De ce nu vrea Ministerul Finanţelor să emită obligaţiuni de stat accesibile pentru toţi românii

Ministerul Finanţelor nu permite accesul românilor la obligaţiuni de stat, de teama depăşirii limitei maxime a deficitului bugetar, potrivit lui Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Analiştii pieţei de capital spun că o ofertă publică de titluri de stat la valori nominale mici, accesibile, ar avea un mare succes, contribuind şi la dezvoltarea Bursei.
Adrian N. Ionescu - mie, 22 ian. 2014, 22:02
De ce nu vrea Ministerul Finanţelor să emită obligaţiuni de stat accesibile pentru toţi românii

Micii investitori şi în general toţi românii care ar dori să economisească plasând bani, ca odinioară prin CEC,  în obligaţiuni de stat ieftine, vor mai avea de aşteptat, în ciuda cererii apreciabile semnalate de analiştii consultaţi de ECONOMICA.NET, mai ales pentru obligaţiuni emise pentru finanţarea de autostrăzi.

„Sistemul fiscal nu permite o astfel de ofertă publică dacă va afecta deficitul bugetar. Pentru autostrăzi există varianta parteneriatului public privat”, a răspuns Liviu Voinea, ministrul delegat pentru bugetul de stat, la o întebare a ECONOMICA.NET, după ceremonia de deschidere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de miercuri.

Emisiunile de titluri de stat urmăresc refinanţarea deficitului, a mai justificat oficialul opoziţia guvernului, care nu ia în calcul o ofertă publică de obligaţiuni de stat accesibile nici char dacă este făcută în scopul refinanţării deficitului, adică fără o dedicaţie precisă.

Limita de deficit bugetar convenită cu organismele internaţionale este de 3% din PIB.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) continuă, totuşi, demersurile pentru a convinge Guvernul să-şi facă accesibile  titlurile de stat.

În prezent, la BVB se pot tranzacţiona doar obligaţiuni de stat cu o valoare de 10.000 de lei / titlu, accesibile doar băncilor şi fondurilor de investiţii.

Cele mai mari fonduri de investiţii româneşti, accesibile însă micilor investitori, au de mai mulţi ani un mare succes la public pentru că investesc în titluri de stat.

Liderul pieţei, fondul mutual Erste Bond Flexible Ron (fost BCR Obligaţiuni), administrează  o avere de aproape 5,8 miliarde de lei pentru 116.000 de investitori.

Analiştii şi brokerii consultaţi de ECONOMICA.NET au confirmat succesul unei emisiuni de titluri de stat ieftine, de câteva miliarde de lei, pentru declanşarea construcţiei unui segment de autostradă  esenţial pentru dezvoltarea României. 

Te-ar mai putea interesa și
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi că 18 instituții de credit și-au exprimat intenția de a participa în......
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, ...
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...