus Wright jurnaliştilor adunaţi în faţa Curţii Supreme.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...