După trei ani, metroul de Drumul Taberei e finalizat în proporţie de 52%. Ce riscă România

MAGISTRALA 5. Metrorex şi Ministerul Transporturilor mai au la dispoziţie doar 18 luni pentru a finaliza lucrările de structură la metroul de Drumul Taberei. Din 2016, dacă lucrările nu sunt finalizate, UE, care finanţează 85% din costurile totale ale proiectului, stopează plăţile.
Economica.net - lun, 07 iul. 2014, 21:04
După trei ani, metroul de Drumul Taberei e finalizat în proporţie de 52%. Ce riscă România

Lucrările la Metroul de Drumul Taberei, Tronsonul 1/Secţiunea 1/Râul Doamnei – Eroilor 2 (PSS Operă) şi Tronsonul 2/Secţiunea 1/ Staţia, depoul si galeria de legătură Valea Ialomiţei sunt finalizate în proporţie de 52%, la trei ani de la începerea lor, spun reprezentanţii Metrorex, pentru ECONOMICA.NET.

„În acest moment se continuă cu lucrările de structură la tunel şi stații. Până în prezent au fost executați 3.116 m de tunel din totalul de 8.254,5 m. Pentru lucrările la linia de metrou din Drumul Taberei a fost prevăzută în bugetul pentru anul 2014 suma de 650.543 mii lei, din care: 614.415 mii lei din capitolul „Titluri de cheltuială proiecte cu finanţare din fonduri nerambursabile” şi 36.128 mii lei din capitolul „Transferuri pentru finanţarea proiectelor de investiţii la metrou”, explică Aurel Radu, directorul Metrorex.

Potrivit acestuia, tot ce s-a realizat până în prezent sunt lucrări de structură, care sunt finanţate de UE, din fonduri nerambursabile. Aceste lucrări trebuie însă finalizate până la sfârşitul lui 2015, altfel UE stopează plăţile, iar continuarea lucrărilor va trebuie finanţată 100% de către statul român.

Cât priveşte finisajele, ultima etapă din acest proiect, care ar trebui să fie finalizate în a doua parte a anului 2016, conducerea Metrorex şi Guvernul speră să fie acceptate la plată de către UE în următorul exerciţiu financiar, 2015-2023.
„Lucrările de structură vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2015. O parte din lucrările de finisaje ar putea fi finanțate din următorul program european de finanțare”, arată directorul Metrorex.

Lucrările la Magistrala 5 de Metrou Drumul Taberei-Eroilor au fost sistate în prima parte a lui 2013 din cauza lipsei banilor. Ulterior, Guvernul a alocat sumele necesare şi proiectul a reuşit să fie introdus pe POS-T, benefiicind astfel de fonduri europene nerambursabile. Ulterior, alte întârzieri au apărut din cauza unor neînţelegeri financiare cu liderul de proiect, compania italiană Astaldi.

Proiectul Metroului de Drumul Taberei este realizat de un consorţiu format din Astaldi, FCC Construccion, AB Construction şi Delta ACM Antrepriză. Metroul de Drumul Taberei va avea zece staţii la Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor. Magistrala 5 va acoperi, în principal, un bazin cu un număr de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 şi 6 ale Capitalei.

Costurile estimate pentru acest proiect sunt de 1,2 miliarde de euro. 85% din costurile acestui proiect sunt acoperite din fonduri UE nerambursabile.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...