Deloitte: România va miza tot mai puţin pe avantajul fiscalităţii scăzute şi va avea nevoie şi de alte atuuri

România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă ca avantaj major în atragerea investiţiilor şi va trebui să se concentreze şi pe alte politici favorabile mediului de business, consideră Dan Bădin, partener coordonator Servicii Fiscale şi Juridice la Deloitte România.
Economica.net - mar, 22 mai 2018, 12:21
Deloitte: România va miza tot mai puţin pe avantajul fiscalităţii scăzute şi va avea nevoie şi de alte atuuri

‘Deciziile de scădere a cotelor de impozit pe profit în 2017-2018 luate aproape simultan de opt state membre reprezintă o schimbare substanţială de abordare. Până anul trecut, marea majoritate a ţărilor UE au tratat cu precauţie reducerea fiscalităţii. Este de aşteptat ca tendinţa să continue în anii următori având în vedere declaraţiile oficiale ale unor state, cum ar fi Franţa, Polonia sau Belgia. În acest context, devine evident faptul că România va putea miza tot mai puţin pe fiscalitatea redusă ca avantaj major de atragere a investitorilor şi că va trebui să se concentreze pe alte politici favorabile pentru mediul de business, cum ar fi predictibilitatea şi stabilitatea legislativă, reducerea birocraţiei, dezvoltarea infrastructurii, pregătirea forţei de muncă’, a spus Dan Bădin.

Opt state membre ale Uniunii Europene (UE) au redus cotele de impozit pe profiturile companiilor începând din 2017, cu scopul de a deveni mai competitive fiscal, arată o analiză Deloitte România, realizată pe baza datelor din reţeaua globală Deloitte. Cota de impozit pe profit din România continuă, însă, să se afle printre cele mai mici din UE, clasându-se pe poziţia a şasea. Totuşi, vecinii României, Ungaria şi Bulgaria au cote semnificativ mai mici decât ale României, respectiv 9% şi 10%.

Analiza Deloitte semnalează că 13 state membre şi-au diminuat cotele de impozit pe profit începând din 2013. Opt dintre cele 13 state care au optat pentru reducerea cotelor, respectiv Belgia, Croaţia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Regatul Unit, le-au operat în 2017-2018 iar trei state membre au majorat cotele de impozit pe profit în ultimii cinci ani (Grecia în 2015, Slovenia în 2017 şi Letonia în 2018).

Statele membre cu cele mai mici cote de impozit pe profit sunt: Ungaria (9%), Bulgaria (10%), Irlanda (12,5%), Cipru (12,5%), Lituania (15%), Polonia (15%, dar numai pentru micile afaceri), România (16%).

Cele mai mari rate de impozit pe profit sunt în Franţa (33,33%), Germania (circa 30-33%: rata totală rezultă din cumularea cotei la nivel naţional cu supra taxa de solidaritate şi taxa municipală), Belgia (29%).

‘Cauza principală a reducerii cotelor de impozit pe profit o reprezintă competiţia internaţională de atragere a investiţiilor străine. În acest context, diminuarea de către SUA a cotei de impozit pe profit de la 35% la 21% poate fi considerată un punct de cotitură care a antrenat mai rapid decât se anticipa măsuri similare în statele membre UE. Toate aceste decizii marchează o schimbare de abordare a statelor dezvoltate în condiţiile în care până în 2017, tendinţa generală a fost de menţinere a cotelor, guvernele nedorind să îşi afecteze negativ veniturile bugetare. Totodată, la nivelul UE se doreşte pe viitor uniformizarea bazei de impozitare a profiturilor prin adoptarea unei baze de impozitare comune care va conduce la o nivelare a facilităţilor fiscale. Astfel, există posibilitatea ca pe termen mai lung cel puţin în UE, cota de impozit să devină singura pârghie a guvernelor din perspectiva competitivităţii fiscale’, a explicat Dan Bădin.

 

Te-ar mai putea interesa și
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România și-a schimbat conducerea. Lucian Prună preia funcția de director general
Mogo România, compania specializată în acordarea finanțării pentru autovehiculele rulate și parte a grupului internațional Eleving Group, anunță schimbarea conducerii. Începând cu......
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Națională a Poloniei a înregistrat pierderi de 5,2 miliarde de dolari în 2023
Banca Naţională a Poloniei (NBP) a încheiat anul 2023 cu pierderi de 20,8 miliarde de zloţi (5,2 miliarde de dolari), ...
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Pandemia s-a încheiat, dar munca de acasă a rămas. Cum s-a transformat piața și care sunt companiile care profită?
Adevăratul impuls pentru piața software-ului pentru videoconferințe s-a dovedit a fi pandemia de COVID-19, iar compania ...
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Bucureştiul şi-ar putea depune candidatura pentru a găzdui Forumul Oraşelor în 2025
Municipiul Bucureşti ar putea candida pentru a găzdui Forumul Oraşelor 2025, conform unui proiect de hotărâre care va ...