Dosarul Transalpina: CNAIR poate cere despăgubiri până pe 25 noiembrie. Conducerea Regionalei Craiova, „decapitată”

Compania de Drumuri se poate constitui parte civilă până pe 25 noiembrie în dosarul Transalpina, în care procurorii DNA susţin că a fost prejudiciată de Nelu Iordache cu circa 10 milioane de euro. De asemenea, şefii Regionalei Craiova implicaţi în dosar sunt revocaţi din funcţii.
Economica.net - Dum, 13 nov. 2016, 22:18
Dosarul Transalpina: CNAIR poate cere despăgubiri până pe 25 noiembrie. Conducerea Regionalei Craiova,

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR, încă nu s-a constituit parte civilă în dosarul „Transalpina”, în care ar fi fost prejudiciată cu circa 10 milioane de euro, anunţa Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la finele lunii octombrie.

„Potrivit prevederilor legale în materie, compania are obligaţia de a preciza dacă se constituie sau nu parte civilă până la întâia zi de înfăţişare. În acest sens, am fost înştiinţaţi de către Tribunalul Bucureşti, Secţia Penală, de a comunica până la termenul din 25.11.2016, dacă ne constituim parte civilă în prezenta cauză şi în caz afirmativ cu ce sumă”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii CNAIR, fără a preciza ce decizie au luat.

Întrebaţi de ce mai sunt ţinuţi în funcţii de conducere angajaţii implicaţi în dosare penale, reprezentanţii CNAIR au argumentat că deşi compania nu este obligată să îi suspende, îi revocă totuşi din funcţiile de conducere.

„Potrivit prevederilor Codului Muncii şi ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de unitate, angajatorul poate suspenda Contractul Individual de Muncă în cazul în care angajatul/angajaţii respectivi au fost trimişi în judecată pentru fapte penale, incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. După cum se poate observa, nu este o obligaţie fermă pentru CNAIR SA ci un drept permisiv, funcţie de decizia angajatorului”, au explicat reprezentanţii companiei.

„Cu toate acestea, compania a decis să revoce din funcţie pe salariaţii cu funcţie de conducere ce au calitatea de inculpaţi. Totodată, toţi salariaţii respectivi vor fi trecuţi în compartimente şi-şi vor desfăşura activitatea conform pregătirii profesionale de bază, fără să aibă posibilitatea să avizeze orice act cu implicaţii financiare, să dispună sau să participe la orice fel de activitate financiară”, au mai spus oficialii CNAIR.

Ei au explicat că această decizie a fost adoptată pentru ca „salariaţii să poată dispune de un venit care să le asigure necesităţile de hrană, întreţinere, creşterea copiilor şi cheltuielilor aferente procesului penal”.

„Menţionăm că până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti operează prezumţia de nevinovăţie şi nu a fost interzis dreptul la muncă al acestora prin Ordonanţa procurorului, deşi avea această posibilitate în cursul cercetării penale”, au continuat reprezentanţii CNAIR.

DNA a anunţat pe 25 octombrie că a dispus trimiterea în judecată a omului de afaceri Nelu Iordache şi a unor şefi de la Regionala de Drumuri Craiova.

Procurorii susţin că angajaţi de la DRDP Craiova, cu încălcarea prevederilor legale privind achizițiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengești – Sebeș pe o porțiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008.

În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentației de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plății. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a și condiționat semnarea contractului de introducerea acestei modificări.

Astfel, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituții de credit.

„În urma acestui demers infracțional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenței de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro și momentul plății lor în lei. În același timp a fost obținut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât și în obținerea unui preț mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obținut dacă ar fi fost emise în lei”, au conchis reprezentanţii DNA.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...